Защо разкопаха току-що асфалтираната „Амбарица“?

* Трябваше да освободим спирателния кран, а голямата причина е липсата на контрол от страна на Общината, коментира управителят на „Вик Стенето“ ЕООД * „Ние опрахме пешкира заради асфалтиращата фирма, без вина виновни“, споделиха работниците
Хубава работа, ама троянска
Разкопаването е в ход, ул. „Амбарица“, 17 ноември 2021 г.
ПАК – хубава работа, ама троянска. Казваме пак, защото, по думите на управителя на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев, подобни неща се случват редовно, и в града (Троян), и по селата. А защо – според водния началник голямата причина е липсата на контрол от страна на Община Троян. Кой плаща също е ясно – дружеството и/или Общината, т. е. троянските данъкоплатци.

ХУБАВАТА работа този път е на съвсем прясно асфалтираната ул. „Амбарица“ в горния край на Троян (в самото начало на улицата, при пресечката с ул. „Ген. Карцов“). Асфалтиране, чакано дълги години от живущите в района. И буквално дни след него (17 ноември) голям багер и четирима работници разкопаха, с което си навлякоха недоумението и справедливия гняв и на местните, и на всички (ни). „Ние опрахме пешкира заради асфалтиращата фирма, без вина виновни,“, сподели ни единият от работниците, който бе влязъл в еднометровата новоизкопана дупка. Получихме и пояснение – копането е с цел да се изрови и изкара на повърхността водният спирателен кран, който задължително трябва да е на нивото на асфалта, за да може да се използва; т. е. ако стане авария, да се спре водоподаването в участъка и да се извърши ремонт.

Работникът от дупката: „Ние опрахме пешкира“
Спирателният кран вече е разчистен
ВЪПРОСНИЯТ спирателен кран в началото на ул. „Амбарица“, както и няколкото други в района – два от тях на тротоара на ул. „Ген. Карцов“ в близост, били надигнати и подготвени от хората от „ВиК Стенето“, но за по-лесно асфалтилращата фирма (наета от Община Троян) ги засипала и им ударила асфалта. „С фирмата, която прави пътя и канализацията, минахме по трасето, огледахме къде са спирателните кранове и всичко бе отбелязано. А фирмата, която асфалтира – тя трябваше да повдигне всички съоръжения съобразно нивелета, но явно по-лесно е било да махнат тръбите (на спирателните кранове), да залеят с асфалт и да заминават“, ядосано коментира инж. Гечев. Като доуточни: „Тези спирателни кранове, когато ние правихме реконструкцията на водопроводната мрежа, ги бяхме оставили на нивото на асфалта, тогава още нямаше тротоари. Крановете впоследствие бяха засипани с 20 см минералбетон и асфалтирани на принципа няма кран, няма проблем“.

НАЧАЛНИКЪТ обясни и защо са необходими спирателните кранове и до какво би довела невъзможността да се използват: без тях, ако стане авария, трябва да се използва общият спирателен кран и да се спре водата на целия квартал, вместо спирането да е само за по-малкия конкретен участък. Но „амбаришкия случай“ не бил прецедент, а по-скоро редовна практика – наскоро по същия начин асфалтирали спирателния кран в центъра на с. Старо село. „На всяка оперативка го казвам: трябва да се упражнява контрол, навсякъде където се асфалтира. Имаме и карта на водопроводната мрежа, която сме предоставили. Но никой не чува и един прави, друг разваля. Но трябва да е ясно, че водните съоръжения са собственост на Община Троян и тя носи отговорност за поддръжката и опазването им от посегателства“, обобщи инж. Гечев.   

ЗАЩО се стигна до разкопаването на новоасфалтираната ул. „Амбарица“ и на новоизградения тротоар по ул. „Ген. Карцов“ в близост?! От „ВиК Стенето“ ЕООД дадоха своето обяснение. Готови сме да чуем становището и на другата страна (Община Троян).

Т21

1 Коментара:

Unknown каза...

Тия от снимката където минат трева не никне.Няма ли кой да уволни това недоразумение Гечев?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |