Бракониерска сеч в Дебнево и Белиш

* Извършителите са установени, грози ги затвор до 6 години и
 глоба до 20 000 лв.
Крими
ПОРЕДНИЯТ случай на незаконна сеч в землището на с. Дебнево (община Троян) бе регистриран през изтеклата седмица. На 21 август полицейски екип от Троян на място установил изсичането на 27 броя немаркирани дъбови дървета, а след бързи оперативно-издирвателни действия бил разкрит секачът бракониер – 26-годишният криминално проявен Х.Х. от с. Малиново, Ловешко. 

НА СЛЕДВАЩИЯ ден, 22 август, в РУП – Троян постъпил сигнал за бракониерска сеч в землището на близкото до Троян с. Белиш. Оказало се, че са бастисани 95 броя дъбови дървета без маркировка и след полицейска акция извършителите на престъплението били установени – А.А. (26 г.), К.И. (31 г.) и Е.С. (36 г.), и тримата от Троян.

ПО ДВАТА случая са образувани досъдебни производства по чл. 235, ал. 1 от НК, насочен към всеки „който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали”. Предвиденото наказание е затвор до 6 години заедно с глоба до 20 хил. лв. 

Т21

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Бракониерска сеч в Троянските села цари. Това е много страшно, защото останахме без гора, продаде се дървесината ни на безценица. Кога ще бъде подновена гората? Кога ще израстат нови дървета? Всеки сече и бяха, без да се обръща назад. Не го интересува какво ще става след това - храсталак и пущинак. Преди години когато горските стопанства сечаха гората, поне след това залесяваха. Имаше разсадници. Отглеждаха се млади дръвчета и веднага се засяваха. Такъв разсадник имаше и във въпросното с. Белиш. Но днес няма нищо. Вземаме и бягаме. За съжаление хората които отговарят, и трябва да следят тези процеси си мълчат и затварят очи.. Защо ли? Защото им се пълнят кесийките с пари. Що се отнася до с. Белиш идеално място за бракониерска сеч. Малко селце, със застаряващо население-средна възраст 75год., и то с не повече от 100/180 жители. Няма кой да наблюдава и прави никакъв контрол. А и да имаше, той бездейства. Т.е. всеки спокойно може да си прави по всяко време каквото иска.

Анонимен каза...

Въпросните бракониери, ще платят и отново ще бъдат на свобода, и ще продължат "старата песен на нов глас". Но не само тези има и много други които не са хванати, или някой стой зад тях и няма да бъдат никога хванати. Жалко сече се безразборно. Никой не казва "не". Кметовете си пълнят гушките и мълчат. А общината ни остана без дървета.Възрастен човек съм, и ме е жал за това което създавахме цял живот, и нищо не остана за децата и внуците ни. Моля Ви спрете това, не се продавалите на безценица господа управници.

Анонимен каза...

Да сте чули за вкаран в затвора бракониер...няма и да чуете защото корупцията е прояла всичко......

Анонимен каза...

Само с едно не си прав 2ри,че се продават на безценица управниците.За един мандат изкарват от корупция толкова ,колкото ти си изкарал за цял живот с честен труд,Ако на това му викаш безценица.То и за това е тази война по изборите кой да спечели,защото след това е син вир без дъно.

Анонимен каза...

Номер 2, с всичко съм съгласен с Вас, само не и с това , че нещо сте оставили през време на комунистическото робство. Тогава се сечеше гола сеч, а после се засаждаше с борчета. Неграмотни комунисти колеха и бесеха из българската гора, а после прочетох, че с парите от дървесината тогава, сме спонсорирали "братски" африкански държави (за да може др.Пенчо Кубадински да ходи на лов там). Сега поне дървената мафия сече само около въжените линии. Друг е въпросът, че парите пак отиват в джоба на Комунистическата партия, както и по време на комунистическото иго.

Анонимен каза...

..... много идиоти се сдобиха с компютри....

Гърди Гърдев каза...

Пети, където мине болшевишки ботуш, трева не никне, ти искаш гора да има. Че нали пак комунистите управляват и пак те я секат тази гора. Нали трябва бира и кебапчета за ромите-гласоподаватели, защото червените бабички намаляват ежегодно, следствие на неумолимите биологични закони

Анонимен каза...

Какво друго да чакаме от комунистите. Сеч, кражби на едро и дребно, корупция в небивали размери...

Анонимен каза...

Прави са 7-ми и 8-ми. Където са минали комунягите от ГЕРБ - трева не никне.

Анонимен каза...

Прави сте господа, такива са нашите управници-бивши комунисти. Такива са и кметовите на тези села пълнят си гушките, трупат си парички. Подписват разрешителни и се сече от сутрин до вечер. А конете на конярите /с които прекарват дървата/ ни съсипаха дворовите и градинките в обезюдялите ни села. Но за съжаление сме безсилни нищо не може да се направи. Кучетата лаят, но карвана си върви. Живеем в лошо време.

Анонимен каза...

Ако искаш да спечелиш пари без никаква работа сатани селски кмет/кметски намесник/ или се занемаваи с полетика. Правиш каквото искаш. Не те интересува нищо. Живееш си живота и ти капят парички.Това важи за цялата ни страна.

Анонимен каза...

Прав си 11 - най-доброто доказателство за твоите думи - кмета на с. Бели Осъм /няма никакво значение коя политическа сила представлява/

Анонимен каза...

Кое според мен не си е на мястото? При полицейска акция.....Защо полицията ще се занимава с незаконна сеч? Това ли и е работата?Къде са горските и горската стража? Те за това взимат заплати. Или те не виждат бракониерството защото им се плаща на ръка? Кой ще потърси отговорност на тези хора? Или вече имат толкова пари/горските и горската стража/, че никой не чоже да ги пипне защото си плащат по веригата нагоре?Това не е ли работа на прокуратурата-да се самосезира и да извърши проверка защо горските и горската стража не си вършат работата, като почнат от редовия лесничей та стигнат до директора на горското.Дали ще стане?

Анонимен каза...

Троян в 21 век - страхотна мръсотия навсякъде,пътищата - дупка до дупка ( в Сирия,че се води гражданска война от две години - пътищата им са в по-добро състояние - направо е невероятно),дърва разхвърляни из целия град,воня,непоносима корупция навсякъде ( мазни,мръсни и миришещи на пот държавни или общински служители - гледат само как да откраднат или да изпросят нещо),бракониерство,беззаконие,простотия,чалга от всички страни !И на тази цялата картинка - кмет,зам.кметове,общински съветници,началници на служби( полиция,пожарна и т.н) и всякакви други , се усмихват лицемерно и разправят - колко много работа са свършили,колко много са направили за Троян,колко много са постигнали.Отврат !

Анонимен каза...

към 6-ти - особено 5-ти

Анонимен каза...

12-ти как да няма значение..???..има и още как.Тоз джукльо ,белиосъмския кмет винаги е бил със таз с която е на власт,нали така се пееше в една песен едно време,или както казваше "Бай-Ганьо"...килипир да има,а той (бай-ваньо)от както е кмет все килипирджосва,де от холандеца(Майкъл),де от народеца тъп дето го избира,но какво да се прави на тъп народ тъпи кметове,па после ревем,че нали ние сме си ги избрали ,кой ние виновен,така,че продължавайте да си избирате иБан бочев,той докато навърши 100 години има време,такъв """"умен,образован и интелегентен""""човек историята не помни....!!!

Анонимен каза...

Не по различен е и кмета на Ч.Осъм. Мълчи, хилка се. Препраща хората в"ТРЕТА ГЛУХА, и си гради светло бъдеще за старени с парички.

Анонимен каза...

Та нали прокуратура, полиция,горско си ближат задниците(без извинение). На белоосъмския кмет малкия син,(който е“ кука“) си ходи като шериф да бракониерства по горите с младен вачков,но за тях не важат закони.

Анонимен каза...

Коя е таз кука ,дето окради холандеца и нчалника му го прикри ли?

Анонимен каза...

елате да видите в село черни осъм махала жеравица, за каква незаконна сеч става на въпрос.Данчо тапата ,Стойчо и кмета Киро
една организирана престъпност

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |