И горноряховският „Локомотив“ прегази „Чавдар“ – 92:66

* През 80-те отказахме „локомотивите“ от сериозния баскетбол, дано сега да не се получава обратното * Отличен за 16-годишните, но занапред само един Славян няма да стига * Цецо Острев е с нас – има светлина в тунела!

Стефан Генков

Баскетбол

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ЗАПОЧНАХА плейофите в регион Център, „А“ група на ББЛ, за оформяне на крайното класиране. За съжаление нашият „Чавдар“ (Троян) отново се издъни, записвайки в първия мач, игран в неделя (16 май), загуба срещу дебютанта на това ниво в първенството „Локомотив“ (Горна Оряховица). В края на м. януари, след първата загуба от този отбор, напомних факт от троянската баскетболна история през 80-те години на миналия век, когато „Чавдар“ победи „локомотивите“ в решителен мач , в Горна Оряховица и ги отказа за близо 40-50 години от сериозния баскетбол. Изказах опасенията си сега да не се получи обратното и за жалост последните резултати сочат в тази посока?!
 
Един Славян Лишев само няма да стигне
В МАЧА, игран в Плевен, участие взеха Камен Пенчев (18 точки), Габриел Йонков (15 т.), Кристиян Славков (14 т.), Леонид Бажанов (13 т.), Тервел Бажанов (4 т.), Славян Лишев (2 т.), Христо Маринов и Борислав Георгиев без записани точки. В отделните части – 25:8, 15:25, 28:20, 24:13. Краен резултат – 92:66 за „Локомотив“. Няма да правя анализ на играта, всеки, който е искал, я е наблюдавал по „ТВ Баскетбол“ на живо, пък е и безсмислено, защото се случва едно и също при поредицата от мачове. Наблягам само на това, че отборът ни е необмислено селектиран за такова първенство, където се защитава не само честта на клубната емблема, но и градската.
 
ЩЕ СЕ АРГУМЕНТИРАМ. В нашия тим участват трима мъже от славната юношеска генерация от 2013 г.,  останалите са от сегашния перспективен отбор на 16-годишните. В същото време 18-годишните ни юноши, които цялата минала година „трупаха опит“ в елитната „А“ група, са извън борда; а те са с отлични качества и сега трябва да са в стихията си срещу юношеските отбори на другите участници в региона. Става въпрос за Никола Цоневски (190 см), Цветослав Доновски (196 см), Найден Миховски (190 см), Ивайло Димитров (185 см), Николай Пенчев (186 см), Николас Найденов (180 см), Йордан Кънчев (180 см) и единствения играещ в момента, и то на добро ниво, Кристиян Славков (182 см). Както се вижда те са и ръстови играчи, а отборът ни в момента страда именно от липса на центрове. Тези момчета не трябва да губят нито миг, а да играят, защото им се играе (разговарял съм с тях) и защото могат да играят! В другият плейофен мач както се и очакваше фаворитът „Бавни и яростни“ (Плевен) победи „Чардафон“ (Габрово) с 96:70.

***

В ЧЕТВЪРТЪК и петък (13-14 май) зала „Чавдар“ бе домакин на първия турнир от регион Изток за излъчване на 4-те финалисти за Републиканско първенство при юношите до 16 години, където един от най-добрите отбори е този на „Чавдар“ (Троян), първенец на Югоизточния регион. „Чавдар“ игра два мача срещу третия и четвъртия от регион Североизток – в първия мач загубихме нелепо от по-добре организирания отбор на „Черно море Тича“ (Варна) с 77:72, а във втория надиграхме категорично „Шумен“ (Шумен) с 81:57.

Цветослав Острев

ЩЕ ОТБЕЛЕЖА само, че отборът ни, както многократно съм твърдял, е с потенциал за медали в тази възраст, но трябва по-добра организация в играта и повече тренировки в оставащото време. И тук се допускат слабостите, които наблюдаваме при мъжете - акцент върху няколко играчи, поемащи отговорността за реализация на точки (Славян Лишев, братята Христо и Георги Бойновски, Тервел Бажанов, Пламен Гурлевски), а другите са повече в ролята на подавачи, което в съвременния интензивен баскетбол е голям минус.  В потвърждение давам пример - почти половината точки в двата мача са дело на Славян Лишев, другата част са на братята Христо и Георги, Тервел и Пламен. Но в следващите мачове един Славян няма да стигне! 

ТУК му е мястото да потвърдя – да, най-успешният троянски играч в последните две десетилетия Цветослав Острев е започнал вече работа в БК „Чавдар“; и се надяваме да научи сегашните  играчи на това, което най-много им липсва - успешната стрелба в коша и подаването, признат от всички негов патент. Има светлина в тунела!

Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

 
Още по темата
Сезон 2020/21 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |