Парламентарните избори в Троян – прилики и отлики

* Голяма победа за ГЕРБ-СДС, силни позиции на „Възраждане“, по-добър резултат за БСП и никакво внимание към „Величие“ на троянските избиратели * Ловеч – четвъртата най-гербаджийска област в страната * Известни са имената на четиримата ни депутати
Избори 2024
НЯКОЛКО са отликите в нашата община Троян – в сравнение с националния вот и общия вот в избирателния ни район (област Ловеч) – на парламентарните избори на 9 юни, провели се паралелно с изборите на Европейски парламент.

    • Най-напред – по-силният троянски резултат на провалилата се на национално ниво БСП; резултатът за страната й отреди петото място, с два пъти и два пъти и горница по-нисък резултат от третия ПП-ДБ и четвъртия „Възраждане“, но в Троян столетницата е на призовото трето място с неголямо изоставане от втория „Възраждане“.

    • Второ – традиционно слабото представяне на ДПС в Троян, където партията на Доган и Пеевски е чак на шесто място и е последната, минала бариерата от 4%, докато в национален план и на областно ниво е втора след победителя ГЕРБ-СДС.

    • Трето – новата прорашистка парламентарна „звезда“ „Величие“, прескочила на национално равнище бариерата от 4% и добила парламентарно представителство, не успя да спечели троянските избиратели и тук е с пренебрежително ниския резултат под 1%.

    • Четвърто – популиската партия „Възраждане“, чийто лидер неслучайно се кичи с прякора Копейкин, има много силни позиции в община Троян и е на второ място.

    • Петата разлика е във вота за безспорния победител на тези избори ГЕРБ-СДС – в Троян резултатите за партията на Борисов са с 4 пункта по-силни от националните, но пък са с 5 пункта по-слаби от тези за област Ловеч, която със своите 33,38% за ГЕРБ-СДС е четвъртата най-гербаджийска област в страната (след Перник – 36,06%, Враца – 34,53%, и София област – 33,62%).
ОТ ИМАЩИТЕ право на глас 26 298 избиратели в община Троян са гласували 7668, т. е. избирателна активност е 29,16% – сравнима с тази за страната и областта. Сумарно резултатите от троянския вот са следните: 1. ГЕРБ-СДС (28,07%, 2123 гласа), 2. „Възраждане“ (15,50%, 1172 гласа), 3. БСП (11,09%, 839 гласа). 4. ПП-ДБ (9,93%, 751 гласа), 5. ИТН (6,25%, 473 гласа), 6. ДПС (5,65%, 427 гласа).

ИЗВЕСТНО е вече какво е разпределението на 4-те депутатски мандата в нашия избирателен район (област Ловеч) – четири партии ще имат по един депутат: ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ДПС и „Величие“ (която, както казахме, в нашия район не минава бариерата от 4%, но системата за преразпределение на гласовете я дарява с ловешки мандат). Ясни са и имената на четиримата ловешки депутати: професионалният политик и бивш министър Николай Нанков (ГЕРБ-СДС), бившият евродепутат Атидже Алиева-Вели (ДПС), военният експерт Ивелин Първанов („Възраждане“) и бизнес дамата Ирена Негинова („Величие“).

Т21 
Начало
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |