Спешно извънредно заседание на Общинския съвет

* Целта – да се вземе решение Община Троян да закупи 24 500 поименни акции в „Търговия Троян“ АД и да запази акционерните си позиции * Вр. и. д. кметът Ангел Ангелов: „Преди 4 години номерът не мина, няма да мине и сега, но бяхме изненадани от подобна некоректна „хватка“
Сблъсъци
СПЕШНО извънредно заседание на троянския Общински съвет ще се състои в четвъртък, 19 октомври. Заседанието на местния парламент в необичайното предизборно време е по искане на икономическия зам.-кмет и временно изпълняващия длъжността кмет Ангел Ангелов (разбира се съгласувано с кмета Донка Михайлова, която в момента е кандидат за пореден мандат и е в предизборен отпуск – бел. ред.). Причината – една „хватка“ на частното дружество „Търговия Троян 98“ АД, което е основен акционер с 51% дялово участие в съвместното с Община Троян дружество „Търговия Троян“ АД (в което Общината има 49% дялово участие – бел. ред.).

Ангел Ангелов
КАЗВАМЕ „хватка“ според обяснението на вносителя г-н Ангелов, с когото разговаряхме по телефона. „Преди 4 години, пак в предизборен период, от „Търговия Троян 98“ се опитаха без нас (Община Троян) да променят условията в съвместното дружество „Търговия Троян“ АД в тяхна полза. Тогава номерът не мина, няма да мине и сега, но бяхме изненадани от подобна некоректна „хватка“, коментира вр. и. д. кметът. Г-н Ангелов обясни, че до пролетта на тази година той, като определен представител на Община Троян, е бил в Съвета на директорите на „Търговия Троян“ АД, но за да не мъти водата на водещия акционер, бил изключен. Което пък давало възможност да се вземат решения за съдбата на общото дружество без съакционерът с 49% дялово участие да бъде информиран и така да се ощетява троянския обществен интерес.

СЕГА ПО-КОНКРЕТНО
за ситуацията, довела до извънредното свикване на местния парламент. Заседанието – обясняват в прессъобщение от общинската администрация, – е по повод подадено в Търговския регистър заявление, с което се иска обявяване (валидиране) на решение на акционерите в „Търговия Троян“ АД за увеличаване капитала на дружеството чрез издаване на нови 50 000 поименни акции с номинална стойност от 1 лев за всяка една. Решението е взето единствено с гласовете на „Търговия Троян 98“ АД, представлявано от упълномощения Валентин Бечев. А Община Троян, която е с 49% дялово участие, не била информирана за събранието на акционерите по друг начин, освен чрез обявяване на покана за свикването му в Търговския регистър. И тъй като към момента Община Троян няма свой представител в Съвета на директорите, своевременното й информиране за дейността на дружеството е нарушено. Което пък е особено важно, когато се засягат акционерните й права, както е в случая. „С това решение, взето във време, в което кметът е в отпуск, а Общинският съвет на практика не заседава, грубо се погазва интересът на Община Троян. Тъй като ако то бъде вписано в Търговския регистър, след придобиване от „Търговия Троян 98“ АД на всички новоиздадени акции общинският акционерен дял в дружеството би намалял от 49% на 24.5%“, предупреждават от Общината

СВИКАНОТО на 19 октомври заседание на Общинския съвет трябва да реши дали Община Троян да закупи 24 500 от новоиздадените поименни акции (на обща стойност 24 500 лв.), чрез което ще се запази досегашното съотношение на акционерното участие и „интересът на Община Троян ще бъде напълно защитен“. Вносителят на предложението Ангел Ангелов не се съмнява, че съветниците ще го подкрепят без колебание. 
 
***
 
ДА ПРИПОМНИМ. „Търговия Троян“ АД е наследник на някогашното общинско търговско предприятие в Троян, разпореждало се с най-атрактивните търговски обекти в града преди 1989 г. и десетина години след това. В края на 90-те част от активите на предприятието бяха изкупени/приватизирани с компенсаторни инструменти от частното (т. нар. работническо-мениджърско, РМД) дружество „Търговия Троян 98“ АД, управлявано от бившия общински търговски шеф Минко Минков. Една много ловка и набеждавана за несправедлива, но същевременно напълно законна сделка, която бе оспорена в съда от Община Троян, след което пък приватизаторите сезираха европейския съд в Страсбург. Делото в крайна сметка бе спечелено от „Търговия Троян 98“ и оттогава със своите 51% дялово участие то е водещо в общото акционерно дружество „Търговия Троян“ АД и сега с предложеното увеличаване на капитала се опитва да усили позициите си. През годините имаше и други извънредни общински заседания по казуса „Търговия Троян“, например през 2010 г., когато пък своя „хватка“ се опита да приложи Община Троян. По наша информация в момента „Търговия Троян“ АД има 13 търговски обекта, някои от тях преоформени/разделени на по няколко самостоятелни помещения, като повечето са отдадени под наем на различни наематели.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |