Млади хора от три държави ще се срещнат в Черни Осъм

* Черноосъмското читалище „Знание - 1906 г.” спечели европейско финансиране по проекта „Планината - добро място за опознаване”; участниците - от България, Турция и Испания

НАРОДНОТО ЧИТАЛИЩЕ „Знание - 1906 г.” в село Черни Осъм може да се похвали с одобрен проект по програма „Младежта в действие". Идеята изникна през 2010 г. по време на международна среща в Турция, близо до Троя, когато казах на останалите участници, че следващото място, на което ще бъдат поканени, ще e до Троян, в България.

ПРОЕКТЪТ Е СЪС ЗАГЛАВИЕ „Планината - добро място за опознаване” и има за цел да предостави уникална възможност на група млади хора с различна етническа и религиозна принадлежност да осъществят идеен, културен и междуличностен обмен. Участниците ще бъдат от България, Турция и Испания (Канарските острови). Финансирането по проекта е на стойност 9400 евро. Дейностите ще се проведат през април 2012 г. в рамките на 8 дни – основно в Черни Осъм, но са предвидени и посещения на Етъра, Велико Търново, хижа „Плевен”, Троянския и Зелениковския манастир. Работният език ще е английски. От българска страна ще има 10 участници, като поне 4-ма ще са от училището в Черни Осъм (Националната гимназия за планински водачи /СОУ „Васил Левски”/).

УЧАСТНИЦИТЕ ЩЕ СА ВЪВЛЕЧЕНИ в ситуация, която поражда нужда от работа в екип. Ще се научат да използват интересни методи за взаимопомощ, ще се докоснат до културата и бита на местното население, ще открият чара от работата на открито и сред природата. Методите, които ще се използват за осъществяване на интеркултурното и междуличностното опознаване, са основани на взаимопомощ, групова динамика и работа в неформална обстановка. Други цели са развиване на чувство за съхраняване и опазване на природните и културни ценности и традиции, развиване на „зелено” отношение и поведение у младите хора. Основен приоритет на проекта е да се стимулира физическата и психическата активност на участниците и така да се насърчава оригиналното мислене, находчивостта и изобретателността. Участниците ще имат възможност да покажат пред останалите своите кулинарни, културни и музикални традиции.

ПРОГРАМА „МЛАДЕЖТА В ДЕЙСТВИЕ” е създадена от Европейския съюз с цел да насърчи у младите хора активно европейско гражданство, солидарност и толерантност. Програмата стимулира мобилността във и извън границите на ЕС, неформалното образование и междукултурния диалог, насърчава заетостта и включването на всички млади хора, независимо от образователното или социално ниво и принадлежност към дадена култура. Програма “Младежта в действие” е за всички! Всяка година се подават хиляди проекти, за да получат финансова подкрепа, като целта на селекционния процес е да бъдат финансирани най-добрите от тях.

Марин Сираков, председател на читалище „Знание – 1906 г.”,
организатор на проекта „Планината - добро място за опознаване”

13 коментара:

Анонимен каза...

Тъкмо ще се запознаят с мизерията в региона и развитие в застой, без особени перспективи. Просто чудесно.

Н. Генкова каза...

Предлагам да се издири анонимен №1 и ако отговаря по възраст на изискванията на проекта, да бъде включен. Може би тогава ще се ангажира да види района и срещата и откъм хубавите им страни. Нямам общо с проекта, но харесвам всякакви такива събития. Поздравявам черноосъмци и им желая успех.

d .stoicheva каза...

D.Stoycheva-Pozdravlenia

Анонимен каза...

Събрахме се ....Енкин,донкА и якимоФ на обяд .......Звучи като реклама от филм на ужаситеееееееееее
Азе сам васмотен ----извинявайте за правописните грешки но ядох китайска храна (ДО БСП клуба)
БСП-бандитска социална партия
ГЕРБ-без коментарррррррррррррррррррррр

Анонимен каза...

Уважаема г-жо Генкова, не ви познавам поне нямам такъв спомен, не че има голямо значение, но района го познавам чудесно. Десет години брах малини и какво ли още не, докато бях гимназист в СОУ В.Левски, Троян. След като получих диплома, събрах си нещата в два сака и се махнах поради големите перспективи в Троян. Не след дълго установих, че съм ял само гарнитура, а като гледам в момента и тя не останала, след като бившите комсомолски секретари окрадоха и унищожиха каквото докопаха. Ако в началото на 90-те имаше светлина в тунела от свещ, сега тя е от угарка на фас. Аз със сигурност не отговарям на изискванията на проекта, а и нямам намерение да се ангажирам с каквото и да е в района, понеже не виждам смисъл, особено след поредния вот "против". Здраве и успехи.

Нели Генкова каза...

Уважаеми анонимен №1 и 5, Вие вече някак си сте са ангажирали с района, щом сте тук (в сайта), пишете, давате оценки - само днес поне 2 пъти.

Анонимен каза...

каде е черни осъмски пИдали------------------ГЛУПАЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ
МАЛКО СЪМ ПИЙНАЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ:::::
ТРОЯНСКИ ГЛУПЦИ-избрахте екиния педал на власт
СЕГА ЩЕ разбервете за ко стаа на ?????
Ша направим джамия близо Виенската
Ша ва обрежа сичкии

Анонимен каза...

Не, просто изказах мнение макар и крайно, но това е форум. Не давам съвети, вие чухте достатъчно покрай изборите.

Анонимен каза...

Сираков показва, че с желание и компетенция всичко се постига.С пожелание всяка следваща крачка да е по-голяма от предходната.

Анонимен каза...

До № 7, г-жа Н. Генкова: Изисквания за възраст няма. Има изисквания за ръководителя и екипа на проекта. И те са-образование, квалификация, стаж.Само с мерак не става.Дано проекта да е пълен-основен ремонт от покрива до основите, енергийна ефективност и обзавеждане.В последното се съмнявам, щото проектанта няма такова задължение, а и в повечето случаи програмите не финансират обзавеждане/изключая социалните патронажи/.Пожелавам на екипа управляващ проекта успех!

Анонимен каза...

Успехи и от мен! Първото нещо, което много харесват гостите от чужбина, е природата. Ако почистим натрупаните с години отпадъци по дворовете и мазетата, ако белосаме къщите, ако засадим лехите с цветя, и най–вече, ако заменим намръщените лица, с усмивка, всичко ще е много по– хубаво. Напълно съгласна съм с 1–ви коментатор. И аз живея, и работя доста години извън България, и аз разбрах колко сме далече от "истината", колко трябва всеки българин да излезе и да поживее някъде по света, за да промени начина си на мислене, работа, и мн.др.Обаче, не съм скептично настроена, бих се върнала и помогнала.Ако всички ние се върнем, и всеки един предаде наученото и опита, който е придобил от един друг свят, и начин на живот, може и светлината в тунела да е по–силна! Дано младите хора работят честно и почтенно.Отпусканите средства да отиват за това, за което са предоставени! Преди няколко години посетих вила в планината–в Чифлик, която беше ремонтирана за 200 хиляди лева.Това, което виях ме разочарова–алуминиева дограма в гората???, паяжини и лоша хигиена.Не разбрах къде бяха вложени 200–та хиляди лева??? Желая успехи,обич и уважение!

Анонимен каза...

До 11-ти!

Можеш да запиташ лицето Дилян Енкин относно изхарчването на парите по този проект.Случайно да ти е направило впечатление онова нещо , наречено Информационен център до кръчмата на Манчо?То също е част от въпросния проект!
А въпросната хижа дори не работи, а и достъпа до нея е под въпрос,знаейки пътя в какво състояние е до там!
Разбери, че има хора в Троян,които се върнахме тук и не сме съгласни да ни правят на глупаци.За всяка простотия, която на теб ти се е набила в погледа,има обяснение, друг е въпроса,че никой няма да ти го даде!

Анонимен каза...

До 12–ти.Нямах време тогава да се поинтересувам, кой, и как е отговарял за работата, но ми се видя пълна безсмислица.Това един нормално мислещ човек, дори да не е архитект, никога няма да го направи така.Тогава ми казаха, че с ремонта се е заел, и с отговорността за средствата, разбира се, Иван Ненов.Там имаше и хижар, който с "гордост" ни показа свършеното–недосвършено.Кухненското обзавеждане останах с впечатление, че беше втора употреба, огромният панорамен алуминиев /евтин/ прозорец, беше потънал в прах и паяжини. Алуминиевите врати се белееха неестествено в коридорите, баните не бяха завършени, всичко беше парадоксално, и неестествено, на фона на гората, и природата. Парите бяха свършили и сигурно е така и до днес.Да бяха похарчени 50000, а останалите къде са? Някой прави ли проверки къде отиват парите при такива мероприятия? Парите са отпуснати по програма, и трябва да се усвоят за това, за което са дадени! Светът се променя, трябва да се променим и ние! В противен случай, тежко на децата и внуците!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |