Николай Стоянов с наградата „Пенчо Балев“

* „Записвам специалност „Корабни машини и механизми“ във Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна. Но град Троян за мен е свещено място, където със сигурност ще се завърна да живея един ден“
Отличници
Николай Стоянов
ЛАУРЕАТЪТ

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ – знаменосецът, златният медалист, математикът и ИТ звездата на неособено математическия випуск 2024 на троянското СУ „Васил Левски“ (някогашната Троянска гимназия) – е поредният девети носите на годишната ученическа награда „Пенчо Балев“. Наградата бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, бивш възпитаник на Троянската гимназия и на незабравимия учител по математика Пенчо Балев, и се дава на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на голямото троянско училище. Представлява специална грамота плюс парична премия от 600 лв. (в началото бяха 500 лв.) и се връчва с посредничеството на Т21, като по волята на дарителя номинацията и изборът се правят от колегиума на преподавателите по математика и информатика в СУ „Васил Левски“. Николай получи отличието на церемонията по връчването на дипломите, състояла се вчера, вторник, 18 юни.

ТРАДИЦИЯ стана вече – „прощапулникът“ направи носителката на „Пенчо Балев“ преди две години Габи Върбанова (2022 г.), а миналогодишната отличена Ирен Събчева (2023 г.) продължи започнатото – лауреатите да се (само)представят със свой кратък текст на страниците на Т21. Ето и емоционалните думи на г-н Стоянов, завършващи с посланието към следващите да вървят „където ви води сърцето, то никога не греши!“.

ДУМИТЕ МУ
„ИЗРАСНАХ в Троян, град изпълнен с уникални хора, природа и емоции. Този град за мен е мястото, където постигам мир и хармония с душата си и много трудно ще се разделя с него, за да продължа с висшето си образование. Нека се върна към момента, когато започна моето образование. Първите години харесвах да уча всички учебни предмети, но един ми беше истински присърце – математиката. Тази наука ми помогна много. Още помня как учителите от началните класове, когато имаше състезания, свързани с математика, ме мотивираха да се записвам и изявявам. Аз бях мълчаливо дете, беше ме срам от всичко и нямах никакво желание да участвам, където и да е. Но благодарение на учителите, се явих на доста състезания и олимпиади. Помня също как до последно съучениците ми, които не бяха силни по математика, но бяха много по-силни по други предмети, постоянно ме молеха за помощ и аз естествено винаги помагах.

Тези 12 години за мен бяха пълни с емоции, бяха най-красивите години. Изградих се като личност благодарение на всичките мои приятели, роднини и взаимоотношения. Колкото и странно да звучи, един учебен предмет, наречен „математика“, също има заслуга за това.

Сега продължавам образованието си в областта на инженерните специалности, там където винаги ме е водело сърцето. Записвам специалност „Корабни машини и механизми“ във Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна. Но град Троян за мен е свещено място, където със сигурност ще се завърна да живея един ден.

Бъдещето е необятно, работим за нашето бъдеще. Аз правя това, което ме прави истински щастлив сега, защото след време може да бъде късно и да съжалявам – правете го и вие, правете това, което ви доставя удовлетворение и където ви води сърцето, то никога не греши!“

ОЩЕ НЕЩО

И ОЩЕ МАЛКО за лауреата. Участник е в два проекта по интернационалната програма „Erasmus +“. Има сертификати на регионално и национално ниво от „KGL Contest English Olympiad”. От 8. до 12. клас всяка учебна година завършва с пълно отличие. Интересите му са към точните науки – математика, физика, астрономия, но много обича и психологията. Защитил е първото ниво за софтуерен инженер в Software University SoftUni – „Programing Basics with Python”, но не продължава в тази посока, защото, по неговите думи, „повече ме влекат машинните науки“. Извън училище – спортува активно, занимава се с калистеника, спорт, за който ти трябва само един лост и малко пространство. Има си и хоби, което „практикувам откакто се помня“ – риболов.

ЗА НАГРАДАТА

„УЧРЕДЯВАМ тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град (…) Нека носителят й да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните лауреати на „Пенчо Балев“ са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.), Габриела Върбанова (2022 г.), Ирен Събчева (2023 г.) и Николай Стоянов (2024 г.)

АНОНИМНИЯТ дарител паралелно учреди и наградата „На учителя – с любов!“, връчвана всяка година за 24 май на именит троянски учител. Досегашните й носители са: литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.), дългогодишната преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.), дългогодишната преподавателка по български език и литература Румяна Андреева (2021 г.), началната учителка Диана Исикийска (2022 г.), преподавателката по руски и английски език Цветанка Босева (2023 г.) и историчката Цветелина Мутафова (2024 г.).

И ЕДИН щрих за дарителя – троянец, признат, реализиран, авторитетен, известен; ние знаем кой е и многократно сме се опитвали да го убедим да се разкрие (защото за доброто трябва се знае), но той е непреклонен, думите му са: „Не аз съм важният!“.
 Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |