Защо разкопаха току-що асфалтираната „Амбарица“?

* Трябваше да освободим спирателния кран, а голямата причина е липсата на контрол от страна на Общината, коментира управителят на „Вик Стенето“ ЕООД * „Ние опрахме пешкира заради асфалтиращата фирма, без вина виновни“, споделиха работниците
Хубава работа, ама троянска
Разкопаването е в ход, ул. „Амбарица“, 17 ноември 2021 г.
ПАК – хубава работа, ама троянска. Казваме пак, защото, по думите на управителя на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев, подобни неща се случват редовно, и в града (Троян), и по селата. А защо – според водния началник голямата причина е липсата на контрол от страна на Община Троян. Кой плаща също е ясно – дружеството и/или Общината, т. е. троянските данъкоплатци.

ХУБАВАТА работа този път е на съвсем прясно асфалтираната ул. „Амбарица“ в горния край на Троян (в самото начало на улицата, при пресечката с ул. „Ген. Карцов“). Асфалтиране, чакано дълги години от живущите в района. И буквално дни след него (17 ноември) голям багер и четирима работници разкопаха, с което си навлякоха недоумението и справедливия гняв и на местните, и на всички (ни). „Ние опрахме пешкира заради асфалтиращата фирма, без вина виновни,“, сподели ни единият от работниците, който бе влязъл в еднометровата новоизкопана дупка. Получихме и пояснение – копането е с цел да се изрови и изкара на повърхността водният спирателен кран, който задължително трябва да е на нивото на асфалта, за да може да се използва; т. е. ако стане авария, да се спре водоподаването в участъка и да се извърши ремонт.

Работникът от дупката: „Ние опрахме пешкира“
Спирателният кран вече е разчистен
ВЪПРОСНИЯТ спирателен кран в началото на ул. „Амбарица“, както и няколкото други в района – два от тях на тротоара на ул. „Ген. Карцов“ в близост, били надигнати и подготвени от хората от „ВиК Стенето“, но за по-лесно асфалтилращата фирма (наета от Община Троян) ги засипала и им ударила асфалта. „С фирмата, която прави пътя и канализацията, минахме по трасето, огледахме къде са спирателните кранове и всичко бе отбелязано. А фирмата, която асфалтира – тя трябваше да повдигне всички съоръжения съобразно нивелета, но явно по-лесно е било да махнат тръбите (на спирателните кранове), да залеят с асфалт и да заминават“, ядосано коментира инж. Гечев. Като доуточни: „Тези спирателни кранове, когато ние правихме реконструкцията на водопроводната мрежа, ги бяхме оставили на нивото на асфалта, тогава още нямаше тротоари. Крановете впоследствие бяха засипани с 20 см минералбетон и асфалтирани на принципа няма кран, няма проблем“.

НАЧАЛНИКЪТ обясни и защо са необходими спирателните кранове и до какво би довела невъзможността да се използват: без тях, ако стане авария, трябва да се използва общият спирателен кран и да се спре водата на целия квартал, вместо спирането да е само за по-малкия конкретен участък. Но „амбаришкия случай“ не бил прецедент, а по-скоро редовна практика – наскоро по същия начин асфалтирали спирателния кран в центъра на с. Старо село. „На всяка оперативка го казвам: трябва да се упражнява контрол, навсякъде където се асфалтира. Имаме и карта на водопроводната мрежа, която сме предоставили. Но никой не чува и един прави, друг разваля. Но трябва да е ясно, че водните съоръжения са собственост на Община Троян и тя носи отговорност за поддръжката и опазването им от посегателства“, обобщи инж. Гечев.   

ЗАЩО се стигна до разкопаването на новоасфалтираната ул. „Амбарица“ и на новоизградения тротоар по ул. „Ген. Карцов“ в близост?! От „ВиК Стенето“ ЕООД дадоха своето обяснение. Готови сме да чуем становището и на другата страна (Община Троян).

Т21

1 Коментара:

Unknown каза...

Тия от снимката където минат трева не никне.Няма ли кой да уволни това недоразумение Гечев?

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |