Нов спортен клуб в Дебнево

* Името му е „Регионал”, сред учредителите – представители на осем села от три съседни общини * Първата проява – футболен турнир, който ще се помни дълго * През пролетта започва изграждане
 на ново игрище в селото
Пионери   
Стефан Генков
Авторът – нашият спортен коментатор Стефан Генков, от години живее в родното си село Дебнево, Троянско. Той е професионален треньор по баскетбол, възпитаник на Спортната академия (София), записал името си сред най-успешните наставници на БК „Чавдар” (Троян). Т21

ОТДАВНА ме човъркаше идеята да опитаме да възстановим славното, за селски мащаби разбира се, физкултурно дружество „Юнак” в с. Дебнево. Това лято, завърнал се от едно доста дълго пътуване в чужбина, събрал впечатления и опит от малко по-друг калибър, започнах по-настойчиво да сондирам почвата и наистина намерих готовност и желание в селската младеж да спортува. Но никой от младите не знаеше как, а и нямаше опит да се започне. Когато споделих идеята с директорката на местното ОУ „Любен Каравелов” Анелия Подаяшка, останах приятно изненадан - тя я прие с ентусиазъм, още повече че това касаеше най-вече младежите и учениците в селото. Първата спортна проява, която организирахме, бе големият демонстративен летен турнир по тенис на маса с над 120 участници от региона и страната (за турнира писах в Т21 – бел. авт.).

В НАЧАЛОТО на септември в бившия кафе-клуб „Лимона” се проведе учредително събрание с участието на 25 представители на селата Дебнево, Орешак, Врабево, Малиново, Добродан, Дамяново, Ряховците и Гумощник. На събранието се обсъдиха трудностите, които съпътстват масовизирането на спорта по селата, най вече ограниченият човешки ресурс, оскъдната материална база и липсата на организационен опит. Всички участници обаче бяхме единодушни, че трябва да се почне от някъде и това някъде се явяваше идеята, дошла от г-жа Подаяшка - учредяване на нов Регионален спортен клуб, тя предложи и името „Регионал”, което при гласуването бе прието от всички.

ИЗБРАНИ бяха и Управителен съвет (УС) на клуба и председател. Като дългогодишен спортен деятел, учител и треньор за председател бях предложен аз, но си направих отвод – не бе нужно дълго да мисля, знаех, че това не е за мен, аз съм човек на действието, работар, но слаб чиновник, освен това отдавна съм се откъснал от организационна и ръководна дейност. От своя страна предложих за председател г-жа Подаяшка, доказала се през годините като отличен организатор и ръководител, и тя получи одобрение. След като избрахме УС и председател, гласувахме и устав на новия спортен клуб „Регионал” (Дебнево).

"Потягането" на старото игрище стана с доброволен труд
СЕДМИЦА след учредяването се заехме с възстановяването на старото футболно игрище „Юнак” в местността Лъката, а паралелно с това от Община Троян, в изпълнение на обещание лично от кмета Донка Михайлова, започна трасиране на общински имот като първа крачка към изграждането на футболно игрище в Дебнево, за което трябва да започне от пролетта на 2015 г. Когато в средата на м. октомври беше окосено и очертано старото игрище, направени врати с доброволен труд и съдействие от страна на бившия кмет на селото и спортен деятел Стефан Борисов, насрочихме и първия Регионален турнир по футбол - за 25 октомври. Заявка за участие дадоха два детски  и три младежки отбора.

Скарата дими - кебапчета, чай, грее се и вино
НО ДЕН ПРЕДИ състезанието синоптиците обявиха оранжев код за цялата страна... Какво да правим?, питахме се всички, ангажирани с организацията на турнира. И решихме - ще го провеждаме! Сутринта на 25-ти земята бе побеляла, а снегът продължаваше да се стеле, да покрива терена и заличава очертанията. В 10:00 ч. всички отбори бяха на линия, но снегът продължаваше да вали. Направихме кратко съвещание и решихме: „Ще се играе!”. Нали за това е спортът, да калява волята. 

ТУРНИРЪТ започна. Под големия чадър с надпис „Мъжете знаят защо” дими скарата с кебапчета, къкри чай, грее се и вино. Както си му е редът, правим официално откриване; приветствие от Общината поднася отговорникът за спорта Тодор Комитов, от Кметство Дебнево – кметицата Богдана Иванова и председателя на клуба Анелия Подаяшка поздравяват играчите.

Младежкият отбор на домакините от с. Дебнево
И В СНЕЖНАТА стихия започва гонка по футболната топка. Като съдия виждам доста зор да определям заличените линии, да отсъждам точно и безпристрастно и въпреки че турнирът е приятелски, често градусът на напрежението се нажежава. Чест прави на участниците, че играха мъжки във все по-тежкото време. След първия мач снегът извън терена вече бе достигнал около 30 см, по обяд - около 40 см, а след последния съдийски сигнал вече минаваше половин метър. Сашо Николов, треньор във ФК „Чавдар” (Троян) също беше тук и помогна като съдия; благодаря ти, Сандьо! По средата на последния мач имах чувството, че се намирам на огневи полигон - зад гърба ми, оттатък пътя падаха дървета и пукаха като изстрели от пушка. В първия момент наистина помислих, че ловците гърмят по глигани и инстинктивно свеждах глава, но после осъзнах, че са чупещите се от тежкия сняг дървета.

Детският отбор на с. Дебнево
СПОМНИХ СИ и един случай, коренно различен от настоящата снежна ситуация, който ме накара да забравя, че краката ми са ледени и вир вода. Беше преди години, лято, жега над 35 градуса, 300-400 дебневени, накичили се по главите с листа и изнемогващи под жаркото слънце, сме дошли да подкрепяме любимия „Юнак” срещу отбора на с. Галата, а те не идват. От време на време изтичваме до близкия вир, топваме се във врялата вода и пак се връщаме. И когато разочаровани се готвим да се разотидем, три самосвала ЗИЛ навлизат на поляната, множеството е втрещено и учудено какво става. А машините дават газ и спират на центъра на игрището - и пред погледите на онемелите дебневени започват да надигат коритата си, а от тях, като чували с картофи, се изсипват 60-70 помаци от Галата, противниковият отбор по екипи и публиката му. Не помня как завърши този мач, беше толкова отдавна, но случката ме сгря.

По време на една от срещите
КОГАТО завърши последният мач, снежната стихия на 25 октомври 2014 г. бушуваше с пълна сила (надявам се потомците да си спомнят, а може ли и да се забрави такъв ден!) и положението беше наистина бедствено. Част от колите и оборудване за турнира останаха затрупани в снега и дни наред стояха там. Наоколо – затрупани пътища, прекършени дървета, скъсани електропроводи, наистина бедствие. Но в крайна сметка идеята ни успя! И се надявам, че това, което записахме в устава на новоучредения клуб като основно - спортът да влезе в бита и в ежедневието на селската младеж, да успеем да го осъществим. Бъдещето ще покаже.

Стефан Генков
Още за Дебнево:

4 коментара:

Анонимен каза...

Ако това е истина , а от снимките личи , че е така едно голямо браво ! Този с капелата и като треньор беше такъв откачалка , скапваше ни от тренировки , ама имаше резултати и Чавдар беше само от троянци , негови възпитаници. И футболен отбор ще направи, сигурен съм , само да не поеме пак нанякъде.

Анонимен каза...

A за баскета няма ли да пишеш бе мой човек,няма къде да прочетем?

Анонимен каза...

как са завършили нашите в Бургас ще каже ли някой

troyan21 каза...

До №3: Бием със 77:63, виж тук:
http://bgbasket.com/stats.php?id=166983

Има материал на Стефан Генков за трите ни поредни победи, очаквайте.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |