Общината отговори на Емил Чакалов за „споделения тротоар“ в Орешак

* „Единодушно бе мнението на присъствалите на общественото обсъждане, че улицата трябва да има и велоалея, както и отделно платно за паркиране, което дава решение на конфликта между паркираните автомобили, велосипедисти и пешеходци“

Тема с продължение
Сърдитият коментар на троянския бизнесмен Емил Чакалов – по повод завладените от автомобили троянски тротоари, включително новия тротоар с велосипедната алея върху него, т. нар. „споделен тротоар“, на реконструиращата се в момента главна улица в с. Орешак, ул. Стара планина“, и отправящ препоръки към общинските власти (виж материала „Емил Чакалов: „Това е абсурд, не трябва да си мълчим!“ от 23 май, публикуван и в печатното издание на вестника от 24 май) – предизвика отговора на Община Троян. В общинското становище подробно се разяснява как се е стигнало до идеята за „споделен тротоар“, възможното и най-доброто в конкретния случай. Т21
В отговор на публикувана статия във в. „Троян 21“ от 23 май 2023 г. относно проект „Реконструкция на ул. „Стара Планина“ в с. Орешак“ Община Троян изразява следното мнение:

УЛИЦА „Стара планина“ в с. Орешак е една от важните транспортни артерии в общината. Отчитайки това, Община Троян се съобрази при възлагането на проектирането й с мнението на жителите на Орешак, като за целта проведе две обществени обсъждания. Проведена беше и приемна на кмета на общината и на директора на дирекция „Строителство“ в общинската администрация, на която беше отговорено на въпроси на граждани.

ПРОЕКТЪТ е възложен през 2016 г. на етапи. Първият етап обхваща участъка от републикански път III-357 до кръстовището с ул. „Данчо Василешки“ – дължина 920 м. Вторият етап е с дължина около 2900 м и стига до Троянския манастир. След като се изготви проектът за първия етап, през 2016 г. беше организирано публично обсъждане с жители на селото и бяха отчетени мненията на гражданите. Присъстващите бяха запознати с основните параметри на проекта. Критериите, които са спазвани при разработване на проектното решение, са: габарит – две платна за движение, всяко с широчина 3,50 м и едно платно за паркиране с широчина 2,5-3 м. В зоната на десния тротоар по посока на Троянски манастир е предвидено изграждането на велоалея, като общата широчина на тротоарната площ е около 3 м. В зоната на левия тротоар, който е с ширина от 2,5 м до 3 м се предвижда изграждането на джобове за контейнери за отпадъци и карета за компенсаторно засаждане на дървета.

ЕДИНОДУШНО бе мнението на присъствалите на общественото обсъждане, че улицата трябва да има и велоалея, както и отделно платно за паркиране, което дава решение на конфликта между паркираните автомобили, велосипедисти и пешеходци. Разстоянието не позволява да бъде изградена самостоятелна велоалея на ниво различно от тротоара, тъй като според нормативната уредба самостоятелната велоалея следва да е с широчина 2,5 м, което е невъзможно. Поради това бе приета идеята за споделено ползване на тротоара от пешеходци и велосипедисти, като лентата за велосипедисти е отделена с плочки с червен цвят. Отчетено е и това, че движението на велосипедисти не е интензивно.

КЪМ МОМЕНТА се реализира първият участък от обекта и основно се работи в зоната на тротоарните площи. Предстоят асфалтови работи  и сигнализация, с реализирането на които смятаме, че достатъчно ясно ще бъде оказано мястото за паркиране и това за ползване от велосипедисти и пешеходци. Забелязват се редица нарушители, които паркират в зоната на тротоара, като същите се предупреждават ежедневно от контролиращите органи към общинската администрация.  Проведено е и обсъждане с представители на РУ на МВР  в Троян за засилен контрол.
 
ПРИЗОВАВАМЕ живущите да не паркират в тротоарните пространства, а да използват третата лента за паркиране и престой, успоредно на десния тротоар.

29 май 2023 г.
Община Троян
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |