Премахват (ли) надуваемия замък на Виенската

* „Сагата продължава твърде дълго. Ще изпратя проверка и отново ще бъдат наложени ограничения“, бе отговорът на кмета Михайлова на наше питане * Защо отрязаха три дървета на ул. „Тома Хитров“ и едно на кръстовището към Марковския мост
Сблъсъци
Надуваемият замък безконтролно е цопнат под дървото върху зелената площ
„САГАТА с балона (надуваемия замък) на Виенската сладкарница продължава твърде дълго. Доскоро балонът не беше надут, явно се е случило в последните няколко дни. Ще изпратя проверка и отново ще бъдат наложени ограничения.“ Това бе отговорът на кмета Донка Михайлова на въпрос на Т21, зададен на редовната месечна кметска пресконференция, първа след извънредното положение, състояла се на 18 юни. А питането ни – което не е първото през годините и изразява недоволството на много хора от вършеното пред очите на всички ни беззаконие, довело до убийството на едно величествено дърво в най-централната част на Троян и на път да убие следващо – бе: „Наемателят на т. нар. Виенска сладкарница (сладкарница „Славея“) отново е разположил балона от импровизирания Луна парк, или както се казва там - надуваемия замък, в зелената площ до читалището. Това е нарушение на поне два нормативни документа – закон и местна наредба, защо се позволява, има реална опасност да бъде съсипано и следващо дърво, полувековен смърч?“.

Обичайни гледки около „виенския“ Луна парк, узурпиран е и тротоарът, 6 юни 2020 г.
ДА ПРИПОМНИМ. През м. февруари 2018 г. писахме за убитото дърво, едно от редицата дървета в градинката до централното троянско читалище (НЧ „Наука - 1870 г.“), засадени в началото на 50-те години на миналия век и превърнали се през годините в нещо много красиво, във великолепна атракция, живо материално, а и културно троянско богатство. До величествената редица се намира паметникът на освободителя на Троян ген. Карцов, недалеч са знаковите и заредени с много история и дух две музейни сгради, също банковата сграда (на мястото, където е била някогашната троянска Земеделска банка, ограбена през 1928 г. от анархиста Васил Героя, за което се разказва във великолепния роман „Чамкория“ на Милен Русков – бел. ред.), а скоро в непосредствена близост ще се издигне дългоочакваният троянски паметник на Левски, дело на живия класик Георги Чапкънов, там е пешеходна зона и обичано място от троянци и гости на града ни. Тогавашният ни материал бе с красноречивото заглавие „За едно предизвестено убийство в центъра на Троян“; което не бе пресилено – изпусканият горещ въздух от т. нар. надуваем замък бавно и полека убиваше дървото, виждаше се и с невъоръжено око, но никой не предприе никакви мерки. Преди убийството и след това, че и до днес, живеещите в близост граждани пишат жалби, протестни писма, сигнализират и за други нередности около въпросния надуваем замък – завзет тротоар, необезопасени кабели, складирани наоколо разни лунапаркови аксесоари, – но нищо, беззаконието се вихри и продължава, а органите си траят. Дано този път се случи нещо!
***

Остатъци от отсечените липи на ул. „Тома Хитров“, 18 юни 2020 г.
Г-ЖА МИХАЙЛОВА отговори и на втория ни „дървесен“ въпрос: „Тази сутрин, 18 юни, бяха отсечени три дървета на ул. „Тома Хитров“ в централната част на Троян – в отсечката между улиците „Любен Каравелов“ и „Христо Ботев“, и недоволните телефони започнаха да звънят. Някакви разяснения?“. Кметският отговор бе: „Проблемът с трите дървета, липи, на ул. „Тома Хитров“ бе коментиран надълго в общинската администрация – беше направен оглед и от еколози, и от строители. На практика се оказа, че би било невъзможно извършването на ремонтните дейности, които предстоят по ул. „Тома Хитров“ – кореновата система на тези дървета е надигнала тротоара, бордюрите също и е достигнала до асфалтовата настилка. Избрани са нови дървесни видове, които компенсаторно ще бъдат засадени при реконструкцията на улицата“.  

КОМЕНТАРЪТ ни. Разбираме и двете страни – недоволните от орязаните липи (виж „In memoriam за три липи“ – бел. ред.) и властта, която се е наела със собствени троянски сили и средства да ремонтира неголямата, но натоварена и много важна за транспортната схема на града ни улица. Без липите ул. „Тома Хитров“, а още повече съседната ул. „Любен Каравелов“ (троянската „Унтер ден Линден“), на която рано или късно предстои нещо подобно, няма да е същата; и улицата, и градът ни губят чар, красота, уют, а и дух. Дърветата, и особено липите, колкото и да са красиви, ароматни и т. н., не са най-подходящият градски дървесен вид, проблемите са много, има и недоволни граждани, които искат премахването им. Ще се намери ли решение? Досегашната троянска практика не ни прави особени оптимисти – помним как при реконструкцията преди 20-тина години на възловата ул. „Христо Ботев“ (а пропо, най-качественият уличен ремонт в Троян през последните няколко десетилетия – бел. ред.) дърветата бяха поголовно изсечени и оазисът се превърна в пустиня?! Помним и други примери, при които се действаше на принципа „няма дърво, няма проблем“. Разбира се, особено в по-ново време, има примери и в обратната посока, положителната – ще посочим Малкия пазар.
***

Отсеченото дърво на кръстовището към Марковския мост, 23 юни 2020 г.
В ДОПЪЛНЕНИЕ. На 23 юни бе отрязано още едно голямо троянско дърво – този път в търговската част на Главната улица (ул. „Васил Левси“), на кръстовището към Марковския мост (моста към пазара). Случилото се бе пред строящ се нов обект, амбициозна и една от малкото сериозни инвестиции в тази знакова част на Троян. Отстрани изглеждаше, че дървото е отсечено, за да не „мъти водата“ на инвеститора, известната троянска бизнес дама Пенка Петканска. Така смятаха и някои от комшиите. Но тя се свърза с нас и ни обясни, че са писани няколко жалби (поне три) и от нея, и от собствениците на съседните имоти; причината – дървото било изгнило и имало опасност да падне върху къщите, а клоните му засягали и рушели покривите. „Говорих с хората от Общината и заявих, че аз лично ще финансирам и ще осигуря засаждането на това място на две нови дръвчета от вида шестил“, поясни г-жа Петканска.

Генадий Маринов

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |