Тротоарната велоалея в Орешак породи недоволства, кметът обясни

* Донка Михайлова: В деня, в който дадохме строителна линия, бе променена Наредбата за велоалеите, след сериозен анализ минахме на варианта „споделен тротоар“ * Инж. Райковски: Споделеният тротоар позволява движение и на велосипедистите, и на пешеходците
Строителство
Началото на ул. „Стара планина“ в с. Орешак, оттук започва реконструкцията
ПРЕДИ по-малко от два месеца, на 20 март 2023 г., официално стартира един чакан с десетилетия уличен ремонт – на дългата 3,8 км основна улица в най-голямото троянско село Орешак, ул. „Стара планина“, която освен основна транспортна връзка в селото е и пътят към храма, Троянския манастир, най-значимия и посещаван туристически обект в района. Ентусиазмът бе голям – и на общинското ръководство, което успя съвсем не леко да се пребори за държавно финансиране на проекта си (общо 4,1 млн. лв. на два транша), и особено на местната общност, орешачени и троянци, а и хилядите туристи, които се намъчиха през годините по амортизираната и „непипана“ от години улица.

ЕНТУСИАЗМЪТ имаше още едно основание – за пръв път в община Троян, която на всичкото отгоре е и един от големите колоездачни (в спортен план) центрове в България, щеше да се изгради велоалея, специално направена и със сериозна дължина (по цялото протежение на улицата). Строителите – изпълнител е столичната фирма „Пътприбор“ ООД с управител инж. Александър Николов, позната и от други обекти в общината (например кръговото кръстовище под Вила „Ванна“ в Троян) – започна работа изключително ударно. И не по-маловажното – с добро качество по всеобщата оценка, вкл. на общинската администрация; макар че чухме и забележки от преки наблюдатели на строителните дейности.

Донка Михайлова
НО СЛЕД изграждането на доста метри от новия тротоар вдясно (посока към Манастира) се усети един проблем, който предизвика и съответното гражданско неодобрение – което на моменти, особено в социалните мрежи, бе твърде остро. Проблемът – че лелеяната велоалея, обагрена в открояващ се червен цвят, не е на шосето, а по средата на тротоара. Което пък, ясно е, ще доведе до напрежение между велосипедисти и пешеходци, предпоставка е и за инциденти и в крайна сметка ще осуети ефективното й използване по предназначение. На редовната си месечна пресконференция (11 май) кметът на община Троян Донка Михайлова изпревари въпроса ни и даде разяснения по проблема.

„ВЕРОЯТНО ще възникнат въпроси – заяви г-жа Михайлова, – свързани с велоалеята по ул. „Стара планина“ в Орешак. В ход трябваше да променяме проекта, тъй като на практика в деня, в който дадохме строителна линия, бе променена Наредбата за велоалеите, която определя ширина на велосипедна алея от 2 метра в едната посока. Имахме много сериозни разговори с проектантите и надзора и в крайна сметка решението бе – на десния тротоар (в посока към Манастира) да бъде обособена с червени плочки една специална алея за велосипеди, което ще позволи да влезем в законовото изискване за, според терминологията, тротоар, който да бъде ползван споделено (от пешеходци и велосипедисти).

КАТО сподели и за възможния друг „нетротоарен“ вариант, който обаче водел до повече проблеми: „Другият вариант бе да изнесем велоалеята на платното и на практика да лишим улицата от дясната лента за паркиране. Имаше и редица проблеми с автобусните спирки и вероятно някъде ще видите наклонена в едната посока лента на велоалеята. Но така или иначе велосипедистите ще имат своето самостоятелно обособено пространство, което обаче няма да е на различно ниво (т. е. няма да е на улицата)“. А изводът бе, че: „По този начин най-разумно ще можем да използваме пространството, ще можем да осигурим във времето, съобразно развитието на потребностите, на гъвкавост и същевременно ще осигурим така необходимите паркоместа, които особено в събота и неделя са все по-дефицитни“.

инж. Николай Райковски
НИЕ, Т21, предчувствайки бъдещите орешашки велоалейни конфликти, попитахме: „Как ще се преустанови паркирането на автомобили по тротоарите, което в „наше село“ е нещо неизбежно и страшно?! А пък това (неизбежно) паркиране по тротоарите на ул. „Стара планина“ в Орешак ще блокира велоалеята, категорично. Също – пешеходците се движат по тротоара и до тях карат велосипедисти, не е ли опасно? Хората поставят тези въпроси“.

С ОТГОВОРА се ангажира директорът на дирекция „Строителство“ в Община Троян инж. Николай Райковски, участващ в пресконференцията: „Мислено е по това. Терминът „споделен тротоар“ позволява движение и на велосипедистите, и на пешеходците. Трасето на велоалеята, което ще бъде очертано с цветни плочки, е ориентировъчно и дава един примерен маршрут, по който могат да се движат велосипедистите. Велосипедисти и пешеходци (по тротоара) – мисля, че не бива да има някакво притеснение. А относно паркираните автомобили: да, в момента те са по тротоарите. Но и г-жа Михайлова обясни, че казусът бе дали да отпадне лентата за паркиране, успоредна на осовата линия, и тя да се превърне във велоалея или лентата за паркиране да остане и велоалеята да е по тротоара. С обособяването на допълнителна лента за паркиране по цялата дължина на улицата няма да има проблем с паркирането, живеещите на улицата също ще могат да я ползват, вместо да паркират на тротоара. Вероятно полицаите трябва да са по-стриктни/строги“.

Поглед към новоизградения участък от „споделения тротоар“, 14 май 2023 г.
НАКРАЯ г-жа Михайлова обобщи казаното с един оптимистичен извод: „Наистина много сериозен бе анализът, който направихме и считаме, че по този начин (със споделения тротоар, който е достатъчно широк и може да поеме подобна екстра като велоалеята – бел. ред.) в най-голяма степен ще отговорим на потребностите на хората“.

Генадий Маринов 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |