Автобусна спирка в „Лъгът“ се превърна в килията на Паисий

* Инициатор е бившият ученик на „Климента“, сега студент по журналистика в Софийския университет Калоян Кюркчиев; средствата  – 500 лв., са от ученическата му награда „за просветено родолюбие“
Родолюбие
Новата спирка на отец Паисий в жк "Лъгът", 9 юли 2019 г.
ЕДНО ученическо обещание отпреди две години стана реалност в началото на седмицата и събира погледите и аплодисментите на наши и гости. Тогава, 2017 г., при връчването на дипломите и годишните награди на зрелостниците на троянското СУ „Св. Климент Охридски“ („Климента“, както ласкаво го наричат възпитаниците му), една от звездите на завършващия випуск Калоян Кюркчиев стана първият лауреат на наградата „за просветено родолюбие“, учредена от големия български медик, родолюбец, дарител и приятел на Троян проф. д-р Иван Гаврилов. След награждаването Калоян се зарече паричната премия от 500 лв. да бъде вложена в патриотична обществена кауза. Постепенно идеята бе избистрена и, както казахме, резултатът вече е факт.

Художникът Христо Христов и неговата творба
СЛЕД СЪГЛАСУВАНЕ с общинската администрация, изваждане на съответните разрешителни и наемане на точния изпълнител – младия художник от Орешак Христо Христов (който заедно с колегата си търновеца Дамян Бумбалов е автор на двата грамадни троянски стенописа  „Троян през 30-те“ и „Рибарят“), една от новите автобусни спирки в жк „Лъгът“, на метри от „Климента“, вече има различен вид. Спирката бе превърната в… монашеската килия на отец Паисий Хилендарски, велият просветител, пишещ своята „История славянобългарска“. „Българино, знай своя род и език“ и „1762 г.“ са изписаните текстове – цитат с основното послание на „Историята“ и годината на завършването й.

Калоян Кюркчиев
„ПРЕДИ две години, завършвайки 12. клас, бях удостоен с наградата на проф. Иван Гаврилов за просветено родолюбие, която имаше и парична стойност. Още тогава обещах, че тези пари ще бъдат за естетизиране на градската среда. Радвам се, че днес (9 юли) беше завършен проектът, който без Христо Христов нямаше как да бъде осъществен. Повече от доволен съм от резултата. Едно голямо „Благодаря!“ няма да бъде достатъчно, но съм длъжен да го кажа на художника - неговият талант е видим. А защо точно Паисий - мисля, че е ясно – все повече станахме европейци, но не и българи. Средствата, които проф. Гаврилов беше дарил, се постарах да отидат именно там, където той искаше и бе написал на плика – „За род и Родина!“. Поклон пред нашите възрожденци, които не осребриха своите идеали.“ Такъв бе коментарът на Калоян в страницата му във фейсбук.

И НЯКОЛКО думи за инициатора/дарителя. 21-годишният ни съгражданин е студент по журналистика в Софийския университет, любимата специалност, тъй като се занимаваше със спортна журналистика и имаше своите изяви (на местно и национално ниво) още като ученик. В столицата безспорният му талант веднага бе забелязан и бе оценен с покана за работа в бТВ, а Калоян вече е част от спортния екип на най-гледаната българска телевизия.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Браво за идеята и за изпълнението.Но , там ли е мястото на спирката.???????????Да спират бусовете на пешеходната пътека правилно ли е??Имаше и репортаж по кабелната за проблема.Общината какво ще направи???????

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |