„Чукан боб с коприва и хоро се извива“ и български тежковоз

* „Друга порода сме балканджиите, ама за да ни опознае човек, трябва тук в Балкана на празник да е!“ * На изложението – около 50 коня от уникалната българска порода
Думата има депутатът
Иван Миховски и Мария Белова с кмета на селото Кирил Захариев до казана с боба, с. Черни Осъм
АКО ПОТЪРСИТЕ в Гугъл информация като пропуснете „хоро се извива“, ще ви излязат куп кулинарни рецепти. Но в с. Черни Осъм, Троянско, не пропускат хорото. Така събитието (22 юни), на което бяхме с моята колежка от Парламента Мария Белова, си е един истински добре организиран кулинарно-танцов фестивал (празникът „Чукан боб с коприва и хоро се извива“, събрал ведно балканджийския кулинарен шедьовър с купонджийския дух на черноосъмци, се провежда за поредна година, организатор е местното читалище в партньорство с Кметство Черни Осъм – бел. ред.).

МНОГО ХОРА, много емоции, прекрасни танцьори, много настроение и усмивки, много позитивизъм. И навсякъде, където погледнеш, хора, облечени в прекрасни носии, играят така, че по земята не стъпват. И ароматите на приготвен с много любов чукан боб и то не само с коприва. Друга порода сме балканджиите, ама за да ни опознае човек, трябва тук в Балкана на празник да е!

***

БЛАГОДАРЯ на колежката Мария Белова, председател на Комисията по земеделието и храните, която прие поканата ми да бъде част от това атрактивно събитие – четвъртото Национално изложение на порода „Български тежковозен кон“, състояло се в с. Орешак на същия ден (22 юни). То се провежда със съдействието и домакинството на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства - Орешак, предлагащо отлични условия, добра и подходяща инфраструктура, а организацията е дело на Националната асоциация по коневъдство и Областната дирекция на БАБХ. На изложението се представиха около 50 коня от уникалната порода от цялата страна.

Иван Миховски награждава стопанина на коня победител, Националното изложение, с. Орешак
ПОРОДАТА „Български тежковозен кон“ е родна българска, създаването й е започнало през 1953 г. А целта на изложението в Орешак е да се представят най-добрите екземпляри, нивото и качеството на селекцията в България, както и съхранението и развитието на породата.

Иван Миховски

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |