Кооперация „Обнова“ на 100

* Няма хубаво дело в Черни Осъм, което да не е получило подкрепата на Кооп „Обнова“, така е било в миналото, така е днес, така ще е и занапред
Юбилейно
Административната сграда на Кооп „Обнова“
На 8 октомври 2022 г. се навършват 100 години от учредителното събрание на Кооперация „Обнова“ в с. Черни Осъм, Троянско. Едно дело с огромно значение за селото и района, от началото през 1922 г. и до днес. Създадена с много ентусиазъм и черноосъмска дързост, кооперацията (първото й име е „Амбарица“, малко по-късно става „Бук“, а през 1936 г. приема името „Обнова“) е основен фактор в Черни Осъм – и икономически, и в социален план, и като опора на всяка добра черноосъмска кауза. Днес е същото – Черни Осъм е немислим без своята Кооп „Обнова“, в чиято мебелна фабрика по данни за м. август 2022 г. се трудят 139 души, член-кооператорите са 205, а обемът на реализираната готова продукция за 2021 г. възлиза на 5,174 млн. лв. (повече можете да научите от излязлата юбилейна книжка „Кооп „Обнова“ на 100“). На 8 октомври кооперацията тържествено ще отбележи вековния си юбилей.

НА ПРЪВ поглед е невъзможно. Едно малко планинско село да създаде свое голямо предприятие, фирма с размах, която вече 100 години да е фактор в икономиката на района и стълб на всичко, случващо се в селото – поминък, социални придобивки, развитие във всички посоки. Още повече че предприятието е черноосъмско дело, а не „сервирано“ отвън, кооперативно, изцяло с местни сили – като кадри (ръководители и работници), капитал, суровина, идеи, перспективи.

Кооперативния дом на площада в Черни Осъм
И СЪС СИГУРНОСТ не му е било лесно през този негов бурен век – създава се (1922 г.) във времето на прохождащата индустриализация в страната, преживява преврата (1944 г.), одържавяването, плановата икономика, социализмите, пренастройва се след демократичните промени (1989 г.), печели битката за възстановяване на собствеността (1994 г.), измъква се от капаните на новата (ни) пазарна икономика, за да стигне до днешния ден на глобализация и световна конкуренция, а в юбилейната година (2022 г.) и до една нова европейска война, довела до енергийна, ресурсна, икономическа и изобщо цивилизационна криза.

НО КОРАВИТЕ черноосъмци не се предават и нямат никакво намерение да се предават. А тяхната Кооп „Обнова“ стои здраво на краката си, бори се и върви напред. Като продължава да разчита на своите сили и на вече вековната си биография, основание за самочувствие, даваща допълнителни сили и кураж. 100 години са много, значат много, и са гарант за бъдещето.

КООП „ОБНОВА“ е сериозно стопанско начинание, икономика, работа, заплати, инвестиции. Но е и още нещо. Тя е черноосъмска кауза, която подкрепя, а нерядко е в основата на много други важни черноосъмски каузи: читалищната дейност, уникалното училище за планински водачи, известния в цялата страна Природонаучен музей, инициативите на Кметството, местните празници, дейностите, свързани с най-голямото богатство и очарование на края ни – планината.

Корицата на юбилейното издание, худ. Иван Хаджийски
НЯМА хубаво дело в Черни Осъм, което да не е получило подкрепата на Кооп „Обнова“, така е било в миналото, така е днес, така ще е и занапред. И може би председателят Владислав Кардашимов, във финалното послание на интервюто си за 100-годишния юбилей, го формулира най-добре: „Независимо от това кой е начело на кооперацията утре и кой ще работи тук, винаги хората да следват примера на първите, да работят заедно, да се ръководят от основната цел, заради която кооперацията е създадена – да има поминък и живот в Черни Осъм“.

Генадий Маринов, в „Кооп „Обнова“ на 100“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |