ГЕРБ пак би, този път с много, но…?

* Партията на Борисов с разгромна победа на парламентарните избори на 9 юни, втори са ДПС, трети – ПП-ДБ * Големият въпрос възможно ли е парламентарно мнозинство и редовно правителство остава без отговор * Рекордно ниска избирателна активност и чувство на обреченост

Карикатура: Facebook
Избори 2024
 Резултати
 
НАЙ-НАПРЕД – няколко по-общи думи за поредните (пети) извънредни парламентарни избори за последните три години, „скачени“ този път с редовните избори за Европейски парламент, 9 юни 2024 г.
    Много вяла, най-вялата, поне по нашите наблюдения, предизборна кампания за всичките демократични години (след 1989-а). Говорим за Троян и нашия ловешки избирателен район, но така бе и в страната – сякаш не предстоеше вот, на който възлагахме надежди да ни извади от вече няколкогодишната правителствена и управленска криза. Апатия, почти никакви събития, клонящи към нулата медийни и други агитации, липсата на предизборна дискусия, липсата на онова естествено и живително предизборно напрежение, което трябваше да витае във въздуха; единственият „проблясък“ в апатичната предизборна картина бяха големите билбордове с партийните ликове, номера и слогани, но това изключение само потвърждаваше правилото.

    После – сякаш имаше някаква обреченост, че каквото и да правиш, ще се случи пак същото, т. е нищо (ново) и затова няма нужда да се хабиш предизборно. Даже нещо повече – обреченост, че, образно казано, българският кораб потъва и нищо не може да го извади на повърхността; и ако все пак се появи нещо ново и „величествено“, то няма да е ново добро, а ново лошо или дори още по-лошо.

    Не на последно място – апатията се дозасилваше от омерзението от политическото, българското и не само, от усещането че това политическо (партии, партийци, избори и т. н.) не само не решава проблемите, а е част от тях, и на местно, и на европейско и световно равнище.

    Още – чувството за обреченост или по-точно за безпътица, съдържащо в себе си и предусещането на нерешимост, за вечност на българската политическа и управленска криза. Т. е. предусещането за невъзможност да се намери ясна, работеща и в поносима степен чиста управленска формула. Като всичко гореописано се материализира в рекордно ниската избирателна активност – около 30% (при 40% на предходните парламентарни избори миналата година); иначе казано – в масовия отказ на българите от гласуване.

    И още – вотът на българите в чужбина, където патриотарските, пропутинистки и антиевропейски формации „Възраждане“ и новата беге партийна „звезда“ „Величие“ са в челото (съответно на второ и трето място за ЕП и на трето и четвърто за НС), също вече се схваща като „естествен“ и „нормален“. Тук не можахме да се сдържим да не цитираме коментара (във фейсбук) на една троянка, Теодора Нанкова, която от години живее и работи в Уелс (Великобритания): „Не трябва България да се притеснява, че я напускат мозъци, съдейки по резултатите от последните избори в чужбина, нашата страна са напуснали предимно огромни задници“. Сега конкретно.
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

В НАЦИОНАЛЕН ПЛАН, при обработени 85,47% от секционните протоколи, парламентарните избори на 9 юни 2024 г. се печелят убедително от ГЕРБ-СДС – с 24,41% (435 хил. гласа), което е с цели 9 пункта повече от втория ДПС с 15,80% (282 хил. гласа); за сравнение – на предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г. герберите се наложиха над втория, тогава ПП-ДБ, само с 2 пункта преднина. Трети са вторите от миналогодишните парламентарни избори ПП-ДБ – 15,11% (269 хил. гласа), четвърти с малка разлика – „Възраждане“, 14,08% (251 хил. гласа). Пети, с два пъти и нещо по слаб резултат от третия и четвъртия и продължаващи да слизат надолу – БСП с 6,93% (124 хил. гласа). ИТН, които отново ще са парламентарно представени, са шести на милиметри след социалистите, 6,12% (109 хил. гласа). Новата седма формация, която влиза в българския парламент, е споменатата „Величие“ – 4,82% (86 хил. гласа). По предварителни данни разпределението на депутатските мандати в предстоящото да се учреди 50-о Народно събрание е следното:  ГЕРБ-СДС (67), ДПС (43), ПП-ДБ (41), „Възраждане“ (39), БСП (23), ИТН (16), „Величие“ (12).

В НАШИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН (област Ловеч), при обработени 100% от секционните протоколи. Изключително убедителна победа на ГЕРБ-СДС, много по-голяма от в национален план – 33,38% (11 721 гласа), т. с цели 20 пункта или два пъти и половина повече от втория ДПС, който има 13,27% (4661 гласа). Трети са „Възраждане“ с 12,78% (4489 гласа). Следват БСП, която тук, на областно ниво, се представя по-добре от в национален план – 9,12% (3201 гласа), и ПП-ДБ, която пък се представя по-зле – 9,05% (3179 гласа). Шести, последната формация, която в нашия район минава 4% бариера, е ИТН – 7,12% (2500 гласа). Новата „звезда“ „Величие“ тук е под парламентарната бариера с 3,79% (1330 гласа). В депутатски мандати, четири са за нашия избирателен район, тези резултати дават една доста различна картина от досегашната: ГЕРБ-СДС ще е с двама депутати (Николай Нанков и вероятно Ирина Митева, но не е изключено преференциите да вкарат троянеца Красимир Батолов) и по един депутат ще имат „Възраждане“ (вероятно водачът на листата им Ивелин Първанов) и ДПС (вероятно водачката на листата им Атидже Алиева-Вели). Все още нямаме пълните данни от парламентарното гласуване в община Троян и затова ще ги съобщим в отделен материал.

Худ. Христо Комарницки, в. „Сега“
ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС – дали новата парламентарна конфигурация ще даде възможност за постигане на парламентарно мнозинство, което пък  е условие за излъчване на редовно правителство – стои без отговор. Мандатите на заявилите сътрудничеството си ГЕРБ-СДС и ДПС не стигат, а възможният им партньор ПП-ДБ побърза да обяви ясната си опозиционна нагласа. Тъй че не е изключено много скоро да се стигне до поредните извънредни парламентарни избори, иначе казано – настоящите избори вместо решение да доведат до задълбочаване на кризата във властта.  

ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

В ОБЩИ ЛИНИИ резултатите от изборите за Европейски парламент (при обработени 85,11% от секционните протоколи) и на национално, и на местно равнище в нашия избирателен район не се различават особено от резултатите на едновременно проведените парламентарни избори. Същата твърде ниска избирателна активност – около 30%. Същият победител – ГЕРБ-СДС, макар и с по-малка преднина, 23,42% (391 хил. гласа); и известни размествания в челната тройка – ПП-ДБ излиза на второ място, 15,20% (245 хил. гласа), а 4Възраждане“ са трети с 14,28% (238 хил. гласа). ДПС слиза на четвърта позиция – 13,23% (221 хил. гласа), пети са БСП с 6,96% (116 хил. гласа), следват ИТН с 6,20% (103 хил. гласа). „Величие“ имат 4,19% (70 хил. гласа), но тук парламентарната бариера е 5,88% и няма да имат свой евродепутат. Прогнозното разпределение на мандатите ни в Европейския парламент, където българската квота е от 17 мандата, ще е следното: ГЕРБ-СДС (5), ПП-ДБ (3), „Възраждане“ (3), ДПС (3), БСП (2), ИТН (1).

Т21

1 Коментара:

? каза...

Не бива да се отнасяте към българите в чужбина така.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |