ЧЕТИВО ЗА УИКЕНДА: 80-килограмова тиква в Терзийско

* Семката – английска, доставена по интернет; стопаните – Пенка и Банко Цвяткови * Мерките на оранжевата красавица: височина 75 см, обиколка 182 см, тегло 80 кг

„КАК ПОНИКВА ТИКВА?” се пееше в една отколешна естрадна песничка. Същият въпрос зададохме на Пенка и Банко Цвяткови, троянци, но живеещи повече в селската си къща в с. Терзийско. Същото Терзийско, известно с художниците (тук се е заселил за постоянно прочутият живописец Цвятко Дочев, а пък всяко лято, по за няколко месеца, съсед му става колегата с германски паспорт – виртуозният дърворезбар Владимир Златков) и кметовете (оттук са зам.-кметът на София Минко Герджиков, често прескачащ насам, и ловешкият градоначалник Минчо Казанджиев); а както се оказва – и с тиквите.

ПИТАТЕ СЕ ЗАЩО се обърнахме с този „тиквен” въпрос към сем. Цвяткови. Отговорът е прост: техните комшии – пусналите корени в Терзийско троянски бизнесмени Пенка и Дако Дакови („Универсалстрой” ООД), едни от най-забавните и сърдечни хора, които познаваме – ни информираха за две необикновени тикви, израснали в съседския двор. Видяното обаче надмина очакванията.

КОГАТО ПРИСТИГНАХМЕ НА МЯСТО (13 октомври, сряда), двете оранжеви красавици бяха аранжирани на тротоара пред портата на Цвяткови и събираха очите на всичко живо – сякаш бяха декор за някакъв филм приказка. Пенка и Банко обясниха, че за да ги пренесат, използвали едно платнище и четирима носачи. Оплакаха се обаче, че догодина едва ли ще сеят от „чудовищата”, понеже транспортирането от бостана до вкъщи се оказало голям проблем.

С ПОНИКВАНЕТО също имало проблем – от общо 7 дози по 8 семки изникнали само въпросните две тикви; имало още една, по-едра, но нея я нападнали някакви вредители и изгнила (разсадът бил купен от Англия, чрез търговия по интернет, като заслугата е на сем. Дакови – бел. Т21). По-важното обаче е, че тиквите са расли при напълно естествени условия, без никакви изкуствени торове и „подсилватели”. С други думи – продуктът е екологично чист и домашните шопари, които ще му се насладят, ще имат висококачествено и здравословно меню.

СЕГА ЗА РАЗМЕРИТЕ. Пред очите ни Пенка и Банко измериха с рулетка височината и „гръдната” обиколка на по-голямата тиква: резултатите бяха съответно 75 см и 182 см. Преди това, пак пред свидетели, двете тикви били качени на кантар – едната заковала стрелката точно на 80 кг (!), а другата тежала само „някакви си” 53 кг. Както се казва – става с виждане!

Т21

П.П. Миналата година писахме за друг местен тиквен рекорд – в троянски двор (на ул. „Здравец” 23) бе отгледана тиква с тегло 45 кг. Тогава стана дума дали прозвището на съседно Севлиево, известно като столица на тиквите и наричано Тиквенбург, не ни приляга повече на нас.

Още по темата:

58 коментара:

Анонимен каза...

Човек все трябва да осмисля по някакъв начин живота си...По мое време всичко си беше горе-долу ясно и териториално обособено-Балкана ражда хора,а полето-тикви!Но напоследък и аз взех да се обърквам,хеле и след тая новина....Приживе имах възможност да познавам Димитър Казаков-Нерон,не знам дали някой помни този велик творец,чиито творби са гордост за всички световни галерии.И представете си,той беше роден в едно село под Стражица,през социализма го бяха кръстили Чапаево,а когато той се е родил е било Царски извор.Та,в това село е роден май само той,доста каруци тикви и доста катуни цигани.....И въпреки всичко,аз смятам,че това село е оправдало съществуването си,без да е станало прекалено или въобще известно.Впрочем,сценаристът Иво Сиромахов преди малко ме обнадежди,като съобщи че:"За да станеш известен в България е достатъчно да те набият или нае..т!" Значи,все пак имаме някакъв избор.....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Най-големите тикви които съм виждал.Ходил съм много пъти по нивата, ама такива тикви...!Терзийско ражда не само тикви, но умни и трудолюбиви хора.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

оле,оле,оле тия от Т 21 си нямат халхабер,драскат каквото им хрумне.Цвятко го познавам лично.Той си е от Терзийското и не се е заселвал никога там...срамммммммм за Т21

Анонимен каза...

3 и 4 - кви са тия?!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Генадий Маринов каза...

Към анонимните №3, №4 и №6: Уважаеми, разбира се, че Цвятко Дочев, големият художник с национална известност, е терзиевчанин, това е факт; както е факт, че е живял в София и после, от доста години, се е заселил за постоянно в Терзийско. Ще ме извините, но не разбирам "съдържателния" тон на забележките ви?! А че Терзийско ражда и тикви - и това е факт. Тикви всякакви.

С уважение: Генадий Маринов, авторът на мат`риала за тиквите в Терзийско

Анонимен каза...

Всеки който прочете този материал остава с убеждението,че Цвятко Дочев е заселник в това китно селце.Г-н Дочев е живял в София по време на неговото следване в худ.Академия.Всичко това е било преди доста години и поради този факт не мисля,че думата заселник е на мястото си.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Редактора на вестника се извини за неволната грешка от предишния пост.Тук си е отразил достатъчно добре темата!А вие анонимковци 3,4,6,8,нямате ли си пишки да си играйкате ами сте се захванали с редактора и май се чудите за какво да се зачекнете?
От АНОНИМНА като вас!!!!

Анонимен каза...

От известно време анонимните противници на Генадий пак почнаха да тровят.
Питам Ви аз ,онази пародия наречена Троянски Новини,като публикува неверни материяли и си позволява да цитира хора които никога не са казвали подобно нещо,изобщо не се обаждате?
Публикуват какви ли не глупости, които не били статии а били информации!Коя от коя по безмислена,къде сте защо не лаете пак?

Анонимен каза...

Умрем да правим от мухата слон-дали Цвятко се е заселил или се е изселил...Ясно е,че въпроса е да пооплюем Генадий и вестника му,зер много взе да знае.Смешна история и много,ама мно-о-о-го провинциална.Сакън,да не вземете да запалите и на някого плевнята,че терзиовчани и с това сте известни,да си кажем правичката... АЙ с-с-с-с....

troyan21 каза...

Припомняме, че има две правила и призоваваме да се спазват:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското;

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

Тези две правила ще бъдат съблюдавани безкомпромисно, т.е. „българските” коментари на латиница и коментарите само с главни букви ще бъдат изтривани.

Анонимен каза...

тук се е заселил за постоянно прочутият живописец Цвятко Дочев,без коментар !Как може човек който е роден в това село да се заселва в него отново ?

Анонимен каза...

Я да ви видя колко пъти може да го напишете това горното!
За най-големия лумпен (с най-много написани тъпотии),ще има награда!

Анонимен каза...

Т21, просто изтривайте такива коментари. Който разбрал - разбрал, който си е тъп, никога няма да разбере. Това са правилата ви и вие ги спазвайте!

Анонимен каза...

Чудех се каква е причината за анти активността днес.Ми то било вторник,време за правене на рейтинг пред дядо трибестан от търтеите в общината!

Анонимен каза...

Каква награда даваш?

Анонимен каза...

17, нали дядо трибестан тия дни го нема, та те що да правят? Няма работа, има компютри - дай да покажем колко можем да простеем!

Анонимен каза...

В този форум за съжаление всеки си пише, каквото му падне, т.като е анонимен. В другия форум се подписваш с e-mail адреса си и затова хората там пишат доста интелигентно. И там има критика и така трябва да бъде, но явно в този форум пишат само завистливи, неграмотни хора, които не виждат собствените си души, а гледат в душите на другите. Не така. Първо се погледнете вие какво представлявате, пък тогава гледайте другите. Срам ме е, че има такъв анонимен форум. Тук простотията яко лъха. И аз оставам анонимен, т.като няма уважение към хората тук и аз няма да уважа никой.

леля Цена каза...

Срам ме е,че в този форум има толкова прозрачно тъп и завистлив коментатор като горния...

Анонимен каза...

абе оправете го тва за Цвятко Дочев и ше се оправи всичко бе Т21.ко е тва заселил тои си е кореняк терзиуфчин.

Анонимен каза...

Стига с тоя Цвятко Дочев беее!!!!Пишете че не се е заселил ами се е изселил и да млъкнат тез галфони дет пишат глупости из форумите!!!!!!!!!!!!!

Пол..... каза...

Наричате този форум тъп,а не осъзнавате,че само тук е дадена пълна свобода на всеки да влиза и да пише кой както намери за добре.Вместо да обиждате осъзнайте,че хората са повече тук именно заради тази свобода.Не е форумът тъп,а страхливците са много.На друго място не влизат защото ги е страх да напишат електронната си поща.И не съм съгласна с номер 20,че там пишат само интелигентни коментари.Май той/тя не влиза достатъчно често да се убеди че тъпите изказвания са доста честичко и там.

Анонимен каза...

Оф ей я и тая ,на гърнето похлупака.Кво става ма Дива ли си ,Пол ли си,Гагарин ли си?

Анонимен каза...

еее дано променят наистина сгрешеното за Цвятко Дочев та да млакнат всички тук.

Анонимен каза...

26 Вярно ли Цвятко се бил изселил...

Анонимен каза...

Не бе, човече, заселил се е....

Анонимен каза...

Малее ако не го променят сгешеното за Цвятко ,Евросъюза ще ни наложи санкции!
То тъпо,тъпо та вдлъбнато!

Пол..... каза...

Ето една наистина смислена новина от "Троянски новини"-пълна и съдържателна.
"IN MEMORIAM

Внезапно почина уличната кучка Буба.
Тя беше по-популярна и обичана от всички троянски политици, взети заедно!
Почивай в мир!
Л.Урчев"

Към 25-С ДИВА нямам нищо общо,но коментарите и са по смислено от твоите!

Н.Р. каза...

четох четох и не разбрах кое е сбърканото да художника Дочев -че се е заселил за постоянно в родното си село или е временн...друг пък пише че се е изселил.В офиса съм със една приятелка и тя ми вика че не бил Цвятко а Цветко Дочев да не би това да е грешката.Аз го познавам г-н Дочев и знам че отдавна живее в Терзийско но май имал и софийско жителство...

Анонимен каза...

Баща ми 35 години живя в Троян но се пенсионира и от две години се засели постоянно в село Радювене откъдето е родом...И той ли е сгрешил нещо...Селата опустяха това е истината.

Анонимен каза...

Да така си е,селата са вече доста пусти,но тук гледам че спора е за художника Цвятко Дочев.Познавам го лично и от както го помня си живее в Терзийско.Та едва ли се е заселил там.Разликата е голяма от баща ти,който е живял в Троян и след това се е заселил в Радювене,а художника си е от там и никога не е напускал това хубаво село.Явно както разбирам този саит допуска често подобни грешки.

Анонимен каза...

Айде и ти, де спа цял ден?

Анонимен каза...

33 грешна е баба ти...а не този саИт

Анонимен каза...

35 бади разумен,ти въобще незнаеш за какво става на ? такива като тебе ги наричам палячовци.

Анонимен каза...

36 обещавам да бАда разумен!

АРВи каза...

Злобата и простащината май пак взеха връх. Свободата действа като лекарство, само тогава когато е предоставена в умерени количества, когато е в големи дози действа като отрова, т.е.получили я някои наши братя тук в сайта, май злобно изпростяват и започват да раздават правосъдие, да се правят на палячовци и какви ли не още.
Недейте така бе хора, увличате се! Запазете нужното взаимно уважение и коментирайте с подходящ, градивен и добър тон. Толкова ли е трудно това?

Пол..... каза...

Аз за сетен път се убеждавам,че има хора ,които не знаят що е подходящ, градивен и добър тон.

Анонимен каза...

Генадий,понеже сега проследих спокойно днешната"тиквена престрелка" във форума и понеже съм сигурен,че имаш чувство за хумор,си позволявам да ти препоръчам нещо,което ми се струва подходящо за приключване на такива случаи.Ти все пак си от по-старото поколение и руския не ще те затрудни,па и по-младите,надявам се.Това е една епиграма,с която Евгений Евтушенко се обърнал към Евгений Долматовски,с когото от известно време си имали известни търкания по известни въпроси: Я Евгений,ты Евгений, Я не гений,ты не гений, Я говно и ты говно, Я-недавно,ты-давно! Сетих се за това,защото Евгений спокойно може да се замени с Генадий,но другото име,другото име....Кое е то и дали е само едно?И дали имат чувство за хумор?Съмнявам се...АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Виж сега пол или както ти е името публикацията в троянски новини е платена.урчев е сметнал че е била важна тази новина платил си е човека и са я публикували

Пол..... каза...

Към 41-тук ти и някои други нападнахте сайта че е тъп,статията че не е поднесена както трябва,величахте другия сайт...и т.н.Аз ви дадох само пример за изчерпателна,добра и стойностна новина а дали е платена-съмнявам се.Ти що се нервиш и обиждаш?Хайде да не копирам и коментарите,защото всички ще се убедят в "интелигентните" коментари,които тук уж липсват.Иначе не съм против другия сайт,само съм против вас плювачите:))))

Анонимен каза...

Вярно ли Цвятко Дочев никога не е напускал Терзийско?

Генадий Маринов каза...

До №40

Ех, Ай-с-с-с-а, развесели ме на ранина - отварям преди малко да видя как върви "тиквения" спор и паднах от смях с онова за Евгений Евтушенко: "Я Евгений,ты Евгений, Я не гений, ты не гений, Я говно и ты говно, Я - недавно, ты - давно!"; а като прибавиш, че често ми викат Евгений вместо Генадий, си става направо истинско, цял ден ще се дуя, че ме сравняват с Евтушенко - ха-ха. Спорът обаче нещо залиня, "граматиците" сигурно не са си изпили кафето; но що ли си мисля, че не става дума за Цвятко Дочев, заселванията и тиквите, а за съвсем друго нещо, не мислиш ли.

Чест и почитания: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Като си помисли човек за една тиква каква врява , то му иде да се гръмне . Световен проблем - няма що? А може с тиквата и кризата да преборим ... а?

Анонимен каза...

АЙса отвърна на Евгений---пардон,Генадий... Французите май казваха,когато не можеш да се сетиш за причината за нещо,което ти се случва-шерше ла фам!!!Та като ходиш често при Кмета,из общината......да не би....Понякога един отказ от мъжка страна има дълготрайни последици.Слоновете и жените никога не забравят нанесената им обида.Затова,мОмци,от мен ви акъл-ако ще се занимавате с някакъв вид обществена работа като Генадий за нищо на света не отказвайте!Или в краен случай-само с медицинско....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

От това "шарше ла фам" си мисля,че Цона се е върнала от Бразилия:)

Анонимен каза...

Към 47...Само това ще да е,щото я видели на гарата-води три синджира роби ,два ягуара на каишка и палто от кожа на броненосец/сигурно е броненосеца "Потьомкин"/...АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Абе , аз в наше село отгледах 19 кг тиква от турско семе , но не беше много вкусна , питам се тази какъв вкус има , като е мутант сигурно е безвкусна. Опитайте я бре 48 пишешти за нея и ми обадете. Яде ми се , та умирам

Анонимен каза...

Аз досега не съм участвала в играта на вестника,защото вино не пия,но ако наградата е няколко тиквени семки от тези рекордьорки- ще си опитам късмета веднага.

Анонимен каза...

Пол ти маи савсем изтрещтяза парви пат пиша вав форума на троянски 21.Казвам се Ани Василева и просто изказвах мнение за статията на урчев никого не сам обиждала или сам нападнала в коментара си.това че на теб не ти харесва и тарсиш под вола теле си е твои проблем не мои

Пол..... каза...

О,извини ме Ани,но я ми кажи как можех да знам, че ти не си от онези по-горе,като влизаш анонимна?Нали и това коментирахме?Или не си разбрала?Така че вината си е само твоя.

Анонимен каза...

Да,вярно е че Цвятко Дочев никога не е напускал Терзийско,само и единствено когато е учил в София,затова смятаме всички,че тои не се е заселил в Терзийско,а си е кореняк Терзийчанин !

Анонимен каза...

Ко стаа туканка ма? Кво тиху-у-у... Абе не разбраф тоз Цвятку тирзиювиц ли и или не и най?
И ко прай - тиквета ли гледа? Н-некой че ми обЯсни ли? - язе сме дедо ви 5ко.

АРВи каза...

54, т.е. дедо 5ко, това което правиш с тези нарочно неграмотни и изкилифинчени коментари е напълно излишно. Не се прави на клоун, нещо не ти се получава. Но твоя си работа. Една молба имам към теб, обозначи се още в началото в потребителския профил на коментарите си, за да не те чета по-вече.
Бъди здрав!

Анонимен каза...

Е-х, АРВи, при мен професоре идваа, книги писаа, пари изкараа от диалекто ми. Ко да прайм старите ора тъй говорим.

Анонимен каза...

Дедо 5ко,не ти е роден тоя диалект,личи си.А ако имаш чувство за хумор,ще ти кажа сега нещо на трънски диалект,който и на мен не ми е роден,но преди години работих с трънски майстори.Диалектът им е много цветист и образен,но ще помоля Админа за червена точка,по-накрая.И нали знаеш-с главна буква означавам ударението.Та,преди доста години водех войници на бригада в строителството,строеше се Младост в София и майсторите бяха от трънските села.Ние помагахме на бригада монтажници,а до нашия блок се наливаха основите на следващия от друга бригада от съседното село.Всичките бяха образи и непрекъснато се майтапеха и поднасяха-така времето вървеше по-бързо.Даже по едно време и аз започнах да им разбирам.....Понеже утре е Димитровден,едно време от тия села всички мъже заминавали по Гергьовден на гурбет,по цяла България,Сърбия и Румъния и за Димитровден се завръщали по родните си места на тайфи,водени от своя башмайстор-също като жеравите,които по това време отлитат на юг в дълги редици и отвреме на време издават крясъци "к-р-р-р,к-р-р-р".Та затова трънчаните им викат "кръкавци",както викат и на своите майстори.В тези бригади имаше ритуал-към обед един отиваше за бира с една чанта празни шишета,а от съседната бригада това беше Ефта/Евтим/-страшно духовит ,речовит трънски чещит.Вървеше си Ефта по пътечката към магазинчето отсреща през реката,подсвиркваше си весепо,когато.....от няколко места,зад панелите на недостроения блок се разнасяше "К-р-р-р, к-р-р-р".Свирнята спираше,спираше и Ефта,слагаше театрално ръка над очите си и оглеждаше пустото небе."К-р-р-р,к-р-р-р",разнасяше се пак от друга посока.Тогава Ефта оставяше чантата,слагаше ръце на фуния пред устата си и викаше с все сила,обръщайки се на всички посоки:"Ако си пиле-чО-о-о-о-вце да ти позлАтим,ма Ако си чОвек- да ти го нацврЪцам у дУпцето".Отвсякъде екваше дружен кикот и ръкопляскания...АЙ с-с-с-с.....

АРВи каза...

56, определено не ти е нашенски диалекта и за това е неадекватен за троянски сайт. Пак поддържам молбата си към теб, обозначи се още в началото в потребителския профил на коментарите си, за да не те чета по-вече, или прометни стила
и начина на изказа си.
Бъди здрав!
АЙс-с-с, добър коментар!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |