"Българи, юнаци!..... Боклуци! Боклуци!"

* За разгрома на „Уембли” разказва 10-годишният Явор Стойчев, син на троянския бизнесмен Иван Стойчев

ПРЕЗ АПРИЛ И МАЙ в пет последователни броя на "Троян 21" и в сайта на вестника разказах каква е американската действителност, видяна и почувствана от мен при посещението ми в Чикаго и гостуването на дъщеря ми Маргарита. Сега ще се опитам да преразкажа какво видя на стадион „Уембли” в Лондон, на живо, моето приятелче Явор. Досещате се – говорим за мача Англия – България на 3 септември, когато нашите бяха попилени с 4:0 от Рууни и компания.

*****

И ТАКА:
- Здравей, чичо Лимонее - поздравява ме Явор и паркира колелото пред "Лимона" (заведението на Стефан Генков в троянското село Дебнево – бел. Т21). А аз, както всяка вечер, отпийвам сладко от ракийката и замезвам с домашна салатка.
- Здравей, приятелю! Научавам, че си бил на мача на „Уембли”. Вярно ли е, кога ще ми разкажеш
- Вярно е. Може и сега - и започва сладкодумния си разказ малчуганът.

ЗНАЧИИИ... От Дебнево до София с кола. На летището започнаха да се събират футболистите, треньори, водачи и фенове. Баща ми е приятел с чичо Наско и чичо Боби (Наско Сираков и Боби Михайлов) и докато той си говореше с тях, аз успях да си взема автограф от Стилиян Петров и Мартин Петров. Летял съм и преди със самолет, но да си призная винаги ме е малко страх. Сега обаче беше много весело и не усетих кога пристигнахме. На летището не ни обърнаха внимание, после отседнахме в петзвездния хотел "Мерот". На другия ден три часа преди мача бяхме на стадиона. Снимах се за спомен. Навсякъде цареше ред и организация, никакви задръствания или опашки. Във фоайетата и коридорите настроение, музика, щандове с многобройни сувенири, напитки, закуски и др. Десет минути преди започване на мача се настанихме с баща ми в сектор 209 - места 182 и 183. Понеже съм непълнолетен, не можахме да бъдем в ложата с българската футболна делегация. Но и от това ниво всичко се виждаше идеално.

СТАДИОНЪТ НЕ БЕШЕ ПЪЛЕН, но както каза татко, сигурно присъстваха 70 000 души, от които около 20 000 българи, дошли от всички краища на Англия. Българската агитка беше страхотна, а когато направихме и първата хубава атака, възгласът "Бългаари, юнааци!” наелекризира българската общност. Беше много вълнуващо.

ЗА ЖАЛОСТ ВСИЧКО ХУБАВО СВЪРШИ много скоро. А когато ни вкараха първия гол, радостта се прекърши. Полека-лека отборът на България се превърна в боксова круша, а след като англичаните вкараха втория гол, след това третия, започнаха да се чуват дюдюкания, освирквания и викове: "Оставка, оставка!...". След четвъртия гол повечето от българите по трибуните започнаха да се изнизват, крещейки: "Боклууци, боклууци, ваш`та м…!". И на мен ми стана обидно и болно, развали ми се удоволствието и ми се доплака от срам.

ЗА ОБРАТНИЯ ПОЛЕТ и за посрещането на Аерогара София не ми се разказва… А пък завчера срещу Черна гора при загубата с 0:1 на половината български народ му се ревеше!!!

6 коментара:

Анонимен каза...

Къде изчезна бе Лимоне? Липсваше ни.
Любопитния

АРВи каза...

Яворе, Яворе момче младо и още неуко, защо използват твоето чисто мнениее тук и то по най- глупавият въпрос-футболът в България. Не ги съдя братко по съдба, но батковците хич не ги е еня нито за нтеб нито за нас. Тях ги интересуват само премиалните. Но не знам какво изкарват, като само губят безцеремонно и се излагат непрекъснато. Аз, лично не бих играл тази игра, след като не я мога. Вероятно това би сторил и ти драги, не се ядосвай, радвай се,че си бил на стадиона, въпреки, че с право не си в екстаз от това. Всеки получава в крайна сметка това, което заслужава, моето момче!

Анонимен каза...

АРВи,
Стига си ръсил с тон на застарял проповедник баналности! Щото този път това момче Явор пък ще го досрамее от тебе!

АРВи каза...

Ти и това не правиш, а и не ми е ясно какви са тези плоски забележки от твоя страна. Ами нека го дасрамее, като е тръгнал да гледа Националния ни отбор по футбол, на който само името му е такова, аз какво да направя.
А ти не чети моите коментари, просто ги подминавай, защото така отправяйки ми упреци се излагаш и не демонстрираш с написаното от теб самият, нищо по различно от "задълбочените ти констатации" по мой адрес. Не искам да поставям въпроса, относно правописа ти, защото в двайсетината написани думи има само някакви си 6 пунтоационни грешки. А имам и друга причина, защото не съм идеален и аз, за да го направя по твой адрес, както ти го правиш с вищина и бащински тон.Все пак благодаря ти! Ще си взема нужната поука!

Анонимен каза...

АРВи,прощавай,нямаше да се намеся ,но правиш забележка за правописа на човека,а точно ти допускаш доста грешки/вероятно в бързината/.Я провери думите "пунтоационни","вищина" и др.
И...няма да е лошо,ако коментарите са по-кратки.

АРВи каза...

Точно това казах за себе си в по горния пост, че не съм идеален. И съм написал, че не правя грешките на въпрос. Но, когато някой има претенции, аз лично мисля, че следва да ги изразява грамотно, нищо по-вече. А относно кратките коментари, ами не ги четете щом са Ви дълги и не им обръщайте внимание!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |