Троянският внук Давид Панамски с награди от Туес фест 2024

* Ръководителят на Катедрата по авиация на Техническия университет в София се заинтересува от разработката на Давид * Предисторията на успеха – започва от великите троянски учители Радослав Стойчев, Пенчо Балев и Петко Борджуков

Пенка Панамска
Отличници
Авторката Пенка Панамска е дългогодишен счетоводител и дясна ръка на най-големия троянски строител – Цанко Лалев, а в по-ново време и на дъщеря му инж. Лилия Цанкова („Строител Троян“). Пепи, както я наричат приятелите, така я наричаме и ние, е изключителна жена, необикновена, счетоводител с душа на поет. От онези толкова нужни ни хора, които обичат да обичат, виждат хубавото (и в лошото), винаги са готови да насърчат и помогнат. Тя е и дългогодишен автор на Т21 и обикновено дългите й разкази са като нея – заредени с любов и добро. Сега Пепи ни споделя за пореден успех на един от внуците си – средношколецът Давид Панамски, софиянец, но със силна троянска връзка, поредният ИТ специалист в семейството, спечелил награда със свой индивидуален проект в Деня на отворените врати на Технологичното училище за електронни системи (ТУЕС) към Техническия университет в София, познат като Туес фест. Т21
ДЕНЯТ на отворените врати в Технологичното училище за електронни системи (ТУЕС, от 7. до 12. клас) към Техническия университет в София, познат като Туес фест. Тази година той се проведе на 20-21 април в София Тех Парк (Иновационен форум  „Джон  Атанасов“). Туес фест се организира  от ученици  за  ученици и организаторите за пореден път успяха да покажат какво е да си ученик в ТУЕС, София. По-точно това е  изложение на ученически проекти, които се наблюдават от различни фирми спонсори, търсещи добри ученически идеи. Което не е случайно – училището подготвя  бъдещите лидери в ИТ сектора в България, а немалко от преподавателите са университетски кадри.

ТАЗИ ГОДИНА със свой индивидуален проект участва и един от внуците ми – Давид Красимиров Панамски, ученик в ТУЕС, шестият ИТ специалист в нашето семейство, по-малкия син на големия ми син Красимир Панамски. ТУЕС завърши  и неговият братовчед, друг от внуците ми, Николай  Панамски – дете на другия ми син Иван Панамски, който за жалост преди три години ни напусна; неговата дъщеря – сестрата на Николай и братовчедка на Давид, Паолина Панамска-Бакалова, също е ИТ специалист.             
 
Давид Панамски се подготвя за презентацията си на Туес фест 2024, София
ПРОЕКТЪТ на Давид, представен на Туес фест 2024, бе озаглавен „Аеронавтично радио със специална антена, настроена за слушане на самолети от летищната  кула“, т. е. радио, което може да работи на две честоти едновременно. На представянето бе дошъл и ръководителят на Катедрата по авиация  на Техническия университет, който определено се заинтересува от разработката на Давид. По време на събитието на всички участници бяха задавани много въпроси, а накрая бе обявено кои са призьорите, като за немалко от тях постъпиха предложения за трудови договори след завършване. Внук ми Давид Панамски бе удостоен с две  награди от спонсорите, едната в категорията „Специално значими проекти“, получи и награди от фирмите „Бош“ и „М2М сървис“. Но този му успех не е случаен, има си предистория и ще се върна назад във времето, за да ви обясня, мили читатели.

НЯКОГА в нашия град Троян имахме два големи, от републикански машаб машиностроителни завода – „Елпром“ (Троян) и „Машстрой“ (Троян). В тях работеха по няколко хиляди човека, имаха си и собствени детски градини. Съпругът ми  работеше в „Машстрой“ – там отраснаха децата ни, в заводската детска градина, и още от най-малки знаеха, че ще станат техници. А когато двете ми момчета станаха на училищна възраст, ги пое един голям, не, един велик учител от тогавашния Пионерски дом в Троян – Радослав Стойчев. Радослав беше такава закалка за всички деца от града  ни дълги и дълги години. Той  ги учеше с жар, страст, устрем, с желание да ги направи  хора. И ги направи. Много от децата на нашия красив и умен град отраснаха при Радослав. Такъв учител като него не се ражда всеки ден. Така нашите синове от всички  състезания се връщаха с първи  награди и на Републиканските – също, връщаха се със златни медали, един път Красимир участва и в състезание на Пловдивския панаир, ходи и на европейски турнир и спечели златен медал. Двамата ни синове през ученическите си години в Троян спечелиха общо 5 златни и 2 сребърни медала от републиканските технически състезания.  

Давид с наградите си от фирма „Бош“
ЗА ИЗРАСТВАНЕТО  и успехите на нашите деца заслуга имат още много троянски учители, но за двама, по математика, задължително трябва да спомена. Защото нашият любим Троян имаше две явления в математиката, които са сред алфа учителите математици на България. Единият е гениалният математик Пенчо Балев. За него знам  че пет пъти големия акад. Никола Обрешков официално го е канил за преподавател в  Софийския университет и нашият троянски учител Пенчо Балев и петте пъти му е отказвал. Все едно и също казвал – че много обича Троян и не може да остави своите ученици. Другият е Петко Борджуков – също много голям учител, голям математик, голям ум и интелект. Тези двамата учители подготвяха децата ни за математици. А г-н Борджуков беше и класен ръководител на синовете ни – в математическата паралелка и се. Хвала на тези учители, прекланям се пред тях.  Само си представете – 7 хиляди  деца от 11. клас от цяла България се явиха на конкурсния изпит по математика в Техническия университет – София, когато кандидатстваше Красимир. И имаше само  три шестици – едната на ученик от Националната математическа гимназия в София, другата на възпитаник на Математическата гимназия в Бургас и третата беше на нашия син Красимир Панамски.   

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, далеч съм от мисълта, че днес в нашия Троян няма отлични учители. Разбира се че има. Само че аз не ги познавам, младите, и затова не мога да пиша за тях. Моля Ви, простете ми! Големият ни син Иван Панамски много обичаше самолетите и завърши ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия – ИТ специалист и щурман. Синът му Николай  Панамски вече е добър ИТ специалист, работи за американска компания и се представя  много добре. Дъщеря му Паолина Панамска-Бакалова, споменах я вече, също не отстъпва на брат си, завърши Техническия университет в София и е ИТ специалист, работи в престижна чуждестранна фирма, съпругът й също е ИТ специалист А сега и внукът ни Давид  – шестият член на семейството ни, който върви по този път. Мисля, че усилията на Радослав Стойчев, Пенчо Балев и Петко Борджуков не са напразни.

Троян, м. май 2024 г.
Пенка Панамска

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |