БТС съди Ема Гатева и „Амбарица“ за пари

* Исковата молба е депозирана в Районен съд - Троян, сдружението иска от хижарката 18 666 лв. * Големият въпрос – защо на чиновниците от БТС не им пука, че Ема влага тези пари в развитието на хижата?!
Тема с продължение
Напред към „Амбарица“ – перлата на Троянския Балкан
ПОРЕДНА крачка от сблъсъка на сдружение „Български туристически съюз“ (БТС), представлявано от председателя си, плевенчанина доц. д-р Венци Росманов, с Ема Гатева, стопанката на хижа „Амбарица“ в Троянския Балкан. Ще го кажем и по-направо: поредна крачка от сблъсъка на чиновничеството – в случая окопало се в едно сдружение, смятащо се за наследник на някогашната държавна структура БТС и турило ръка на стотици български хижи и други туристически обекти, сред тях троянската перла хижа „Амбарица“; и едно троянско момиче, Ема Гатева – планинар, известен пещерняк, невероятен ентусиаст и работяга, което за няколко години вдигна на крака и възроди западналата хижа, отвоюва я буквално с кръв от бракониери и чалгари, завладели я тайно и явно, превърна я от сочена с пръст и заобикаляна от туристите във втората най-добра хижа в България (според класацията на специализирания сайт www.planinar.org за 2015 г.), създаде там горе под звездите на Купена и Амбарица събития, влезли в националния фестивален календар и привличащи стотици хора от близо и далеч, върна духа и идеализма на основателите, спечели огромна обществена подкрепа. Поредната крачка от битката на БТС с Ема и „Амбарица“ е съдебна – сдружението е внесло искова молба в Районен съд - Троян чрез столичния адвокат Снежана Сутулова (адвокатско дружество „Палева и Сутулова“) и се очаква насрочване на делото.

На големия протест в подкрепа на Ема и „Амбарица“ пред Спортната палата, където е офисът БТС, плакатите са с надпис „Стопанисвай, не БасТисВай!“, София, 9 октомври 2019 г.
Сред участниците в протеста в подкрепа на Ема и „Амбарица“, София, 9 октомври 2019 г.
ЩЕ ПОПИТАТЕ защо е това дело срещу Ема и защо „съмишлениците“ й (поне на книга) БТС водят битка срещу нея?! Отговорът е лесен – за пари. Защото БТС си иска лептата от хижата, без да му пука, че стопанката/наемателката Ема влага тези пари в развитието на хижата; и че има договорен анекс с предишния председател на БТС това да се случва – т. е. парите за наема да се влагат в ремонта и развитието на хижата, което де факто се прави от самото начало. По-общият отговор също е лесен – за да се захранва началническият статут на чиновниците в БТС, да крепне чиновническото статукво. Но не е изключено да има и още нещо – някакви нечисти апетити към хижата, можем да се досещаме от кои среди.

СЕГА по-конкретно за предстоящото дело и мотивите в исковата молба.

• НЯМА да коментираме изначалната лъжа, пробутана от ископодателя – че „още през 1957 г. държавата е предала на БТС за стопанисване и управление туристически обекти с национално значение, които съответно отдава на трети лица по силата на наемни правоотношения“. Тънката разлика е, че тогавашната държавна структура БТС няма общо със сегашното сдружение с нестопанска цел БТС, което е със статут като всяко друго подобно сдружение, но кой знае защо и в името на чии интереси продължава да яха, смуче и съсипва държавна собственост за стотици милиони левове; надяваме се този въпрос да бъде поставен в съда (примери за съсипия и ограбване на хижи и други туристически обекти под мъдрото ръководство на БТС колкото искате, някои предизвикаха и сериозен обществен отзвук/негодувание – бел. ред.).

• ПО-НАТАТЪК в мотивите на исковата молба се посочва, че на 2 април 2014 г. между БТС и Сдружението „Планинска школа Амбарица“ на Ема Гатева е сключен 5-годишен договор за наем на недвижим имот – за „временно и възмездно ползване на планинска хижа „Амбарица“, като определената наемна цена е „в размер на една месечна работна за страната за съответната година“ с гратисен период до края на 2015 г. Тук ископодателят отново, този път още по-нелепо, се опитва да манипулира съдебните органи с твърдението, че този наем е „под пазарния минимум“ (щеше да е под пазарния минимум, ако „Амбарица“ бе в града или поне на равното, а не на билото на Балкана; и на тази манипулация може да се хване само някой, който никога не се е качвал на хижата – бел. ред.).

• ПОСЛЕ надълго и нашироко се обяснява как (след 2015 г.) Ема не плащала на чиновниците в БТС, което също е манипулативно твърдение; всеизвестно е, че парите за наема се влагат в хижата, споменахме и за договорения анекс, за което нито дума в исковата молба. В обем от няколко страници се говори за пари и само за пари, а накрая се изплюва камъчето, т. е. калкулира се цялата „дължима“ от Ема сума – 18 660 лв. плюс съдебните разноски по делото.
Гледка от първия Фестивал на боровинките на х. „Амбарица“ – м. юли 2014 г.;
 някой май не иска това да го има?!
КАКТО се казва – крадецът вика дръжте крадеца, ни повече, ни по-малко. Но се надяваме правдата и правото да надделеят!

(Ще следим развитието на делото и ще ви информираме)
Генадий Маринов

Още по темата:
 

1 Коментара:

Unknown каза...

... няма страшно! Щом е в Районния Съд-Венко Ангелов ще я оправи! Виж ако беше до римската стена щеше да му е малко по трудно. Тогава требе да ползва локация , или Ема да вади картите...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |