Пътят към храма в Орешак – открит

* Кметът Михайлова: „Улицата води не само към Троянския манастир, води към мечтата ни да бъдем заедно в развитието на един по-добър град и една по-добра община“ * Строителят инж. Николов: „Смея да твърдя, ние променихме облика на с. Орешак. За мен бе чест, че бях част от този екип!“ * Параметрите: 40 хил. кв. м пътна настилка и 20 хил. кв. м тротоарна настилка
Добрата новина
Кметът, строителят и игуменът режат лентата на основно реконструираната ул. „Стара планина“ в Орешак – пътя към храма, 11 октомври 2024 г.
ВЕЧЕ стана дума за една чакана от много години местна премиера – откриването на основно реконструираната главна улица в най-голямото и главно троянско село, Орешак, дългата цели 3,8 км ул. „Стара планина“, тръгваща от началото на селото (Кантона) и стигаща до другия му край, пред дверите на Троянския манастир „Успение Богородично“, пътя към храма (виж „Пътят към храма в Орешак – готов, режат лентата в петък“ – бел. ред.). Премиерата се състоя в Деня на българската община, 11 октомври, и броени дни преди Петковден, 14 октомври, деня на небесната покровителка на Троян св. Петка и официален празник на града ни. Честта да прережат лентата пък се падна на кмета Донка Михайлова, човека с най-големи заслуги този мащабен и твърде скъп проект (4,1 млн. лв., осигурени от държавата) да стигне до реализация и Александър Николов, шефа на строителната фирма изпълнител „Пътприбор“ ООД (София), която по всеобщата оценка се справи отлично с мащабната и нелека задача, заедно с игумена Велички епископ Сионий; а трицветната лента държаха двама симпатични малчугани от орешашката ДГ „Незабравка“ – Виктория и Момчил.

СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ
в церемонията личаха председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, зам.-кметовете Ангел Ангелов, Вероника Тодорова и инж. Николай Райковски, директорът на строителната дирекция в общинската администрация Мария Василева, представители на двете проектантски фирми „Мости България“ ООД, София (инж. Ева Панамска) и „Лалев“ ЕООД, Троян (инж. Любомир Лалев), на фирмата по строителния надзор „Макрисия“ ЕООД, Варна (Красимир Паралесов), кметовете на „заинтересованите“ села Орешак и Черни Осъм – Мая Найденова и Марин Сираков, духовници от Троянската обител, представители на общинската администрация и местните медии, граждани, за кмета, строителния шеф и дядо Сионий казахме.

Гледка към обновената главна улица, Орешак
В НАЙ-ОБЩИ линии в рамките на тази строителна година и половина (символичната първа копка бе направена на 23 март 2023 г.) се случи следното, каза го в първите си думи водещата на церемонията Станислава Вачева – основно ремонтирани две пътни ленти и трета за паркиране с променлива ширина на пътното платно, напълно обновена тротоарна настилка, изградена велосипедна алея (на единия тротоар, т. нар. споделен тротоар) или обобщено казано: създаване на „една по-благоприятна комуникационно-транспортна обстановка“. Ето и извадки от речите при откриването на новата улица.
 
НАЙ-НАПРЕД бе отслужен водосвет и се чу благословията на игумена дядо Сиония. Думите му: „С голяма радост извърших освещаването на този нов път, който да свързва светата Троянска обител с град Троян и да бъде в услуга на всички поклонници и туристи, които посещават това свещено за целия български народ място. Нека Бог съоръжи това ново съоръжение със сила, с благодат, да няма никакви изпитания и трудности и никакви инциденти по него. Да бъде път на поклонението, път на благостта, път на човеколюбието и приятелството. Защото този път ще свързва светата обител с всички, които носят в сърцата си любов към Бога“.
 
Емоционалното слово на кмета Донка Михайлова
ПОСЛЕДВА емоционалното поздравително слово на кмета Михайлова: „Откриваме един от най-големите проекти в инвестиционната програма на Община Троян за последните две години. Ул. „Стара планина“ в Орешак не е просто поредният (ни) обект. Ще си призная, че това беше улица, за която доста трудно осигурихме финансиране – след много разговори с постоянно сменящите се правителства, след много опити да намерим подходящия източник на практика осигурихме финансирането от държавния бюджет. Ул. „Стара планина“ не е случаен обект, защото това е улица, която води към храма. В това определение влагам както една метафора, така и истинност, защото това е улица, която свързва началото на най-голямото ни село Орешак с Троянския манастир, най-популярният обект в общината ни, който се посещава годишно от десетки хиляди гости на Троян и района. Но „пътят към храма“ е и метафора – идваща от един забележителен грузински филм („Покаяние“, реж. Тенгиз Абуладзе – бел. ред.), този филм завършва с един запомнящ се диалог, приблизително звучащ така: „Накъде води тази улица, към храма?“, „Не, това е просто една улица.“, „А защо е тази улица, ако не води към храма?!“. Нашата улица води към храма. И аз мисля, че в навечерието на празника на Троян можем да си кажем, че тя води не само към Троянския манастир, води към мечтата ни да бъдем заедно в развитието на един по-добър град и една по-добра община. И силно вярвам, че по-този път сме заедно – местна власт, църква и граждани.“. Г-жа Михайлова изрази надежда, че с общи усилия ще успеем да продължим ремонта на улицата – до с. Черни Осъм. И благодари на „виновниците“ за случилото се, като спомена имената на инж. Николай Райковски, Мария Василева, инвеститорския контрольор инж. Павли Дочев, техническия ръководител на обекта Цеко Иванов.
 
Зам.-кметът инж. Николай Райковски очерта параметрите
СЪВСЕМ делово бе изказването на зам.-кмета инж. Райковски, който очерта параметрите на мащабната реконструкция: „Вълнувам се, защото преди година и седем месеца започнахме в началото на обекта, знаейки какво ни предстои. И като казвам знаейки какво ни предстои, ще кажа само няколко параметри, от които ще стане ясно какъв е обемът на вече изпълнените строителни дейности. Улицата е с обща дължина 3800 метра. Изпълнените тротоарни настилки – около 20 хил. кв. м, а в част от тротоарната настилка бе изградена и велоалея и т. нар. „споделен тротоар“ дава възможност за движение както на пешеходци, така и на велосипедисти – смятаме, че при тази натовареност на велосипедисти това е изключително добро решение, надяваме се алеята да се използва все по-интензивно и да виждаме все повече велосипедисти. Изградената пътна настилка е с площ около 40 хил. км. м и успоредно с това – пътна сигнализация (вертикална и хоризонтална), както и нещо, което не се забелязва, но е много важно, подменихме и кабела на уличното осветление по почти цялото протежение на улицата. Част от озеленяването също беше подменено и искам да успокоя всички, че в подходящо време ще засадим още дървета и улицата ще придобие още по-зелен облик. Извън проекта правим усилия да надграждаме – закупихме нови автобусни спирки и до края на година предстои да бъдат монтирани още четири от тях. Г-жа Михайлова благодари на „виновниците“ всичко обектът да се случи, аз ще повторя нашите благодарности и лично моите към строителите на първо място, към надзора, също към проектантите, чиято работа бе предпоставката да имаме този добър резултат, не на последно място искам да благодаря на всички колеги (от общинската администрация), които бяха замесени в този проект.“.  
 
„За мен бе чест!“, заяви строителният шеф инж. Александър Николов
ФИНАЛНИТЕ думи бяха на строителя инж. Николов: „Римляните са казали: „Пътят е живот“. И наистина пътищата са в основата на икономическото развитие, на проспиретета на общностите, а и на културния обмен. Събрали сме се да открием ул. „Стара планина“ в Орешак, която е изключително важна пътна връзка към Троянския манастир, едно от свещените места в България. Искам да изкажа своите благодарности на Община Троян, чието ръководство успя с далновидност и големи усилия да осигурят средствата за реализацията на този проект. Всички тези усилия доведоха до изграждането на една пътна връзка, която е значително подобрена и дава отлична възможност на местната общност и на посетителите на пътуват до Троянската обител, третия по големина манастир в България. Искам да изкажа своите благодарности, най-сърдечни, на проектантите, на надзорната фирма, на строителните групи и на всички участници в строителния процес, които се трудиха наистина неуморно и всеотдайно през цялото време. И благодарение на техните усилия, смея да твърдя, ние променихме облика на с. Орешак. За мен бе чест, че бях част от този екип!“.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |