На два фронта в името на една идея

* Към колегите в груповите спортове – не губете време за общофизическа подготовка на възпитаниците си, а ги пратете при Фачо * Баскетбол – продължава неконтролируемото свободна падане

Стефан Генков

Баскетбол и още нещо

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ФАЧО НЕ ЗНАЕ НАЗАД

ЗАПОЗНАХ се с този младеж преди три години на старта на кроса „По стъпките на Левски“. Беше един от многото участници, но около него бе шумно и весело, и всичко заредено с енергия. А атлетичното му тяло вдъхваше респект и възхищение - същински малък Аполон. Подхвърлих: „Младеж, много анаболи си нагълтал“; но всички избухнаха в смях, а един от приятелите му рече: „Пипни го, всичко е естествено, само мускули, машина!“. Спечели уважението и възхищението ми и по трасето сякаш вятър го отвя след старта, а старият кон дълго лапа пушилката след него. Поздравихме се на финала и мисля, че спечелих още един приятел. От тогава с интерес следя дейността му като треньор и учител в едно интересно спортно поприще - кондиционни тренировки с деца и възрастни, и отзивите за това от участниците в групите му за това, което върши, ставаха все по-възторжени

Борислав Цеков-Фачо в автомивка „Бързакос“

КОЙ е Борислав Цеков-Фачо? Кратка визитка: бакалавър и магистър от НСА, многократен републикански и международен шампион по джудо и самбо, масажист на националния отбор по щанги в периода 2016-2018 г. Кратка, но впечатляваща! Тренировките, които провежда, са отличен старт при децата за упражняване на всякакъв вид спорт, избран от тях, а при възрастните моделира красиво и здраво тяло и най-важното за всеки „здрав дух в здраво тяло“!

ПРИЕХ поканата му да присъствам на откриването на новата му спортна заличка - бивш троянски склад (над „Химическо чистене“), превърнат с много личен труд и вложени лични средства в място за спорт, здраве и удоволствие. Доста преди уречения час бях на мястото на събитието, обаче асистентката му - едно усмихнато и лъчезарно девойче (Бригита Димитрова), ми каза, че Фачо още е на автомивката. Намерих я – в близост до заличката му и с име в типично негов стил, „Бързакос“. Още беше с пароструйката, изпращащ обслужената кола и с веселата усмивка на човек с „широко скроена дреха“. Хайде към обекта! А там вече бъкаше от нетърпеливи деца на възраст от 3-4- до към 12-годишни. Здравей, тренер, колко е хубаво, започваме ли? Отвън родители, придружаващи малчуганите си, надничаха и любопитно гледаха новата придобивка. А домакините се бяха погрижили наред с техническото обзавеждане да придадат и емоционален и красив вид на съоръжението с надписи и илюстрации на извършващото се тук.

Групата на малчуганите, трениращи в новата зала на Фачо
Групата на големите

ПРОСЛЕДИХ по-голяма част от тренировките на малките и на възрастните, време достатъчно човек да се убеди, че това което се прави тук, се прави от млад, амбициозен и най-важното професионален екип. Наистина уредите, пособията и условията на работа са твърде скромни в сравнение с това, което съм наблюдавал в подобни зали в САЩ и Канада, но съм убеден, че всичко ще се подобрява и усъвършенства – Боби Цеков е неизчерпаема натура, която не знае назад. Завършвайки краткия си разказ, бих препоръчал на младите троянци – не се колебайте, посетете и участвайте в това ново начинание и ще спечелите! А на колегите в груповите спортове - не губете време за общофизическа подготовка на възпитаниците си (едва ли има и средства в клубовете за кондиционни треньори), а ги пратете при Фачо - той знае как, учил е каква мускулна група трябва да се усъвършенства при конкретния спорт и ще я развие. Убеден съм! 

БАСКЕТБОЛ – ПАК ДВОЙКА

И СЕГА от сладкия и възторжен разказ към тъжната и нерадостна седмица за троянския мъжки баскетбол, с киселия стил на Лимона. Продължава неконтролируемото свободна падане. Жив свидетел съм на вече почти 70-годишна баскетболна история, но такова незапомнено представяне не е имало. В събота се игра отложен мач от първенството на регион Център-Юг в Ямбол между местния „Тунджа“ и „Чавдар“ (Троян). За разлика от предишния мач, игран преди месец и завършил 111:55, сега домакините бяха по-милостиви и ни биха само с 105:84 .

НА  9 МАЙ
Несебър беше домакин на последния „балон“ от първенството на региона. Изненадващо, но напълно заслужено „Локомотив“ (Горна Оряховица) водеше през целия мач и незаслужено накрая загуби срещу подценилите ги момчета на „Ямбол“ (Ямбол) с 73:78. Вторият мач беше на домакините от „Несебър“ срещу нашия „Чавдар“. Същата картина като в досегашните мачове – безидейна, еднообразна и безпомощна игра, срамна за гледане, резултатът  100:58 за „Несебър“. В следващия мач „Берое“ (Стара Загора) очаквано надделя над „Чардафон“ (Габрово) с 83:69. По неизвестни за сега  причини „Бавни и яростни“ (Плевен) спечелиха последния си мач служебно с 20:0. С този мач завърши сезонът в регион Център- Юг и както отбелязах в началото, класирането на отборите приключва с последно място на „Чавдар“.
 
ПРЕДСТОЯТ още мачове, така наречени плейофи, малко необясними, но заложени в програмата - три мача с „Локомотив“ (Горна Оряховица), като първият е на 15 май в Троян. Ще завърша с една изтекла, но непотвърдена от клуба информация – в Троян се завръща и започва като треньор най-успешният троянски баскетболист през последните 20 години Цветослав Острев. Ако е истина - да му пожелаем успешен старт!

Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

 
Още по темата
Сезон 2020/21 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |