Елате в Дебнево – и ще останете очаровани!

* „Ще повярвате ли, че само преди няколко месеца на същото това място отчайващо чернееха руини след пожара на 19. 02. 2009 г.?!”

КОГАТО ПРИСТИГНЕТЕ В ДЕБНЕВО, слезете от автобуса и тръгнете през стария каменен мост, макар и запленени от прелестите на реката, вдигнете очи и погледнете вдясно. Там, горе, на хълма Калето, до средновековната крепост, ще видите гордо изправена една сграда, чиято фасада в цвят охра меко се откроява сред зеленината. Приветливо ще ви се усмихнат блесналите стъкла на новата алуминиева дограма и ще ви подканят да отидете и да видите отблизо това специално място – училището на Дебнево!

ЕЛАТЕ – минете по новите бели плочи на входната алея, качете се по каменните стъпала, прекосете подновената площадка и влезте в сградата. Разгледайте цялата й възстановена част – просторните светли стаи, всяка боядисана в цвета, избран от съответния класен ръководител и с под от ламинат, учителската стая със стени в пастелно розово, вътрешните тоалетни – отколешна мечта на учители и ученици. Минете по металното съоръжение – сполучливо хрумване за преход към големия физкултурен салон, от който ще се отива в бъдещата фитнес зала.

ХУБАВО, НАЛИ?! Ще повярвате ли, че само преди няколко месеца на същото това място отчайващо чернееха руини след пожара на 19 февруари 2009 г.?! Пожар, който изпепели не само половината сграда на ОУ „Любен Каравелов”, но и късче от душата на всеки, свързан с училището. Днес имаме живото доказателство, че когато хората обединят енергията си, вярата си и силата на човешкия дух, бедата може да бъде преодоляна! Днес душите ни се пълнят с радостно удивление от факта, че така бързо покъртителната картина на бедствието бе заличена и сега имаме тази приказна сграда и този добре уреден училищен двор!

ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ се реализира по три проекта – проект за възстановяване на сградата, проект за обзавеждане и проект „Дебнево 2010” за привеждане на училищния двор и хълма Калето със средновековната крепост във вид, подходящ за провеждане на училищни мероприятия и за туристически посещения. Все още се извършват довършителни дейности, работи се за осъществяване на проекта за обзавеждане, търсят се средства за настилката на физкултурния салон. Но чудото вече е налице!

АКО ДОЙДЕТЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ в късната есен, ще узнаете колко много хора имат принос към това чудо: депутати от Ловешка област в предишното 40-то Народно събрание; Комисията по бедствия и аварии; РИО на МОМН – Ловеч; специално Община Троян и нейният кмет Минко Акимов с компетентно отношение и участие в цялостната дейност; фирмата на опитния и решителен мениджър инж. Лилия Цанкова – изпълнител на възстановителните работи по проект със сравнително скромно финансиране; фирма „Калинел” - дарила 4000 лева за металното съоръжение-преход; фирма „Рикостил” - дарила 20 учебни маси; д-р Станка Лалева - депутат от Ловешка област в 41-то Народно събрание, която съдейства за проекта за обзавеждане; Иван Стойчев - собственик на Хлебозавода в Троян, дарил 1300 лева по проекта „Дебнево 2010”; Михаил Барболов - бивш кмет на с. Дамяново и приятел на училището; родители на ученици от четирите села, чиито деца учат в нашето училище, и жители на Дебнево, положили безвъзмезден труд; и накрая, но не по важност - целият училищен колектив: директор, учители, помощен персонал, ученици, които, няма да е пресилено да се каже, проявиха чист героизъм през целия период от злокобната дата до настоящите хубави дни.

ТУК НЕ СПРЯХА УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ, нито един ученик не напусна училището след пожара, учителите продължиха да осъществяват качествен учебно-възпитателен процес и да разработват проекти – девет на брой само през последната учебна година! По един от тези проекти - „Пътуващо училище” - 30 деца имаха възможност да прекарат три чудесни дни на Беклемето и хижа „Дерменкая”, да направят преход от 30 км, да се насладят на удоволствието да ползват увеселителните съоръжения в комплекс Беклемето, да общуват помежду си и да укрепват здравето си сред прелестите на Троянския Балкан.

ЗАПОВЯДАЙТЕ В ДЕБНЕВО! Заповядайте да разгледате обновения училищен комплекс и останките от средновековната крепост на хълма Калето! Елате – и несъмнено и вие ще изпитате удовлетворение от силата на хората да преодоляват бедите! Елате – и ще останете очаровани!

Анелия Подаяшка,
директор на ОУ „Любен Каравелов”, с. Дебнево

10 коментара:

Пол..... каза...

Тук е много важно,всеки който го прочете да си даде една преценка за самия себе си,без да остроумничи за туй или онуй....Когато в дадено място стане нещастие,всички и познати и непознати се обединяват.Но пък и не може да не се запитам...трябва ли и тук нещо подобно да стане за да се обединим?Ние тук някак си сме настръхнали един срещу друг а вижте хората какво правят.Цялата статия е толкова добре написана,че докато чете човек се умилява от това колко любов струи от душата на Анелия Подаяшка към училището и към Дебнево изобщо.И троянци трябва да сме такива:)))

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с Пол!

Анонимен каза...

Какво ти пречи Пол,да бъдеш такава,какво те спира?
Жалко че за подобни неща разбираш от другите хора,явно наистина ми много студен човек,щом настръхваш срещу хората.Изпитвала ли си някога умиление,струяла ли е любов от душата ти....
Защо не си като останалите,защо си такава...

Пол..... каза...

Защо си мислиш че не съм такава?Защо си мислиш,че когато заговоря или пиша за нещо не преливам от любов?Явно не си чел много от постовете ми.И не можеш да го твърдиш.Ти не ме познаваш изобщо.Няколкото словесни атаки които ми устрои,обиди и нападки на значат че ти е ясно всичко за моята личност,каква съм и как мисля и разсъждавам.Тук всеки влиза и изказва само едно мнение нищо повече.Ако не е в унисон с другия,не го прави автоматично лош човек.Не се вълнувай от моята личност.Аз съм само една от многото и с нищо не се различавам от хората тук.Но това което написах по-горе наистина го почувствах,ти обаче,анонимний, не!Занимаваш се само с моята особа,но,прочете ли статията,почувства ли я?
Не го коментира...значи не!

АРВи каза...

На написаното "Защо не си като останалите,защо си такава..."
Ами, драги/а, вероятно защото е Пол!!!!

Анонимен каза...

Стожера каза : За новото школо , Дебневенци се напънете и правете повече деца . Напълнете го и те ще възродят селото

АРВи каза...

Стожер, номера, нали знаете, че не е в самото правене на деца, а в последиците, които следват от това?! Иначе достигаме в тривиалното може би, но едва ли не! Но какво ли бихте сторили Вие, ако това Ваше изявление се сбъдне, но по Ваш адрес, т.е., Вие да го свършит напъването, нямам виждане по казуса. Само догатки! Но си представям само някои аспекти, които са неизбежни за Вас!?!?!???

Анонимен каза...

Браво Анелия!!Ти направи за Дебнево неща,които малко хора биха направили!!Напълни със сълзи от радост очите на част от дебневени (на другите не им пука),а и на нас-тези,които не живеем вече там,но обичаме училището си.
На тази жена-Анелия Подаяшка-медал трябва да и се даде,че направи и продължава да прави толкова неща за училището,пък и за самото село!Въпреки че не е коренячка-дебневенка!Трябва заспалите души на дебневени да се събудят и да последват примера и,защото те са хората,които правят облика на Дебнево!
Радвам се,че две жени-Анелия Подаяшна и Румяна Лазарова-кметицатана селото успяват да направят Дебнево добро място за живеене-там,където винаги ще се връщам,където и да съм!!

Анонимен каза...

В ЕБНЕВО Е ПЪЛНО С ЦИГАНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Не отива под такава тема да ти отговоря, както заслужаваш... Пожелавам на всички акънлии като теб, никога да нямат думата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |