Jam on the River 2023 – абсолютният хит!

* Петото издание на джаз феста на Лъката край Дебнево напълно оправда очакванията, поредно голямо браво на Вероника Тодорова, душата и мотора на събитието * Веско Ешкенази свири така, сякаш бе в Карнеги Хол; думите му: „Нюйоркчани трябва да ни завиждат!“ * Над 2500 автомобила и над 5000 души през втория ден
Тема с продължение Отзвуци
Публиката на Jam on the River 2023 – многохилядна и ентусиазирана
Веско Ешкенази, Георги Милтиядов и Вероника Тодорова, Лъката, Дебнево, 5 август 2023 г
„ТО СЕ ПРЕВЪРНА в абсолютен хит!“ Става дума за музикалния/джазовия фестивал Jam on the River, чието поредно пето издание се вихри на обичайното си място, голямата поляна (Лъката) до реката (р. Видима) край с. Дебнево, Троянско, 4-5 август. А когато го казва, в личния си профил във фейсбук, не кой да е, а самият Веско Ешкенази – световната звезда, първата цигулка на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, няма как да се подмине. Още повече че го казва „отвътре“, като участник. Друг от участниците, традиционен, Минко Ламбов, композитор и пианист, ръководител на атрактивния „Минко Ламбов Project“, пак в мрежата, даде същата оценка: „Изключително събитие! Защото музиката има значение, а изкуството ще пребъде“. „Прекрасен фестивал – Jam on the River!“, го определи пък „конкурентът“, арт директорът на „Джаз под звездите“ на Деветашкото плато, а преди това на няколко най-значими джаз фестивали у нас (Благоевград, Стара Загора и др.) – Венци Благоев, джаз тромпет №1 на България, който участва за пръв път.

Автомобилното стълпотворение бе овладяно и контролирано
ОЩЕ за феста. Накратко – напълно оправда очакванията. А те бяха и стават все по-високи, особено след миналогодишното четвърто издание, което вдигна летвата до небето –  като изпълнители, организация, атмосфера, всичко. Че е така, сочат и цифрите, а се знае, че когато те говорят и боговете мълчат – над 2500 автомобила имаше през втория ден на огромния фестивален паркинг, данните ни са от контрольорите по паркирането (служители от Община Троян, които свършиха много работа и се справиха отлично с нелеката си задача и през двата фестивални дни, голямо браво (и) за тях – бел. ред.), което означава над 5000 души, невиждана масовост по нашите мерки.

Изисканият кулинарен щанд на „Каза Арт“, вдясно – собственичката Биляна
Радост в детския кът
Запазена марка – местна кулинария и собствен стил от механа „Кайзера“
ДА ПРОДЪЛЖИМ със „страничните“ неща: изключителна грижа за публиката, казвали сме го и пак ще го кажем – фестивал, направен за публиката, с места за сядане, шатри срещу слънцето, предостатъчни паркинги, отделени, но не далечни, кетеринг на ниво (няма как да не споменем механа „Кайзера“, която е знак за кулинарно ниво и качество и бутиковото бистро на „Каза Арт“, придало невероятен стил, арт и лукс на този „сегмент“), кътове за децата – просторни, достатъчни, купонът и за малчуганите бе организиран на шест, брандираните фестивални сувенири – все повече, разнообразни, и те с безкомпромисно качество. Тук трябва да споменем техническия екип на фестивала – те бяха факири, вършеха своето някак леко, незабележимо, по факирски (представяте ли си какво е да приготвиш сцената за цял симфоничен оркестър – те го направиха на два пъти с впечатляваща скорост и точност).

Вероника бе навсякъде, дори сред публиката
И ЗАД ВСИЧКО това стои „човекът оркестър“ – нашата Вероника Тодорова, създателката, душата и моторът на феста; и сега не говорим за сценичното присъствие на прочутата акордеонистка, ще стане дума и за това, а за мениджърските й умения, за „дирижирането“ на такъв голям и сложен „оркестър“ като Jam on the River, включително осигуряването на спонсорска подкрепа и изобщо на подкрепата, без която не може. Умее го! Специално браво!

Двама троянски американци за пореден път на Jam on the River
ДА КАЖЕМ и за важните „маловажни“ неща – перфектния звук и сцена (Rainbow Music), водещата, сляла се със събитието, направила много то да върви гладко и ясно (ловчалийката Юлиана Близнакова),за цялостната отлична организация стана дума. И публиката! Защото, безспорно, такива събития се правят за публиката, но и от публиката, тя е пълноправен съучастник и може да тласне нещата в една или друга посока; тук публиката бе впечатляваща: освен многобройна, и много свежа, предимно млада, пълна с високи гости от различни „жанрове“ – бизнесмени, артисти, музиканти и т. н., но едновременно максимално демократична, един голям джазов отбор, който искрено се забавляваше и също важното, оценяваше и разбираше онова, което се случваше на сцената, невероятно; всъщност, всяко събитие си има своята публика, публиката пък е визитката на събитието, т. е. каквото събитието, такава и публиката.

Плевенската филхармония с Вероника и Веско Ешкенази
НАКРАЯ за най-важното – музиката и музикантите на Jam on the River 2023. Започваме от впечатляващия финал – магическият акордеон на Вероника, виртуозната цигулка на Веско Ешкенази и диригентската палка на много младия, много талантлив и много атрактивен Георги Милтиядов с изключителната Плевенска филхармония. Това бе пиршество за сетивата и духа. Цигуларят, световният майстор, който свири така, сякаш не бе на поляната край Дебнево, а в Карнеги Хол, анонсира парчето „Ню Йорк, Ню Йорк“ с думите: „Нюйоркчани трябва да ни завиждат!“; и сигурно бе така. А „Танго Италиана“ на Вероника, композиция на нейния преподавател проф. Ренцо Руджиери, който миналата година бе на сцената на Jam on the River, я разкри в пълния й блясък – акордеонът й рисуваше, плачеше, мечтаеше, обичаше… Величествено!

Бандата на Минко Ламбов (вдясно), в средата – неподражаемият Кристофър Херман (Германия)
Веселите сърби от Ethno Jazz Orchestra
На тромпета – Венци Благоев
СВОЕТО дадоха и другите участници в двата фестивални дни – триото на Вероника, изключителният артист с виолончелото и редовен участник Кристофър Херман (Германия), веселите момчета и момичета от Ethno Jazz Orchestra (Сърбия), бандата на Ламбов с Анабела, талантливият троянски тромпетист Станислав Мойнов, Нина Николина и Калин Вельов, двете детски танцови групи от Дебнево… Един микс, фокусиран около джаза, сглобяващ шарената музикална картина на Jam on the River. Имах (и още го имам) едно опасение – да не би тази многоликост на феста да „размие“ физиономията му, да го разфокусира и „деджазира“ – не се случи, надявам се да не се случи и занапред.

И НАЙ НА ФИНАЛА – за помагачите. Излишно е да казваме колко скъпо е подобно нещо и че Jam on the River е частно дело и не разчита на институционална подкрепа (не че такава е излишна и не че я нямаше – Община Троян помага), което прави всичко още по-сложно. Браво и на всички тях, спонсорите и помагачите, и най-вече на основния – фирма „Биопрограма“ и собственика й Десислав Дионисиев!

Заслужени аплодисменти
СЪБИТИЕ, станало емблема, част от визитката на Троян. Наш имиджов бум. Практическите ползи са отделно, за тях да кажат от туристическия бранш. До догодина!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |