За восъкът, гробищата и Гьобелс (1)

* „Няма друга кметска управа, която да представи текст, преливащ от жълто-кафяви измислици до откровени лъжи, като официална позиция на Общината и да му даде публичност“

Иван Хаджийски

Право на отговор

В миналия брой на Т21 публикувахме становището на Община Троян за проведения на 15-17 март конкурс за избор на управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, спечелен от общинската служителка Иванка Джабраилова (виж „Националното изложение има нужда от подкрепа, а не от конфликти“). Един от участниците в конкурса – художникът Иван Хаджийски, засегнат от казаното за него във въпросното становище, поиска право на отговор. Т21
„Системните публични нападки на г-н Хаджийски спрямо Община Троян и персонално спрямо кмета започнаха отпреди няколко години, когато работна група от експерти на Община Троян не прие искането му да изработи за Националното изложение силиконови фигури на твърде висока стойност при директно възлагане към самия Хаджийски. Аргументите за отказ са свързани със законосъобразността на такова възлагане и неприложимостта на въпросните силиконови фигури към идеята за развитие и за популяризиране на художествените занаяти чрез НИХЗИ. Очевидно разочарован, г-н Хаджийски започна писане на поредица от компромати, от свое име и от името на други хора.”

Г-ЖО КМЕТ Донка Михайлова, обръщам се към Вас, защото Вие сте „главата на рибата”. Горният цитат с аграрен аромат, подписан „Община Троян”, може да е написан от Вас или поръчан на общински служител (което е едно и също, защото доказва опасно ниското ниво от капацитет на замесените). Вие много искате да Ви запомнят като кмет новатор. Е, с публикацията Ви „Националното изложение има нужда от подкрепа, а не от конфликти“ успяхте. Няма друга кметска управа, която да представи текст, преливащ от жълто-кафяви измислици до откровени лъжи, като официална позиция на Общината и да му даде публичност в почивния ден неделя.

Г-ЖО МИХАЙЛОВА, Вие сте не само лъжец, но и страхливец, който се крие зад институцията Община Троян. Човек без лице и достойнство. За годините, в които съм бил в контакт с Вас, не помня случай да сте имали смелостта да застанете с името и достойно да защитите позиция, идея или решение. Този път се криете зад подпис „Община Троян” и за пореден път доказвате липсата на управленски морал. Г-жо Кмет, когато изказвам мнение или защитавам позиция, аз се подписвам и отговарям за думите си. Така ме е възпитал моят баща, така съм възпитал и аз своите деца. Не понасяме анонимниците, интригантите и доносниците! Кой общински служител съм обидил или съм написал за него анонимен компромат или донос? Кой? Моите обвинения имат ясен и точен адресат: Кмета на Троян Донка Михайлова и управленския екип, с който се е оградила.

Из концепцията за Посетителския център „История на занаятите“
ЗА СИЛИКОНОВИТЕ фигури! Г-жо Михайлова, силиконът има много приложения, но се използва главно за увеличаване бюста на застаряващи дами, плеймейтки и фолкпевици. И те пари изкарват от този силикон. За изграждане на споменатите фигури се използва глина, гипс, полиестерна смола или дезмонит. Използва се и силикон, но не и в количества, за да бъдат кръстени „силиконови” фигурите. През 2015 г. Ви запознах с идеята си чрез европейски проект да представим историята на българските занаяти и развитието им във времето с пластични фигури, поставени в естествената им среда (визуален посетителски център „Историята на занаятите”). Вие предложихте това да стане в НИХЗИ - Орешак. Бяхте толкова ентусиазирана, че с Ваша благословия и участие направихме презентация и обществено обсъждане в залата на Общината. Запознах Ви с тази моя идея след като приключих участието си в изграждането на „Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов - Музей на восъчните фигури Велико Търново”. Търновският ни проект по официални данни за първите две години работа донесе на Община Велико Търново 2,3 млн. лв. печалба при цена на входен билет 10 лв. Ако се беше реализирала предложената Ви идея, това пространство щеше да е първият такъв мултимедиен посетителски културен център в Европа и може би днес нямаше да се чудите как да спасявате Изложението в Орешак.

КАКВО ЛИ става в главата Ви, за да напишете лъжата, че съм искал директно възлагане. Няма как да искам нещо, което е практически невъзможно – реализиране на дейности по европейски проекти от публични институции, над прага на същественост, да бъдат възлагани директно без обществена поръчка по ЗОП??? Но сигурно Вие за 9 години кметуване сте открили как да заобикаляте европейските правила и националните ни закони, щом може да си мислите, че това е възможно.

ОБЕЩАХТЕ да реализираме идеята и ме лъгахте цели 3 години. Нямайки смелостта да ми откажете в директен разговор, заложихте на използван многократно театрален етюд: „Аз съм за идеята и искам, но екипът ми от експерти е против”. Поканихте ме да убеждавам за пореден път експертите Ви в ефективността на идеята си и аз наивно се съгласих, защото, казват, надеждата умирала последна. И така се оказах участник в лошо режисирана от Вас и лошо изиграна от самодейците Ви едноактна пиеса. Мизансценът беше кметският кабинет. Работната група от експерти на Община Троян беше почти същата, каквато и комисията по избор на управител на НИХЗИ. Щадейки достойнството и нивото Ви на експертност, при представянето на проектната идея използвах понятието „восъчни фигури”, което най-пряко кореспондираше с нещо, което със сигурно знаехте - Музея от восъчни фигури на мадам Тюсо.

НО ТАЗИ СРЕЩА ще я запомня и заради крилатата реплика, сътворена от „експерта”, офицер от резерва инж. Борис Бояджиев. При споменаването от мен на думата „восъчна” и прибавена към думата „фигура”, експертът Бояджиев реагира мигновено. Обърна се към мен и с назидателен глас, застанал в поза Ленин говори пред работници, ме „закова”: „Абе, Хаджийски, защо с восък? Като чуя за восък и ми замирисва на гробище”. Буквално се оцъклих. Пред очите ми незнайно откъде изплува облата фигура на Гьоринг, а в главата ми зазвъняха думите му: „Щом чуя думата „култура” и се хващам за кобура”. Осъзнах цялото безсмислие на моето присъствие в тази стая и с тези хора. Тръгнах си засрамен заради своята наивност. Г-жо Михайлова, за цена на фигурите не сме говорили никога. До там не стигнахме, защото отказах да се съглася с това, което поискахте в процеса на разговорите ни.

Иван Хаджийски

P. S. Представям и проектното си предложение за изграждане на визуален Посетителски център „Историята на занаятите” в НИХЗИ - Орешак, което представих на г-жа Михайлова през далечната 2015 г. – виж ТУК

Начало

Още по темата:

2 коментара:

Djigata каза...

Гьоринг, Гьобелс,...Г-н Хаджийски явно познава добре техните биографии щом интуитивно прави асоциации с тях.

r3d33ms каза...

Който не познава историята е осъден да повтаря грешките на миналото.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |