Осветиха ремонтираната църква „Св. Петка“ в Дебнево

* С общоселско празненство и курбан на Петковден, 14 октомври, дебневени почетоха богоугодното дело * За празнуващите свири световната Вероника Тодорова, запомнете още едно име – Ханде Коджахасанова * Нека пазим и почитаме обновения храм и нека Бог да пази Дебнево!
Празник
Ремонтираната църква „Св. Петка“ в с. Дебнево – поглед отгоре и отвътре
ПРЕЗ 1892 Г. нашите деди със собствени сили и дарения, за чест и гордост на Дебнево, построяват този храм и го наричат „Св. Параскева-Петка“, завещавайки на поколенията да го пазят и почитат. Тази година, отново с безплатен труд и доброволни дарения, храмът беше основно ремонтиран и на храмовия празник Петковден, 14 октомври, обновен и облян в светлина отвори врати за почитащите Христовата вяра. По този повод на селския площад пред читалището се състоя общоселско празненство с курбан за здраве. Над 500 човека, дарили кой петолевка, кой столевка, а по-заможните и собствениците на фирми и много повече, но всички с дар от сърце. Часове ехтеше музика, стари и млади тропаха хора и се веселиха до късния следобед.

Курбанът ври
Хоро пред храма, Дебнево, Петковден, 14 октомври 2023 г.
НЕ ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ присъствието пред микрофона на популярната, бих казал по цял свят, изпълнителка на акордеон – лъчезарната Вероника Тодорова, гордостта на Дебнево. Нейните виртуозни изпълнения може би още са трудни за разбиране от селското ухо, но постепенно и дебневенецът започва да разбира класиката и да я аплодира все по-възторжено и искрено.

Ханде Коджахасанова и нейните малки балерини
ИСКАМ да отбележа и едно ново име -  на младо момиче, което също върши чудеса с децата от най-малка възраст, учейки ги на модерен балет, а те вече завладяват публиката със забележителните си изпълнения, от които прозира радост и гордост, че участват. Името на техния учител, постановчик и художествен ръководител на танцовите спектакли е Ханде Коджахасанова. Запомнете това име, защото съвсем скоро за нея и нейната работа ще се говори и пише не само на местно и регионално ниво, а много по-нагоре. Добри думи заслужават и по-големите момчета и момичета от танцовата трупа на Севин Михайлов. Адмирации за всички от тях, без които не минава тържество или празник на селото.

ВИП гостенката Донка Михайлова и кандидатът за кмет на Дебнево Аксел Заимов
НА ПРАЗНИКА наред с местните хора имаше и много гости от други краища, роднини, приятели. Своето уважение към дебневени засвидетелства и общинският кмет на Троян с дебневенски корени Донка Михайлова. Както винаги учтива и контактна, тя  отдели време за всеки, който искаше да я пита нещо

Румяна Лазарова
НАКРАЯ нека отдадем заслуженото за извършената огромна работа по реставрацията на храма, организацията на общоселското празненство и курбана на главния инициатор Румяна Лазарова, председател на местната кооперация „Единство“. Многото помагачи и дарители и да искаме, няма как да ги изредим, не биха ни стигнали страниците на вестника, затова изказваме благодарността на дебневени към всички тях.

НЕКА и за в бъдеще пазим и почитаме обновения храм „Св. Параскева“ и нека Бог да пази Дебнево!

 
Стефан Генков-Лимона, с. Дебнево
 
Още по темата Дебнево:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |