Тиква като слон в Белиш

* Оранжевото чудовище тежало 90 кг, обиколката му – 180 см; отгледала го местната стопанка Куна Вачевска
Шампиони
Белишкото "чудовище"
НА НЯКОЛКО пъти в Т21 сме писали за гигантски тикви, отгледани в Троянско и докарали завист у комшиите от Севлиево (наричан още Тиквенбург), където се провежда традиционният Празник на тиквата. През 2009 г. регистрирахме 45-килограмова тиква насред Троян, в двора на троянския огнеборец Милко Минков на ул. „Здравец” 23. През 2010 г. постижението бе подобрено от 80-килограмовото чудовище на сем. Пенка и Банко Цвяткови, появило се край къщата им в с. Терзийско. Но тези рекорди вече са история и тикварската титла отиде в с. Белиш (Новата махала).

За сравнение до рекордьорката - "голяма" нашенска бяла тиква
Измерването на грамадния зеленчук
НА 10 ОКТОМВРИ 2013 г. белишчанката Куна Вачевска (майка на старши счетоводителя в общинската администрация в Троян Стойчо Вачевски и свекърва на директорката на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска – бел. Т21) най-после се решила да прибере от бостана край дома й невижданата по размерите си тиква красавица, чиято слава се била разнесла и хора идвали да я гледат. Измерванията показали, че оранжевият белишки зеленчук тежи точно 90 кг, а обиколката в най-широката му част е 180 см. Разбира се, постижението било документирано фотографски от гордите собственици; жалко обаче, че пропуснали да заснемат товаренето и транспортирането, което се оказало нелека задача. А пък севлиевци – да продължават да завиждат!

Т21
Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

И синът и е същата тиква/само че по-висока.
Какви е деца/и тикви/ раждала българска майка,юнашка.

Анонимен каза...

Ами те всички Белисчани са си тиквени комунисти.

Анонимен каза...

Въпросът е да си ТИКВА,а не КОМПИР....в момента....

Анонимен каза...

Про-чух-ме-се!

Анонимен каза...

Какъвто вожда, такова и племето. Вожд тиква т.е кмета и белишчените тикви, за съжаление. Защото с какъвто се събереш такъв станеш. А и господ събира.
Но що се отнася го г-жа Вачевска, браво на нея успяла да отгледа такава голяма тиква. Без помощ на своя син и снаха. Те може би не правят разлика м/у тиква и диня.

Анонимен каза...

Генади, тежка сватба се е вдигнала в София, а ти нищо не отбелязваш!

Анонимен каза...

Злобейте, злобейте но Белиш е на първо място по учени и успели хора. А вие глупаците и голтаци, полуграмотни и първични стоящи вд ъното на обществото примати най-лесно е да кажете комунисти и др. простотии от завист!!!
Белишчанин

Анонимен каза...

" в дъното"... извинявам се,продължи с монолога сега...

Анонимен каза...

Браво на стопанката на нивата. Но какво общо има професията на сина и? Какво е казал, зашо го е казал и как го е казал авторът-това учехме, че е важно. Защо се споменават странични обстоятелства? Не е ли по-важно жената да обясни как се грижи за градината си?

Анонимен каза...

Синът също е 90 кг и 180 см.

Анонимен каза...

№7, не се хвали. От малко селце излезли двама учени, нищо не е от голямо селце излезли 20 е друго. Що се отнася до Троянския ни край няма много учени хора, броят се на пръсти. Затова по добре замълчи и не говори да не ставаш за смях.И това е видно, че нямаме в града си учени, града ни заприлича на село, а селата на махли. Всичко се руши в Троянския край.
Що се отнася за стопанката браво на нея. Днес в селата ни не останаха хора, а за земеделци и животновъди няма мераклии. Ето защо е пахвално когато чвек се труди. И се гордее със свои постижения в селското стопанство. Но за голямо съжаление тези хора са в напреднала възраст. И нека бъдем честни в с. Белиш има двама братя млади селскостопански работници- Чернокожиеви-единия в земеделие, а другият в животновъдство.Нека им пожелаем все така да бъдат упорити и успех.

Анонимен каза...

11 , явно е че си от кратунковското или пришълец от влашко-видинско. Жалко е че не можеш да осъзнаеш какво си написала- даже ми приличаш ина женско.

Анонимен каза...

№12, много жалко, че не познаваш хората от Троянския край. От този край съм., но не съм откратунковското . От Троян са мойте прадеди. Но съм човек който гледа трезво нещата и вижда самата истина. Обаче малко хора сме в града и околията които осъзнават всичко ясно, точно и конкретно. Не сме като Вас които да се залъгват от сладкодумни кметски намесници и кметови. Защото днес те само говорят без да правят нищо.

Анонимен каза...

Т21- Чалгата на гр. Троян. Коментиращите му, същите цървули. Ужасна работа. Пълна деградация !

Анонимен каза...

14, ти кометираш ли?

Анонимен каза...

14, мисля, че няма по голям цървул от теб.

Анонимен каза...

15-ти и 16-ти. Когато засегнеш един цървул той става още по скъсан и от първия път. ;)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Господа, нека Ви помоля нещо. Който не може и не знае как и какво да коментира. Да не коментира, че ставаме смешни.Що се отнася кой цървул и кой не, който е останал все още да живее в Троян, да работи като роб за малка заплата и да си мълчи ецълвул.

Анонимен каза...

Що не се запишеш на уроци по граматика ?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Гени, прати тази снимка в Нова Телевизия.Тази сутрин показаха една тиква по-тежса от Ани Цолова 66.125 кг.Нашата тиква заслужава да се покаже, то като нямаме хора с които да се хвалим,поне големи тикви можем да отгледаме МД

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |