Предлагат училището в Черни Осъм да носи името на Минко Занковски

* Новото наименование Средно училище за планински водачи „Минко Занковски“ трябва да получи одобрение в Общинския съвет, после от РУО - Ловеч и  образователния министър
 
Минко Занковски (1949-2006)
Предстоящо
 
ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА тази седмица сесия на Общинския съвет в Троян, 25 ноември, кметът Донка Михайлова е внесла за обсъждане и гласуване съвместното предложение на директора и Педагогическия съвет на Средно училище „Васил Левски“ в с. Черни Осъм (Училището за планински водачи) за преименуването му. И по-конкретно – „Средно училище“ да стане „Средно училище за планински водачи“, а „Васил Левски“ да се замени с „Минко Занковски“.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО е повече от логично. Черноосъмското СУ „Васил Левски“ е всеизвестно като Училището за планински водачи, тъй като е единственото в страната, което има подобен профил (професионална паралелка по туризъм със специалност „Планински водачи“). А защо „Минко Занковски“ знаят всички. Известният алпинист и дългогодишен директор на училището Минко Занковски (1949-2006), родом от Черни Осъм и живял винаги в родното село, е човекът, който се пребори за споменатата професионална паралелка. Паралелката стана факт през 2000 г. и определя физиономията на училището. А Минко Занковски, който има и много други заслуги към черноосъмското училище и към местната общност, и до днес е емблема на училището, помнен, обичан, вдъхновяващ. Ако предложението бъде прието, СУ за планински водачи „Минко Занковски“ ще стане третото в общината, което носи името на заслужил местен човек, другите са троянските ОУ „Иван Хаджийски“ и отскоро ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“. Но за да стане факт новото име, приетото от местния парламент предложение трябва да получи санкция от Регионалното управление на образованието (РУО) - Ловеч и след това от министъра на образованието и науката, който трябва да издаде съответната заповед.

Училището за планински водачи в с. Черни Осъм
В ПОСЛЕДНИТЕ години училището в Черни Осъм преживя доста тежки моменти при реализацията на план приема, но през настоящата учебна 2021/22 г. има 98 ученици от 1. до 12. клас, от които в горни курс (първи и втори гимназиален етап) са 54, и стои сравнително стабилно. Материалната му база е добра и предлага отлични условия за практическа подготовка – три катерачни стени, съвременно оборудване, високопланинска учебна база „Северен Джендем“. Учениците от професионалната паралелка имат възможност да придобият III степен на професионална квалификация след успешно положен държавен изпит по теория и практика.

И ОЩЕ малко за Минко Занковски. Той бе име в българския алпинизъм – ръководител на три експедиции в Каракорум (Хималаите) – до осемхилядниците Броуд пик, Гашербрум и Нанга Парбат; има и множество сериозни изкачвания в Алпите и Кавказ, сред тях седемхилядниците Комунизъм, Ленин, Корженевская, Хан Тенгри. Бе и изключително амбициозен и находчив училищен директор, който направи така, че малкото и незабележимо селско школо да добие национална известност и подкрепа. Бе и общественик, ангажиран неизменно с проблемите на родното село и Троянския край. „Алпинист, преподавател, бунтар! Преди 21 години успя да създаде и защити пред МОН професията Планински водач!“, четем за него в училищния сайт. Минко Занковски почина след тежко и продължително боледуване, едва на 57.

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

Марин Платников каза...

Няма друго по-достойно име за това училище! 👍❤

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |