След 70 години троянското село Черни Осъм пак си има църква

* Строежът продължи 10 години, средствата – от дарения * Новият черноосъмски храм е на мястото, където се е издигал едноименният девически метох, приютявал неведнъж и самия Апостол на свободата Васил Левски, но разрушен от атеистичната власт след преврата на 9 септември
Освещаване
Новата църква „Св. Георги“ в с. Черни Осъм, последни довършителни работи преди откриването
НЕ СЕ СЛУЧИ на Гергьовден – деня на светеца покровител и празник на селото, но пък стана месец по-късно, на 8 юни, и по подобаващия изключително тържествен начин. Говорим за освещаването на храма „Св. Георги“ в троянското с. Черни Осъм. Ритуалът води Негово високопреосвещенство ловчанският Владика Гаврил в съслужение с отец Войден от Троян и и. д. игуменът архимандрит Стефан и монаси от близкия Троянски манастир в присъствието на десетки миряни – черноосъмци и гости на селото, наричано шеговито, но не съвсем без основание Малката Швейцария.

Момент от освещаването на храма, 8 юни 2024 г.
След 70 години камбаната в Черни Осъм пак бие
НОВИЯТ черноосъмски храм е на мястото, където се е издигал едноименният девически метох, приютявал неведнъж и самия Апостол на свободата Васил Левски, но разрушен от атеистичната власт след преврата на 9 септември (1944 г.). Строежът на новия храм започва през 2013 г., като средствата са основно от частни дарители, помага и Община Троян, както и Ловчанската митрополия. Архитектурният проект е дарение от троянския архитект Пенко Терзиев, а иконостасът – от дърворезбаря Владимир Златков, живеещ в Германия, но имащ лятна къща в троянското с. Терзийско и свързан с нашия край. Дарени са и основните икони – дело на троянския иконописец Мирослав Вълев. Стенописването на църквата е от две търновки – доц. Ваня Сапунджиева (от Богословския факултет на Великотърновския университет) и художничка Лили Николова, свой стенописен принос има и местният художник Иван Мутафов. С немалка лична заслуга живото и проспериращо село най-после, след повече от 70 години, да се сдобие с църква са също двамата кметове – настоящият Марин Сираков и предшественикът му Кирил Захариев.

ЕМОЦИОНАЛЕН текст по повод важното черноосъмско събитие публикува в страницата си във фейсбук кметът на община Троян Донка Михайлова: „Камбаната не е била 70 години. До днес. Когато храм „Св. Георги” в Черни Осъм беше осветен от митрополит Гавриил Ловчански. И Черни Осъм отново чу гласа на камбаната, останала от стария храм на селото. Новият храм е резултат от усилията на мнозина, радвам се, че и Община Троян е сред тях. Подарих на църковното настоятелство икона на св. Георги с пожелание светецът да закриля селото и да води черноосъмци към победи“.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |