Нови дървета ще заменят старите по ул. „Васил Левски“

* Община Троян: Грижата за зелените пространства в града е неизменна, отстранените дървета да бъдат подменени с нови, веднага щом това стане възможно
Гореща тема
ВЪВ ВРЪЗКА с ремонта на ул. „Васил Левски“ (част от републиканския път II-35 Плевен - Ловеч - Троян - Беклемето - Кърнаре) ще бъдат премахнати част от крайпътните дървета, попадащи в бордюрната линия, а някои от тях затрудняващи въздушните трасета на електродоставчика ЧЕЗ. Но премахването на тези дървета не означава обеззеленяване на района – от Община Троян поясниха, че грижата за запазване на зелените пространства в града е неизменна и че поемат ангажимент отстранените дървета да бъдат подменени с нови, веднага щом това стане възможно.

ПЪТНИЯТ ремонт в този участък (от тенекиения магазин до Белодробната болница) на основната троянска улица, поемаща и немалка част от транзитния трафик през града ни, бе повече от наложителен. Неравен и неремонтиран от години, тесен, с много ниска пропускливост на места, той бе и е сред най-проблемните транспортни участъци в града, късащ нервите на шофьорите, а и на пешеходците, и създаващ предпоставки за произшествия. И, поне до изграждането (дано да е в обозримото бъдеще) на крайречната пътна връзка с новия мост, по която ще минава транзитът към и от Беклемето/Южна България и курортните селища Чифлик и Шипково, ще си остане проблемен.

ЦЕЛТА на проекта („Ремонт на път II-35 Плевен - Ловеч - Троян - Кърнаре“, в  участъка от км 73+167 до км 75+260 по ул. „Васил Левски“)  е възстановяване на пътната настилка, осигуряване на отводняването на пътя, актуализиране на хоризонталната и вертикалната сигнализация. Ремонтът ще протече в два етапа – при първия изпълнителят, избран от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ)*, ще извърши подмяна на бордюрите и преасфалтиране на платното, а при втория Община Троян организира подмяна на тротоарната настилка и компенсаторно засяване на нови дървесни видове.

„ПРЕДСТОЯЩОТО премахване на множеството празни/мъртви пространства с изкорубени или увредени от гнилостни процеси дървета, както и фактът, че това е един от входовете на града, налагат прилагане на комплексно решение на проблема с озеленяването на ул. „Васил Левски“. На ландшафтен архитект ще бъде възложено изработването на цялостен проект за реконструкция на озеленяването, като ще се търси не само постигане на една по-естетична визия, но и създаване на естествена зелена бариера срещу шумовото и прахово замърсяване, причинено от интензивния автомобилен трафик“, уточниха от Община Троян. А кметът Донка Михайлова коментира в профила си във фейсбук: „Нови дървета, подходящи за градска среда, ще подменят тези, които не позволяват да бъдат изградени нови бордюри и тротоари в участъка на ул. „Васил Левски”, който вече се ремонтира. На мястото на всяко отстранено дърво ще бъде засадено ново, като част от цялостен ландшафтен проект, който ще посреща всеки, влизащ в града от северния вход на Троян”.

Т21, по информация на Преслава Иванова, Община Троян

* За републиканската пътна мрежа, в т. ч. второкласните републикански пътища, какъвто е II-35 и в частност въпросният участък от троянската ул. „Васил Левски“, отговаря държавната пътна агенция АПИ. Именно затова АПИ администрира и финансира този проект, разбира се в партньорство и със съучастието (организационно и финансово) на Община Троян.


 Още по темата:

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

1.
Анонимен каза...
Генади, споделям твоето безпокойство и въпросите, които повдига то. Отговорът е много простичък-липса на специалисти в общината. Всеки нормален човек е наясно как и кога е редно да се подрежат дърветата, забележи "подрежат", а не осакатят, както е на снимката.Има сечи, с цел оформяне на короната, други за премахване на изсъхналите клони, трети са свързани с цялостно обследване на дърветата, нарича се фито-санитарен контрол и се прави за да се предотвратят инциденти от падане на болни дървета. Когато се правят нови улици, отново се засаждат дървета... Не им се сърдете на общинските служители, те толкова могат !

ВТОРНИК, 25 ЮНИ, 2013

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |