Пътят към храма в Орешак – готов, режат лентата в петък

* Строителството протече в договорените срокове, дори по-бързо, а качеството по всеобщата оценка е много добро (поне за българските стандарти) – и пътят към храма най-после е такъв, какъвто трябва да бъде * Остават висящи два въпроса: за велоалеята и за контрола на скоростта
 
Началото на ул. „Стара планина“ в Орешак
Предстоящо  
11 октомври, 11:00 ч.

ЗА ПЕТКОВДЕН, 14 октомври, празника на Троян ще се състои една чакана с десетилетия местна премиера, неслучайно за нея е избран Денят на българската община, 11 октомври (петък, 11:00 ч., при входа на Троянския манастир) – откриване на основно реконструираната главна улица в най-голямото и важно троянско село Орешак. Дългата 3,8 км ул. „Стара планина“, започваща от кръстовището на входа на селото и завършваща пред дверите на Троянския манастир „Успение Богородично“. Главната във всяко едно отношение орешашка улица, която дълги години бе в отчайващо състояние и ежегодните кърпежи не решаваха, а само подчертаваха проблема. Което затрудняваше транспортната свързаност – по улицата трафикът е голям, да не говорим по време на манастирския празник през м. август, да не забравяме, че е и основната транспортна връзка към съседното и също немалко и немаловажно с. Черни Осъм. Но наред с това рушеше и имиджа на Троян и района, нали е пътят към храма (неведнъж сме се шегували на пресконференциите на кмета Донка Михайлова, че който троянски управник ремонтира тази улица, трябва да му вдигнат паметник – бел. ред.).

ЗА РЕМОНТА на орешашката Главна улица се говореше отдавна, но нужната сериозна и непосилна за общинските финанси сума плюс други причини (помним един неслучил се орешашки воден цикъл за десетки милиони, който си остана само като проектиране и едва ли е мислено сериозно за реализацията му – бел. ред.) го забавиха/стопираха за дълго време. Докато – след осигурено цялостно финансиране от държавата (4,1 млн. лв.) по одобрен проект на Община Троян – се стигна до тържествената първа копка на 20 март 2023 г. А на церемонията г-жа Михайлова призна: „Радвам се, че стигнахме до този ден (на първата копка), защото – без преувеличения и драматизъм – мога да кажа, че този ден е изстрадан“. Обектът случи на изпълнител, фирма „Пътприбор“ (София) и строителството протече в договорените срокове, дори по-бързо, а качеството по всеобщата оценка е много добро (поне за българските стандарти) и пътят към храма най-после е такъв, какъвто трябва да бъде.

Първата копка, 20 март 2023 г.
Моменти от строителството – на преден план велоалеята
ОСТАВА висящ въпросът дали очертаната в червено тротоарна велоалея по цялото протежение на улицата (на десния тротоар в посока манастира), която още на идейно ниво предизвикваше, предизвиква и сега много спорове, ще проработи или ще си остане само на книга и ще бъде окупирана от автомобили и други. Да се надяваме, че ще проработи, още повече че това е единствената нарочна велоалея в цялата ни общината?! И още един въпрос – със скоростта и сигурността: бабаитските автомобилни изцепки в района са всеизвестни, помнят се и множеството катастрофи, жертвите също, и сега ремонтираната улица ще ги „стимулира“. Но да се надяваме, че препоръките, присъединяваме и нашите, за затягане на контрола ще бъдат чути (питаме се не е ли възможно, както е по белия свят, в този 3,8-километров пътен участък да се монтират видеокамери, знае се, че това е най-добрата превенция срещу превишената скорост, използваме повода да попитаме същото и за близкия и също проблемен градски участък в кв. „Ливадето“?! – бел. ред.).

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |