Производството на знаменития Sudocrem се мести от Дъблин в Троян

* Прехвърлянето трябва да приключи до края на 2022 г., очаква се разкриването на нови 50-70 работни места
 в троянския завод на „Тева“
Икономика
Поглед към „Тева“, Троян, 2021 г.
ИЗРАЕЛСКАТА група „Тева“ (Teva), която преди пет години купи фармацевтичната компания „Актавис“ (Actavis), тогава собственост на американци, и като част от сделката придоби заводите й в Троян и Дупница, планира важна за нас реорганизация, съобщи авторитетният седмичник за икономика и финанси „Капитал“, 11 май. Според изданието „Тева“ се кани да премести в България и по-точно в Троян производството на емблематичния ирландски крем „Sudocrem“. В момента този изключително популярен продукт, носещ добри печалби, се произвежда в Ирландия – в предградието Балдойл на столицата Дъблин, но вече било решено до края на 2022 г. предприятието там да се закрие и да се пренесе в Троян. Което според разчетите ще доведе до откриването на 50-70 нови работни места тук. От българското подразделение на „Тева“ - „Тева Фарма“ ЕАД, потвърдили информацията.

„КАПИТАЛ“ припомня, че „Sudocrem“ е продукт, създаден през 1931 г. от дъблинския аптекар Томас Смит и се използва за лечение и профилактика при подсичане на бебетата, екземи, обриви и други кожни проблеми. Днес кремът се продава в над 40 държави по света. През 2014 г. „Актавис“ придобива правата над „Sudocrem“ за внушителната сума от 25 млрд. долара. В актуално съобщение на компанията се посочва, че решението за закриването на предприятието в Дъблин и преместването му в България (Троян) е част от по-мащабна програма за оптимизиране на производствената мрежа. Като старши директорът по корпоративните въпроси в „Tева“ за Обединеното кралство и Ирландия Пол Уилямс пояснил, че причината е в „убийствената“ конкуренция  на пазара и необходимост компанията да съкрати разходите.

„ПРОИЗВОДСТВОТО на „Sudocrem“ ще продължи както обикновено в Балдойл през следващите 19 месеца, докато заводът в Троян се подготви за тази стратегическа стъпка“, коментирали от „Тева“. А определеното като „стратегическа стъпка“ преместване при всички случай е добър знак за троянския фармацевтичен завод – едно от важните предприятия в района, с (по неофициални данни) добри икономически показатели, добри условия за труд и добри заплати. Друг е въпросът, че това солидно предприятие (сега „Тева“, а преди „Балканфарма“, после „Актавис“) открай време стои някак изолирано от местната общност и не се слави със съпричастност към проблемите й и познатите от други големи предприятия дарителски акции и инициативи.

Т21, по информация от в. „Капитал“  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |