На Петковден като на Петковден – троянския празник

* С есенно-слънчевото време, разветите европейски знамена, духовия оркестър, скъпи френски гости в президиума, празничното кметско слово, в чийто фокус бе българският/троянският оптимизъм на Иван Хаджийски, тримата нови почетни граждани на Троян * Дали не е редно този ден да е неработен/неучебен за троянци, както е на големите празници?
Празнично
ТРОЯНСКИЯТ Петковден 2024, 14 октомври – отново есенно-слънчев, топъл и светъл, както обикновено, може би не толкова многолюден (тази година се падна в началото на работната седмица и вероятно това бе причината, тук се двоумим дали не е редно този ден да е неработен/неучебен за троянци, както е на големите празници – бел. ред.), но не по-малко празничен и тържествен.

С РАЗВЕТИТЕ европейски знамена най-отпред (една вече десетилетна традиция и е хубаво да си спомним кой я започна – тукашният Комитет за побратимяване с председател ентусиазираната и неуморима Веселина Попова, през 2003 г. за честването на Деня на Европа 9 май, по спечелен проект и финансиране от Европейската комисия – бел. ред.). Музика на живо в изпълнение на общинския Младежки духов оркестър под ръководството на маестро Илиян Тодоров. С гостите и петковденските поздравления към Троян. 
 
С празничната програма – този път за нас свири класическото трио „Геомарчало“ с ръководител музикантът на годината Георги Милтиядов, вече добре познат и приятел на Троян (от редовните му участия в музикалния фестивал Jam on the River край с. Дебнево и сценичното партньорство с нашия зам.-кмет Вероника Тодорова – бел. ред.); „Обичам ви и ви благодаря за класата, пъстротата и музикалната изящност, която внесохте в празника ни!“, написа в профила си във фейсбук г-жа Тодорова, присъединяваме се. С тържественото издигане на троянското знаме на пилоните пред Общината – редом до националния трибагреник и синьото знаме със звездичките на Обединена Европа. И разбира се, с традиционното и винаги носещо своите послания кметско слово. Накратко – на Петковден като на Петковден, троянския празник, деня на нашата небесна покровителка св. Петка Българска и празник на градската ни църква, носеща нейното име.

СЕГА по-конкретно. За празника си тази година Троян имаше скъпи френски гости – делегация от побратимения ни Виньо на Сена начело с кмета Томас Шазал (градчето до столицата Париж, с което се сприятелихме най-напред – бел. ред.) и от старинния Перн ле Фонтен на Лазурния бряг (който по-рано тази година, през м. май, тържествено отбеляза 20-годишнината от побратимяването ни – бел. ред.). Френското присъствие си личеше и добавяше изисканост и стил в президиума на централния троянски площад, мястото на събитието.

РЕЧТА на кмета. Г-жа Михайлова започна с поздрав към троянци за 156-ия рожден ден на града ни (ще добавим, че този рожден ден вече е ясен след скорошното съвместно откритие на Елеонора Авджиева от троянския Музей на занаятите и османиста проф. д-р Орлин Събев, 13 март 1868 г., виж материала по темата – бел. ред.). След това припомни думи на най-именития ни земляк, народопсихолога Иван Хаджийски, чиято 80-годишнина от гибелта отбелязваме през 2024-та – от неговата оптимистична теория за нашия народ; цитирано бе, че „той (българският народ) ще стане тъй велик и уважаван, какъвто е бил в миналото, въпросът е как да стане това“. А за финал очерта успехите и перспективите на днешен Троян – един неголям град, но със  сериозни постижения и име, което се чува в национален мащаб.

РАЗБИРА СЕ, гвоздеят на Петковденското честване бе празничната сесия на местния парламент (Общинския съвет), на която бяха връчени почетните знаци на тримата новоизбрани почетни граждани на Троян: игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий, направил твърде много в духовен и материален план за десетилетието си начело на обителта; известния троянски гинеколог, оглавявал близо 40-години АГ отделението на Троянската болница и го превърнал в образец от национален мащаб; и Стефан Йочевски, дългогодишния ръководител и душата на троянския танцов ансамбъл „Здравец“, донесъл много аплодисменти и слава за Троян. И след тях – отличия на още четирима заслужили троянци: д-р Виолета Койновска – председателя и водача (вече шести мандат) на троянското Народно читалище „Наука 1870“; известния лесовъд, доскорошен директор на Държавното горско стопанство в Троян и инициатор на не една добра троянска кауза инж. Милко Станчев; известния каратист и основател и председател на троянския клуб по карате КК „Атнес“ Емил Атев; планинския маратонец с множество отличия у нас и в чужбина и сериозно име в своя спорт Христо Минков; и екстремния планински колоездач, който наскоро постави рекорд по трасето ЕЗ (Ком - Емине) Петър Матов. Много хубави думи се чуха за и от наградените – но тях ще ги чуете (прочетете) в отделен материал.

ЧЕСТИТ празник, Троян!

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |