„Лъгът“ на три морета!!!

* Надписът е върху стената на фабриката с „необикновеното“ име „Болшевик“, изписан е с едри букви и червен спрей
ФотоОко
ЕДИН шеговит, ироничен, самоироничен и много готин надпис събира погледите на навлизащите/излизащите по основната транспортна връзка (ул. „Ген. Карцов“) в троянския квартал жк „Лъгът“. Изписан е върху стената на текстилната фирма „Болшевик“ (някогашното предприятие на първия сериозен троянски фабрикант Петър Кинов Балевски, национализирано от т. нар. „народна власт“ след 9-ти и получило болшевишкото си име, после приватизирано след 10-ти, а днес, както се вижда, тънещо в полуразруха – бел. ред.). И гласи „Лъгът на три морета!!!“, изписано с едри букви и червен спрей. Надписът дори е повторен, за да се вижда отвсякъде.

КАКВО се крие зад него, си знаят само анонимните автори, които няма как да не са от квартала. Ние обаче разчетохме поне две (противоположни) послания. Първото – че хората от „Лъгът“ имат самочувствие и си го обичат, и сигурно с право, кварталът им е най-големият, най-младият и най-жизненият в града (че не е от най-благоустроените, е друга тема); трите удивителни доказват този ни извод. Второто – че колкото и да се пънем/пъчим, величието никога няма да ни споходи (или миналото величие, каквато е мечтанието в оригиналния текст „България на три морета“, спомнящо времената на Симеон Велики и Иван Асен Втори); още по-ясно си личи, че величието няма да ни споходи, от мястото на надписа (олющената стена на споменатата фабрика с болшевишкото име).

НО КАТО цяло надписът радва. И е далеч по-оптимистичен от, да кажем, хипотетичният надпис „Чавдар“ (футболният) – шампион!“.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |