В Голяма Желязна скочиха срещу арендатор

* Троянската фирма „Нани 731“ е взела 55 дка в Сойченска махала, основно овощни градини, и сече наред; имотите са частни, но под разпореждането на Община Троян по чл. 19 от ЗСПЗЗ * Местните търсят съдействие от властите, решени са да се борят докрай
Сблъсъци
ПОТЪРСИХА ни – за подкрепа и разгласа на случващото се – група жители на с. Голяма Желязна, община Троян. Бяха стигнали до нас (медиите) след безуспешни опити да се справят с проблема по каналния ред  – чрез решение на кметския съвет и възражение до Община Троян. За какво става дума?

В ЗЕМЛИЩЕТО на селото, по-точно в района на Сойченска махала, има немалко частни земеделски имоти, повечето от тях с трайни овощни насаждения, които в момента са под разпореждането на Община Троян по чл. 19, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Казано по-ясно – хората (собствениците) имат решения за възстановяване на собствеността на имотите си, но нямат скици (ваденето им изисква средства и време) и не могат да влязат във владение, а докато това се случи, Общината е с правата и задълженията да се разпорежда с въпросните имоти. „В западната част на селото и особено в района на Сойченска махала никой не получи скица за имотите си. Хората имат решения за възстановяване на собствеността, но нямат скици, а без скиците решенията нямат стойност. И сега тези имоти временно се стопанисват от Община Троян“,  сподели ни кметицата на Голяма Желязна Виолета Стоянова.

НО КАКВО се случва? Появява се кандидат арендатор за 24 броя от въпросните имоти, общо 55 дка, в Сойченска махала – троянската фирма „Нани 731“ ЕООД с управител Найден Райковски, която на 3 август 2020 г. подава заявление до кмета на община Троян. Община Троян е „за“, но иска становище от кметския съвет в Голяма Желязна. На провелото се на 10 август 2020 г. заседание кметският съвет заедно с кмета на Голяма Желязна единодушно гласуват „против“ и изпращат становището си, което е напълно синхронно с волята на местната общност, до общинското ръководство в Троян.

ОСНОВАНИЯТА за единодушния отказ да се допусне арендаторът са доста, сред тях: няма заявен срок за арендата, т. е. тя ще е безсрочна, което буди сериозни подозрения за нечисти намерения; опасения, че овощните дървета в арендуваните имоти, повечето от които са овощни градини, ще бъдат изсечени и продадени за огрев; съмнения, че ще се стигне до преотдаване на втори и трети лица и когато реалните собственици влязат във владение на имотите си, отговорността за „изсичането и съсипията“ несправедливо ще падне върху кмета на селото. Има и други аргументи, а наскоро от Кметство Голяма Желязна изпращат официално възражение до Община Троян с подробно излагане на мотивите за отказа, но отговор няма.

В КРАЙНА сметка арендаторът влиза в споменатите 55 дка земеделски имоти в Сойченска махала. И се случва това, от което се опасяват махленците и всички в Голяма Желязна – започва мащабна сеч. Отидохме на място и ни бяха показани изсечени сливови насаждения и наред с тях – отсечени череши, орехи, букови и дъбови дървета. По думите на местните хора всичко това е в разрез с правилата, да не кажем и по-тежка дума, и се гони единствено и само печалбата. От сечта има и друг негативен ефект – досъсипване от тежките камиони, натоварени с дърва, на единствения път към махалата; видяхме, че на места коловозите са издълбани на повече от половин метър и правят пътя абсолютно непроходим (освен може би за танкове и други верижни машини). Засега надигащият се обществен протест е спрял сечта, но потърпевшите железненци са категорични – искат прекратяване на арендните отношения и са готови да се борят за каузата си докрай.   

Бележка на редакцията

 

Споменатият път, осигуряващ достъпа до Сойченска махала, е голямата болка на махленците. Той е съсипван от години от различните дърводобивници и никой, ни селска, ни общинска власт се е грижила за него. В момента ситуацията е плачевна и достъпът до 30-тината къщи и вили е почти невъзможен, а до някои – абсолютно невъзможен. Сред тях е и вилата на известния актьор Марин Янев, който престанал да си идва заради трудния достъп, селска къща има и семейство англичани, които все още прекарват летните месеци тук, но са на път да се откажат, има започнати и изоставени строежи и рушащи се новопостроени къщи. Има и две животновъдни ферми, които с неистови усилия се опитват да съхранят бизнеса си. Има и земеделски стопани, принудени да носят всичко на гръб, сякаш не сме в 21. век. Писани са жалби докъде ли не, водени са разговори, но засега никой не подава ръка и ситуацията е както го е казал Остап Бендер – „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се“.

Местните хора не искат цялостен ремонт на 5-километровия път, наясно са, че това е нереалистично. Искат частичен ремонт и баластриране на най-невралгичните участъци, което е напълно основателно и постижимо. И по техните думи, правени са разчети, няма да е скъпо.   

Т21  

Начало

7 коментара:

Krasimir Hristov каза...

Практика е шефат на общинската служба по земеделие да влиза в договорка с нарушителите и да потулва всички сигнали.

Донка Михайлова каза...

това не е вярно. Тъпо е беззъбо,непознаващо законовия ред. Въздържайте се от тъпотията си.

Донка Михайлова каза...

Въпросните, горкички хорица са имали време от 1990 г да си оправят земите. Те 30г не са го направили! Това е техен пасив. Тяхна незаинтересованост и мързел към труда и собствеността на дедите им. Вместо да се жалят по добре да се възхищават на това че някой се е хванал да обработи тези земи. Тези овощни градини са садени от ТКЗСтата и те като "собственици" дори се оказва ,че не са ги нито сяли нито грижили. След 90г новата власт им е дала право да си ги върнат по много лесен (дори спорен )ред. Те и това не са направили,поради страх от данъци. Сега някой работи, почиства сади нови фиданки и мързеливците не спират да се жалят и да дъвчат жлъч.... Сами сте се прецакали. Затова че сте слаби, мързеливи и недалновидни. За 30г се прекроиха цели държави-някогашни империи,вие борци за права и свободи си мислите че светът се вълнува от обраслата ви градина. Вие не сте се вълнували ,искате другите да го правят ......Вместо да се жалите работете!

Г.Стамов каза...

Точно!
Мислех да го напиша но ти ме изпревари и много добре си го обяснил.
Много хора си мислят , че имат само права и забравят че имат и задължения към земята си.

Unknown каза...

Донка Михайлова, след като не знаете проблема не спорете.Бях участъков вет. лекар във ВУ с.Г.Желязна,познавам хората и махала "Стойченско". Нямаше как да си оправят земите,защото тогава колеше и бесеше Ангел Енкин представител на БКП/БСП,а поземлената служба беше под давление на Дилян Енкин,дългогодишен кмет на община Троян.Затова смятам,че коментариите са излишни.Вашите хора крадяха и продължяват в същия дух и до ден днешен.

Донка Михайлова каза...

не съм Михайлова това е ясно. Нясно съм, тъй като съм в материята професионално. След като лично имах подобен проблем в едно друго землище, дълги години търпя да ме наричат как ли не... Първо глупак , че съм се захванал, а сега когато вече е отработено и взимам приходи от труда си - иззедник. Не разбирам как тези добри стопани не са си въвели в порядък земята,а много други са успели? Не разбирам как са допуснали всичко да стане джунгла? И най не разбирам напълно изсечените масиви през годините и килограмът 6мм примки грижливо изоставени по всички животински вървища... Уважаеми пенсионери, дали ви харесва или не държавата леко полеко след 30г започва да функционира. Гювечът свършва. Трябва бачкане,данъци,такси и т.н. Който се аклиматизира- добре,който не -си остава с мъморенето.

Krasimir Hristov каза...

При направения от мен коментар,съм допуснал неволно грешка.Информацията се отнася за началника на службата по земеделие към община Троян.Поднасям своите наи искрени извинения на шефката на общинска служба земеделие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |