Владислав Кардашимов: Да има поминък и живот в Черни Осъм (2)

* Независимо от това кой е начело на кооперацията утре и кой ще работи тук, винаги хората да следват примера на първите, да работят заедно, да се ръководят от основната цел, заради която кооперацията е създадена – да има поминък и живот в Черни Осъм

Владислав Кардашимов
Интервю продължение Юбилейно
Владислав Кардашимов. На 39 години, баща на двама синове, черноосъмец, женен за черноосъмка и живеещ в Черни Осъм. Икономист, завършил Икономическия техникум в Ловеч, бакалавър по счетоводство и контрол и магистър по счетоводство и одит на нефинансови предприятия от Стопанската академия в Свищов. През 2005 г. кара студентския си стаж в „Обнова“ (Черни Осъм) и през м. юли същата година постъпва на работа в кооперацията като специалист по търговската дейност, през 2008 г. оглавява търговския отдел, а на Общото събрание през 2018 г. е избран за председател. През 2022 г. е преизбран на председателския пост. „Консенсусен, справедлив, понякога и кибритлия, но бързо ми минава, не гоня излишен инат, и най-вече – директен“, така се самоопределя като ръководител и професионалист г-н Кардашимов. А в началническия му кабинет се чете надписът „Хората с кураж и характер винаги ужасяват другите“ (Херман Хесе), дообяснява ни го с думите: „Харесвам хората, които са директни, както се казва – право куме в очи“. Поводът за разговора ни е големият юбилей – 100-годишнината от основаването на Кооп „Обнова“. Говорим си на „ти“ по желание на председателя.

– Имало ли е идея да възстановите страничната дейност – ресторант, магазини?
– Някои от обектите, които имаше кооперацията, бяха продадени. Имахме много хубава вила в местността Жеравица. Други обекти кооперативна собственост – бившите магазини и ресторантът – са отдадени под наем. А голямата сграда в центъра, т. нар. Кооперативен дом, се използва от Националното училище за планински водачи, отдали сме я безвъзмездно вече повече от 20 години, за да бъде използвана от децата, които не са местни, за пансион.

– Стигаме до друга важна тема – ангажиментите ви към местната общност. „Обнова“ е стълб, опора на Черни Осъм и района?
– Смея да кажа, че кооперацията поддържа добри отношение с всички останали структури в Черни Осъм – училище, детска градина, музей, читалище, кметство. Винаги сме се стремели да помагаме според възможностите си. Както и те са откликвали. Читалището и кметството поеха ангажимент да помогнат в организацията по честване на 100-годишнината, което ще бъде през октомври.

– Какви са инвестиционните планове във втория ти мандат?
– Свързани са с технологична модернизация в някои звена на производството, там, където е необходимо. Планираме да участваме в една европейска програма по технологична модернизация. Тя трябваше да стартира на 15 юни, после на 15 юли, засега са излезли само методически указания, които са доста променени. Ние сме подготвили документи, да видим дали ще ни одобрят. Но това е нещо, което няма да стане бързо и дори да бъдем одобрени, машините идват след около 6 месеца.

– Досега ползвали ли сте европейски пари?
– Да, имаме спечелен проект, пак за технологична модернизация.

– Това е важно, в България разчитаме на европейските пари. Но някои казват, че ни разглезват?
– Не мисля така. Това си е доста сериозна помощ. По предишния проект финансирането беше 60% от Европейския съюз, 40% собствено. Сегашното ще бъде 50 на 50.

– Ние говорихме за хората, за персонал, за работници. Но тука има един още по-важен въпрос – как си осигурявате квалифицираните кадри, което е голям проблем навсякъде?
– Голяма част от хората, които работят във фабриката, са доста квалифицирани и с много голям опит. Това са основно местни хора, буквално имаме цели семейства, които работят при нас. Има потомствени работници. И при мен също е така, дядо ми и баба ми по бащина линия са работили цял живот в кооперацията, имат по над 45 години трудов стаж във фабриката. Аз за пръв път съм дошъл тука много малък.

– А как е с възрастта на хората, при тази демографската криза у нас? Имате ли млади хора? Има ли текучество?
– Има млади хора. Имаме и работещи пенсионери, които са много съвестни хора. А текучеството – както във всички предприятия. Нормално. Като дойде някой, само като му видя трудовата книжка, мога да ти кажа ще остане ли при нас, или не. Който е два месеца тук – три месеца там, явно няма да се задържи… Стремим се, както казах, да поддържаме нивото на заплащане в общината, което също е фактор.

– Какъв ти е образецът за стопански ръководител?
– На първо място трябва да си обичаш работата. Трябва да бъдеш и с характер, защото иначе няма шанс да успееш в тези трудни времена, когато нещата те натискат отвсякъде. Трябва да имаш поглед върху цялостната дейност, без значение каква е тя.

– Трябва ли да си рисковач?
– Умерен рисковач. Не трябва да бъдеш хазартен тип. Аз имам притеснения, тъй като нещата са толкова динамични, както говорихме вече, и не знаеш кое откъде ще ти дойде. Всеки ден си принуден да се бориш с някаква криза. През последните четири години постоянно сме в криза – то не бяха политики, ковид, войни, цени, инфлация, която произтича от всичко това.

– Как, ако пофантазираме, искаш да видиш „Обнова“ след 10 години? А след още 100?
– След 100 години не знам, мога да ти кажа как искам да я видя в близко бъдеще, след края на мандата, през 2026-та. Искам да я видя без задължения към банкови институции, работеща, със стабилни пазари, с достатъчно дървесина, с необходимия брой хора, които да успеят да свършат необходимата работа.

– На какво ниво са контактите ви с местната (общинска) власт? Има ли разбиране? Винаги съм питал бизнесмени от Троян – като влязат в Общината, чиновниците застават ли им мирно? Правя си изводи от това – ако не е така, нещо е сбъркано. Защото чиновникът си получава заплатата именно от данъците на бизнеса. И без бизнеса всичко се срутва. Но при нас като че ли още стоят нагласите от едни други времена. Мислиш ли, че има промяна?
– Моето впечатление е, че в Троян се правят постъпки за облекчаване на бюрократщината, но тя все още е много. Но основното, което е необходимо за предприятията, е в правомощията на оперативното ръководство. Ние не сме опирали до нужда от нещо, което зависи от администрацията. Но като се замисля, наскоро се интересувах има ли площадка за строителни отпадъци, защото ни предстои една реконструкция – ще разчистваме стари сгради, и се оказа, че в община Троян няма такова нещо.

– Разкажи ни нещо любопитно от живота на кооперацията.

– Любопитно е, че предстои 100-годишнина. Ние всеки месец правим заседание на управителния съвет. На последното се взе решение, че мястото на честването ще бъде в двора на кооперацията. Ще бъдат поканени клиенти, доставчици, бивши ръководители и работници, настоящите работници, член-кооператори. Няколко думи ще каже най-възрастният жив бивш председател на кооперацията Александър Иванов, който скоро ще направи 90 години.

– Послание за финал?
– Независимо от това кой е начело на кооперацията утре и кой ще работи тук, винаги хората да следват примера на първите, да работят заедно, да се ръководят от основната цел, заради която кооперацията е създадена – да има поминък и живот в Черни Осъм. Много пъти сме си говорили и с приятели, и с колеги, че няма ли я фабриката, няма ли ги още няколко фирми, няма ли го училището, Черни Осъм ще бъде едно много пусто село. Още повече, че тука нямаме транзитен трафик, което си има и своите плюсове. Това е най-хубавото място в Централна Стара планина, най-хубавото място в света за мен. Доста пътувам в чужбина по работа – трябва да ти кажа, че като мина Манастира (Троянския манастир, който е на границата на двете съседни села Орешак и Черни Осъм) и ме лъхне течението, което се усеща след завоя, като видя гората, все едно нещо се отваря.

Интервю на Генадий Маринов 
Снимки: Цветан Тончев

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |