Случва се нещо хубаво!

* Отсечените дървета при кръстовището на „Ген. Карцов” и „Македония” се превръщат в... приказка * Александър Иванов: „Няма случайни неща, нищо не е случайно на тази земя!”
Можело значи
Пояснения за абстрактната пластика „Заключената сфера
Сашо вае с резачката
Автор и творба
СЛУЧВА СЕ нещо хубаво! Дънерите на няколко дървета – покрай ул. „Ген. Карцов”, в непосредствена близост до възловото кръстовище с ул. „Македония”, където завиват ТИР-овете от/за „Калинел” – които бяха отсечени неотдавна (от Общината, обявиха, че било санитарна сеч и нямало как, но това е друга тема – бел. Т21), се превърнаха в... дървени скулптури. Превърнаха се в приказка! А въпросните дънери, 4 на брой, щяха да бъдат изкоренени, ако зам.-кметът Поля Димова и кметът Донка Михайлова не бяха прегърнали находчивото предложение на галеристката Мариела Шошкова отсеченото да се превъплъти в изкуство и да освежи/усмихне тази претоварена с автомобили, шум и грижи градска част. Добър пример, пореден, за управленско вслушване в гражданските гласове, за което – нашите поздравления.

И СЕГА по същество. Създаването на дървената градска приказка е възложено не на кого да е, а на известния ловешки художник Александър Иванов, чиито дървени пластики красят паркове и други открити пространства в не една държава (ще посочим 2-метровото перо пред замъка на писателя Едуард Литън в Англия или фигурата на Тил Ойленшпигел в парк в Германия, също серията пластики и композиции в района на хотел „Ястребец” в курорта Боровец; знаем го и в Троян – с участието му в пленера по дървопластика през 2008 г., организиран по идея и с подкрепата на приятеля художник и бизнесмен Пламен Петров, и с първите закачливи дървени животински фигури в няколко градски градинки и детски площадки, изработени преди години по идея на управителя на ОП „Комунални услуги” Събчо Събчев и заместника му Христо Белевски– бел. Т21). И след одобрени проекти и цена.

Александър Иванов
Един от дънерите преди да се превърне в... птица
Възрастна троянка се радва на видяното, 10 януари
В ПЕТЪК, 10 януари, едната творба, абстрактно-философската пластика „Заключената сфера”, първата като идвате откъм центъра, бе готова, а другите три, на птици – в процес на ставане. Сашо пък със свой помощник от Троян бе в разгара на работата и твореше с... резачка в ръка. Но бе любезен да сподели с читателите на Т21 какво се случва. „Тези дървета са били обречени да бъдат отрязани. Но ги отрязаха по-високо, дънерите бяха оставени и сега ние правим нашето. И така, в някакъв смисъл, животът на дърветата се удължава поне с десетина години”, обобщи г-н Иванов.

НИЕ ОБАЧЕ го „приземихме” с напомнянето, че не бива да се прехласва по тази арт инициатива на троянци, защото всичко е станало случайно, няколко отсечени дървета предизвикаха реакции/недоволства и така... „Няма случайни неща, нищо не е случайно на тази земя!”, бе пък отговорът на твореца, върху който можем да се замислим. В подкрепа, че няма нищо случайно, ни бе даден и допълнителен аргумент: „Това е само част от проекта, най-хубавата скулптура ще стане в парка пред бившето кино в Центъра. Там има едно болно дърво и клоните са окастрени. И от него аз ще направя една по-голяма пластика – при първа възможност, когато позволят атмосферните условия, защото ще е нужно време”.  

НЯМА какво друго да кажем, освен нашето „Браво!” – на художника, автора на идеята и меценатите (Общината).

Т21

Бележка на редактора

Бях на място, по време на създаването на споменатите дървени пластики, видях реакцията на хората – учудени, но добронамерени, и с неприкрит респект от красотата. Който си мисли, че троянци ще кажат – простотия, безполезно, за какво ни е, защо пръскаме пари за глупости и т. н., лъже се. Е, сигурно има и такива, но те са пренебрежително малцинство. И Сашо Иванов сигурно ще излезе прав, че „нищо не е случайно на тази земя”. Че в Троян и в троянци има нещо, нещо различно и противостоящо на песимизма и самоотричането. Дай боже!
 
Дали е така, дали Сашо е прав, ще си проличи лесно – ако след дни видим освинени/изкъртени пластиките, значи не е. Значи оптимистичните му/ми троянски видения са били заблуда. Дано не!
 
Генадий Маринов

15 коментара:

Анонимен каза...

Не бързай да се радваш, ей сега ще влезне Пеевски във форума и ще обясни как всичко е гадно:))))))))))))))))

Анонимен каза...

Браво за идеята :)

Анонимен каза...

я влезе я не влезе ама ти мърша първия няма начин да не се изсереш и тука

Анонимен каза...

Много се зарадвахме на тези пластики. Колко малко е нужно, за да се направи една обикновена градска градинка в нещо специално. Благодаря!

Христо Димитров каза...

Браво на човека.Такива трябва да сме - да творим добро! Силно се надявам да оцелеят. Много грозна гледка е счупената чешмичка в градинката, мъчиха се хората да я направят, на кой му трябваше да я чупи, и то не веднъж...но явно сме си такива!

Анонимен каза...

много хубаво нещо се прави, когато минаваме с моята внучка много се радва на пиленцето.Трябва да се сложи камера и да се хванат тези който чупят

Анонимен каза...

С такова удоволствие прочетох за нещо толкова хубаво!И веднага погнусяващия коментар на първия.Изрод.

Анонимен каза...

На 85 годишна възраст днес сутринта е починала народната артистка Лиляна Кисьова.
Родена е на 3 юни 1928 в град Троян, България. Пяла е както в България, така и в чужбина. През 1951 г. става солистка в Държавния музикален театър, София. Изпълнява повече от 80 роли, като едни от най-популярните са тези в „Царицата на чардаша“, „Мамзел Нитуш“, „Веселата вдовица“, „Службогонци“ и други. Наградена е с високи държавни награди.
Почивай в мир! Светла и памет!!!
ИП

Анонимен каза...

Аз да попитам..то може и да е тъпо, но тези дървета са с корени, нали така?! Та няма ли да поникнат листа на тези скулптури?:) И в реда на съобщаване на новини нека честитим нивия директор на СОУ Кл.Охридски- Иванка Цекова, па дано им тръгне на добре! А иначе като цяло идеята за тези арт-чепове е супер:)

Анонимен каза...

9-ти, въпроса ти е логичен и изобщо не е тъп, имайки предвид, произведенията отгоре, по-голяма е вероятността да изкарат коренови издънки и да се "захрасти" наоколо-зависи от вида на дървото.

Анонимен каза...

Бъдете спокойни, и така да стане пак ще е готино

Иван Цочев, 33 г. каза...

Браво, Гена! Радвам се, че благодарение на теб се осъществи тази идея, след като ти сигнализирах за отрязаните дървета. Разбира се, че така е много по-красиво, отколкото беше преди това.

Анонимен каза...

Не е нужно да се изтъкваш...

Генадий Маринов каза...

Привет, г-н Цочев (№12)! Благодаря за хубавите думи, но идеята за дървените пластики не е моя, а на галеристката. Съгласен съм, че така наистина е много по-красиво, и засмяно.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Тези скулптури се вписват, още повече, че там е паркова алея. Впрочем коя болна тиква разреши поставянето на коптора в който продават зеленчуци? Щото той въобще не се вписва в картинката! Чуват се слухове, че ще има още павилиони за да стане нещо като малкия пазар, т.е. пълна цигания. И зад тази идея стой гл.архитект - ловчалия, разрешил на свой съгражданин да вдигне бараката. Г-н Маринов, може би Вие ще разсеете съмненията около новия малък пазар Дъскотина, като направите проучване на въпроса и го споделите с нас.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |