Съветничка от „Възраждане“ атакува Природонаучния музей в Черни Осъм

* Ема Гатева: „Проектът е за 50 000 лв. Отчетен е, парите са усвоени, но мапинг няма… Укриването на информация, отказът от съдействие, в работата на общински съветник е нарушаване на закона“ * Павлина Иванова: „Няма злоупотреба, има некомпетентни наблюдатели… Ще поканя всички членове на ОбС, както и всички граждани на общината да проверяват верността на нейните твърдения на място“
Сблъсъци
Гледка от обновената експозиция на Природонаучния музей в Черни Осъм
ОБЩИНСКАТА съветничка от „Възраждане“ и дългогодишна хижарка на х. „Амбарица“ Ема Гатева отправи тежки обвинения за злоупотреба с държавни средства срещу екипа на Природонаучния музей в с. Черни Осъм (ПНМЧО) – един от най-популярните, втори по посещаемост след Троянския манастир и иновативен културно-туристически обект в нашата община. Разбира се, ударът е и персонален срещу директорката на музея, столичанката Павлина Иванова, която пое „застиналата“ институция през 2020 г. и за четири години я преобрази и вдигна на крака; а любопитното е, че г-жа Иванова бе доведена в Черни Осъм и препоръчана именно от Ема Гатева, която преди години е работила в музея.

Ема Гатева
„ВЧЕРА бях на среща в Природонаучния музей в Черни Осъм. Тя бе организирана от жители на селото, които се интересуваха от съдбата на фотоархивна сбирка, предадена преди три години от читалището на музея и която към момента е затворена за посещение. Преди срещата разгледах музея, като очаквах да видя 3d мапинга, който трябва да има и който е финансиран от Министерството на културата. Проектът е за 50 000 лв. Отчетен е, парите са усвоени, но мапинг няма. Има хубаво изрисувани стени, приятно направени релефи по тях и проектори, които осветяват стената в зелено, че и животните пред тях. Казано ми бе, че ще има мапинг. Но звучи като „ще има колело (мапинг), ама друг път“. Проектът е минал, отчетен е „успешно“ и толкова“, написа в профила си във фейсбук (30 април) общинската съветничка.

НА ПИТАНЕТО ни дали подава сигнала като общински съветник или в лично качество, Ема Гатева уточни – има съмнения, че се „укрива информация за дейности в музея“ и че „укриването на информация, отказът от съдействие, в работата на общински съветник е нарушаване на Закона за местното самоуправление“ и затова работата й по случая ще продължи. Т. е. става дума за един вид институционална съветническа проверка, а не за нещо друго.

Павлина Иванова
СЛЕД ТЕЖКИТЕ фейсбучни обвинения потърсихме за коментар директорката на ПНМЧО Павлина Иванова. Становището й: „Няма злоупотреба, има некомпетентни наблюдатели. Оцветяването на буковата гора от проектори в цветовете на сезоните – цитирано като 3d мапинг в публикация в профила във фейсбук на общинския съветник Ема Гатева, в проекта е описано като „иновация“ и „комбинация между представяне със звуци, светлинни ефекти и природните образци на музея“. Целта е „посетителско преживяване в нюансите на сезони и звуци, ден и нощ, развито с максимална научна достоверност“. Стойността на иновацията е под 10% от дейностите в бюджета на проекта и включва закупуването и монтажа на 7 проектора, които са заведени като дълготраен материален актив на музея и могат да се видят от всеки посетител в залата“.

ДИРЕКТОРКАТА обобщи случилото се така: „Няма да отговарям в социалните мрежи на рушащи имиджа на туризма на региона твърдения. Не защото нямам какво да кажа, а защото смятам, че това ще ги удвои. Като директор на Природонаучния музей в с. Черни Осъм от 4 години работя в посока на популяризиране на района като дестинация. Г-жа Гатева дойде в музея като представител на Постоянната комисия по туризъм и околна среда към Общински съвет Троян и ще поканя всички членове на ОбС, както и всички граждани на общината да проверяват верността на нейните твърдения на място“.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Донка Михайлова каза...

Винаги съм се чудил защо тези така успешни общественици,"предприемчиви","чистосърдечни","иновативни"....все се въртят около държавната собственост?! Ако сте толкова находчиви,как за толкова години не ни дадохте някоя частна ваша инициатива?! Гювечари..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |