И „бебетата“ на „Берое“ прегазиха „Чавдар“ – 104:72

* Отборът ни изглежда все по-слаб, всеки си играе както си знае – получава топката и започва сам да надиграва противниковите пет играчи, няма и помен от колективна игра * Отличен за нашия Красимир Маринчевски в състава на „Черноморец“

Стефан Генков

Баскетбол

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В НЕДЕЛЯ (21 март) в Габрово, след кратка пауза, се играха четири мача от мъжкото баскетболно първенство, ББЛ, А група, Регион „Център Юг“. Съставеният изцяло от юноши отбор на „Берое 2“ (Стара Загора) се справи безпроблемно с нашия „Чавдар“ (Троян) – 104:72. В следващия мач опитният тим на „Несебър“ (Несебър) трудно надделя над „Чардафон Орловец“ (Габрово) – 81:68. В третия за деня двубой видяхме истински баскетбол, с напрежение до последно – в него заслужено, с опит и разум, „Бавни и яростни“ (Плевен) разплакаха най-перспективния отбор в групата „Ямбол“ (Ямбол), също съставен предимно от юноши – 81:79. В последния за деня двубой „Академик Бултекс“ (Пловдив) взе заслужен реванш срещу „Локомотив“ (Горна Оряховица), от който бе загубил само преди половин месец – 79:73.  

ИЗГЛЕДАХ онлайн и четирите срещи и трябва да отбележа с голяма доза съжаление, че нашият състав изглежда меко казано най-неравностоен, като изключим почиващият в този кръг „Перущица“ (Перущица). И не мога да не споделя някои фрапиращи и необясними детайли от играта на нашите, продължаващи вече мачове наред. В началото на сезона мнозина, интересуващи се от развитието на баскетбола в Троян, като разбраха, че в отбора ще играят само троянци, рожба на деветгодишният труд на Магьосника (Лъчезар Диков), възкликнаха: „Най-после!“. Още повече че половината от тях бяха стигали до шесто място в България при 16-годишните, а другите до петото място – логично основание за оптимистични очаквания. В регион „Център“, когато в състава ни все още имаше двама легионери професионалисти – Ивко Ивков и Александър Кръстев, постигнахме четири победи, но след това двамата отидоха в Плевен и съставът ни остана изцяло троянски. Последва серия от загуби, напълно логично; но очакванията бяха след като всичките ни играчи са троянци, да има редовен тренировъчен процес и неминуему резултатите да дойдат.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ времето минава, групата е значително по-голяма, но не бих казал по-силна, а отборът ни изглежда все по-слаб, дори не прилича на отбор. Всеки си играе както си знае – получава топката и започва сам да надиграва противниковите пет играчи. Няма и помен от колективна, екипна игра, само един дрибъл, безспирни и неоправдани пробиви към коша на ръстово превъзхождащия ни противник; а сме и най-ниският отбор в цялата ББЛ. Специално за последният ни мач с „Берое 2“, от отбелязаните 72 точки за „Чавдар“ 58 бяха дело на батковците Камен, Габриел и Леонид, а едва 14 на останалите Тервел, Кристиян, Славян, Христо и Борислав.

***

СЛЕД ТЕЗИ нерадостни мои бележки ще се спра и на някои прояви на троянски момчета баскетболистчета, които доказват, че в Троянския Балкан растат и имат почва за развитие баскетболните таланти. Преди месец при 16-годишните беше повикан на лагер сбор в проектонационалния отбор Пламен Гурлевски. Ще следим по-нататъшното му развитие. Тази събота и неделя (20-21 март) БФБ организира в София турнир на регионите за баскетболисти, родени 2006/7 г. Беше ми изключително приятно, когато сред избраниците на треньора Янко Янков (Шумен) в Регион „Добруджа Мизия“ видях името на отдавна правещият ми впечатление Никодим Моев. Гледах всичките мачове с негово участие и се потвърди това, което се виждаше и при мачовете му в нашия отбор - отлични физически данни (ръст, пъргавина, демараж, поглед в играта); и неумение за работа в екип, лошо подаване, слаба стрелба в коша и липса на самочувствие – неща, които се постигат с много труд и компетентна треньорска работа. 

Красимир Маринчевски с екипа на Черноморец“

А НАЙ-ГОЛЯМА наслада на следящите баскетболните прояви на троянци достави появата на 19-годишният Красимир Маринчевски в състава на „Черноморец“ (Бургас) в мач за Купата на България. 204-сантиметровият троянец за 5 минути наниза 8 точки и заслужи похвалите както на треньора си, така и на съотборниците си. За същия играч отдавна призовавам да бъде потърсен път, за да играе и за нашият „Чавдар“, защото в „Черноморец“ тренира яко, но с оглед на крехката му възраст и целите на отбора , получава малко игрови минути. Това е възможно, самият Краси ми писа, че има желание , но всичко зависи от треньори и ръководства. А и нашият отбор точно в този момент се нуждае от точно такъв играч!


Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

 
Още по темата
Сезон 2020/21 г.

1 Коментара:

? каза...

Какво по-естествено има от това, в Троянски отбор, да играят троянци? Не разбирам.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |