Бетонираното дърво и още нещо

* Някакъв тъпак зазида улично дърво и се опита да го убие, кметът реагира светкавично, чакаме полицията/прокуратурата * Убиват поредно дърво до Виенската – пълно мълчание от властите * Кършат липи до гарата, шефът бил разрешил?!
Хубава работа, ама троянска
Зазиданото дърво, Троян, ул. „Св. св. Кирил и Методий“
ЩЕ СЛЕДИМ СЛУЧАЯ

ПРЕДИ БРОЕНИ дни из фейсбук бе тиражирана странна троянска снимка, странна и плашеща – на… зазидано улично дърво. И показаното не бе някаква неудачна шега, а брутален опит за убийство на дървото. Демонстративен, нагъл, арогантен опит за убийство, напомнящ мафиотска екзекуция. Разбра се, че цялата тази тъпащина се случва на уличката с просветителското име „Св. св. Кирил и Методий“, каква ирония; а из коментарите се чу, че тъпакът извършител, този троянски нане Стоичко, е правил и други опити за убийство на въпросното дърво, с други средства – белене на кората, изливане на гореща вода в корените и т. н. Обидна и унизителна история за всички ни.

ХУБАВОТО в цялата работа е, че кметът Донка Михайлова реагира скоростно и веднага даде публично обещание (в страницата си във фейсбук), че „до вечерта бетонът ще бъде разбит“. Преди това обаче информира, че  „при незабавната намеса на служител на Община Троян се оказа, че никой нищо не знае за случилото се“. Намекът е ясен, а и не е трудно да се досетим, че мнозина/всички от живеещите наоколо знаят кой е тъпунгерът извършител, но си трайкат като мушмороци и в мушморощината си са готови да го прикрият. Но поздравления за бързата реакция на властта! И да се надяваме, че нещата няма да приключат дотук – защото истински свършената работа ще е, когато извършителят на престъплението бъде разкрит и наказан; има органи (полиция, прокуратура, съд), които трябва да го направят.

А ЧЕ ВЪПРОСНОТО деяние е престъпление, е извън съмнение, ще цитирам Наказателния кодекс (чл. 216, ал. 1. Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години). Ще цитирам и две общински наредби: Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Троян (чл. 46, ал. 1. За всички причинени щети на елементите на зелената система на община Троян – растителност и съоръжения, виновните лица, освен глоба, дължат обезщетение в размер, достатъчен за възстановяването им) и Наредба №1 за опазване на обществения ред на територията на община Троян (чл. 7, т. 9. Забранява се събиране, рязане, чупене, повреждане, изкореняване на лечебни, декоративни или защитени растителни видове без разрешение; чл. 7, т. 10. Забранява се повреждането, отсичането и изкореняването на дървета и храсти от територията на парковете, градините, зелените площи, край пътищата и улиците, без разрешение на кмета на община Троян). Да видим, ще следим случая.

УБИЙСТВО И ОПИТ ЗА УБИЙСТВО

Поредното дърво, убивано от незаконния Луна парк?!
Беззаконието – в зелената площ и под дървото???
ОПИТЪТ за убийството на бетонираното дърво на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ няма как да не насочи вниманието към друго едно брутално троянско убийство на дърво и последвалият и продължаващ и в момента, пред очите на всички ни, брутален опит за убийство на следващото дърво в съседство. Които (убийството и опитът за убийство) обаче кой знае защо упорито са подминавани от общинската власт, въпреки множеството сигнали?! Сигурно се досещате за какво говорим – умъртвеното от абсурдния Луна парк (с надуваем замък, изпускащ горещ въздух) на т. нар. Виенска сладкарница величествено над половинвековно иглолистно дърво в центъра на Троян, вече отрязано и същата агресия към съседното също над половинвековно и величествено иглолистно дърво, което няма да устиска дълго.

ТУК ВИНОВНИЦИТЕ са ясни – собствениците на т. нар. Виенска сладкарница и на принадлежащия й Луна парк (с надуваем замък, изпускащ горещ въздух), разположен абсолютно незаконно в декоративната зелена площ на централния троянски площад, откъм входа на читалищната библиотека, под дърветата. А липсата на противодействие и мекото отношение на общинските власти и служби навеждат на мисълта за съучастничество, дано не съм прав?! Затова – и в този случай, и за пореден път – призовавам тези, на които това им е работата, да вземат мерки. За спасяването на поредното застрашено дърво, но по-важното – срещу арогантното беззаконие.

А ЧЕ ПАК става дума за беззаконие, е вън от съмнение. Доказват го следните нормативни текстове, цитирам:  Закон за устройство на територията (чл. 9, ал. 2. Не може да бъде променяно предназначението на съществуващи озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии; чл. 61, ал. 2. Озеленени площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели); Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Троян (чл. 31, ал.1. Обществените зелени площи се използват само съобразно основното им предназначение; чл. 31, ал. 2, т. 1. В съществуващите обществените зелени площи се забранява строителството на обекти за обществено обслужване, спорт и атракции, освен предвидените в паркоустройствените планове).

КЪРШАТ И ЧУПЯТ С… РАЗРЕШЕНИЕ

Кършат и чупят, Гара Троян, м. юли 2019 г.
Нахвърляни клони и на тротоара
И ОЩЕ ЕДИН случай, пак за дървета и пак за беззаконие. Преди дни наш читател ни сигнализира, изпрати ни и снимки, че ромска бригада, събираща липов цвят, яко кърши и сече липите в района на гара Троян. В случая дърветата няма да загинат, но са осакатени и обезобразени. Според кършачите били получили разрешение да нападнат липите от… началника на гарата, поне така заявили на пристигналите по сигнал полицаи. Тоест – те съсипват, а друг, който трябва да стопанисва, ги насърчава?! Пълна идиотщина! И сега да напомним, че кършенето/сеченето на дървета от зелената система на града (ни) е забранено и деянието се наказва, цитирам: Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Троян (чл. 46, ал. 1. За всички причинени щети на елементите на зелената система на община Троян – растителност и съоръжения, виновните лица освен глоба, дължат обезщетение в размер, достатъчен за възстановяването им) и Наредба №1 за опазване на обществения ред на територията на община Троян (чл. 31, ал. 2, т. 11. В съществуващите обществените зелени площи се забранява събирането на семена, плодове, резници, брането на билки).

ХУБАВА РАБОТА, АМА ТРОЯНСКА/БЪЛГАРСКА

СИГУРНО някой ще каже, че се занимаваме и ви занимаваме с дреболии – някакво си дърво/дървета. На това няма да отговаряме, излишно е. Но за вършените беззакония и затварянето на очите пред тях, т. е. толерирането им, не трябва да се мълчи, иначе ставаме съучастници. И в крайна сметка става хубава работа, ама троянска/българска. Искаме ли да е различно?

Генадий Маринов

 Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

ГЕНА в заблуждение си циганите си признаха, че никой не им е разрешил!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |