Посрещнахме гости от Дойран, водеше ги кметът Анго Ангов

* Македонската делегация бе сред публиката при представянето на книгата на майор Дочо Николов „Дойранъ, 1918-2018“ и се срещна с общинското ръководство * Кметът Михайлова: „Иска ми се да вярвам, че отношенията ни имат бъдеще“
Побратими
Анго Ангов (в средата) с Донка Михайлова и инж. Петко Пенков, Община Троян
МИНАЛАТА седмица в Троян се състоя една приятелска и напълно логична, но и в някаква степен знакова чуждестранна визита; а в част от дневния й ред – и невъзможна само допреди десетина, че и по-малко години. Говорим за тридневното гостуване (19-21 юни) на официалната делегация от побратимения ни град Дойран (Северна Македония), водена от дойранския градоначалник Анго Ангов.

НАЙ-НАПРЕД македонските гости се срещнаха с троянското ръководство – кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков. Обсъдени бяха различни възможности за бъдещо сътрудничество – в икономиката, образованието, туризма. Коментирани бяха перспективите за реализиране на съвместни проекти в областта на културата, туризма, образованието, както и за провеждане на общи празници и други събития. Набелязани бяха и конкретните инициативи за създаване на паметна плоча и очертаване на туристически маршрут по фронтовата линия край Дойран, където са оставили костите си немалко българи и троянци от железния 34-ти пехотен Троянски полк по време на Първата световна война.

Кметът на Дойран в разговор с майор Дочо Николов (вляво) и Христо Данов
ВЪЗЛОВА част от посещението на г-н Ангов и придружаващите го, заради която си позволихме да наречем посещението знаково и доскоро невъзможно, бе участието в троянската премиера на книгата на активиста на НД „Традиция“ майор Дочо Николов – „Дойранъ, 1918-2018“. Представяща днешните действия на троянци за възстановяване на знаците на българската воинска слава и памет, свързани с военните действия край Дойран преди повече от век – от първата визита през 2004 г. и последвалото възстановяване на т. нар. Фердинандова чешма (голямата заслуга е на Христо Данов) през издадените книги, направените филми, множеството чествания, лектории и други събития. Авторът подчерта приятелското отношение и сътрудничеството на дойранската управа – сегашната и предишната, и изрази увереност в задълбочаване на връзките, без предразсъдъци и тъмни сенки от миналото, както трябва да бъде в днешния ден. Специално наблегна и на възможността за развитие на т. нар. военен туризъм – към Дойран и в обратната посока, към Троян.

ДЕЛЕГАЦИЯТА от Дойран посети някои от най-важните туристически забележителности в нашия край – Троянския манастир „Успение Богородично“, Музеят на занаятите, Националното изложение - Орешак, Природонаучния музей в с. Черни Осъм. Проведени бяха и други срещи – с ръководството на троянското СУ „Васил Левски“, троянския бизнесмен Христо Йовчевски („Рико Стил“), който е и деен член на местната структура на НД „Традиция“, представители на Комитета за възстановяване на войнишките паметници.

Македонската делегация на посещение в троянския Музей на занаятите
„ИСКА МИ СЕ да вярвам, че отношенията ни имат бъдеще“, като че ли в този един ред от  краткия си коментар във фейсбук кметът Михайлова обобщи случилото. Пак там тя подчерта и друг важен момент: „Партньорството ни с Дойран премина през успешни и през трудни периоди, белязано от отношението на ръководствата на общините към държавите, към историята и към настоящето ни. С кмета Ангов имаме разбирането, че общините ни трябва да черпят мъдрост от историята и да търсят перспектива в бъдещето“.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |