Михайлова и Енкин на гости в побратимения ни Перн ле Фонтен

* Визитата – по френска покана за 20-годишнината от подписването на Клетвата за побратимяване между нашите два града * В чест на юбилея – каменен монумент с имената и гербовете и засаждане на дива троянска слива в центъра на Перн
Юбилейно
След поставянето на юбилейния монумент и засаждането на сливата в центъра на Перн ле Фонтен – вляво кметовете Дидие Карл и Донка Михайлова, 18 май 2024 г.
ОГРОМНО внимание на нашите побратими от Перн ле Фонтен (Pernes les Fontaines, Франция) към Троян. Поводът – 20-годишнината от официалното побратимяване на двата града с подписването на 22 май 2004 г. в Перн от тогавашните кметове инж. Дилян Енкин и инж. Пиер Габер на Клетва за побратимяване; последвано от подписване на Харта за побратимяване от председателите на двата комитета за побратимяване Веселина Попова и Жьоньовиев Рувиер.

ФРЕНСКИТЕ ни приятели започнаха честването с изпращане на покана до кмета Донка Михайлова и бившия кмет инж. Дилян Енкин за гостуване в Перн ле Фонтен за подготвяното празненство в дните около навършването на 20-годишнината от подписването на документите за побратимяване. Като поканата бе придружена с празнично оформено факсимиле на подписаната оригинална Клетва за побратимяване на френски и български език.

Френският хор „Мона Лиза“ изпълнява българска песен
На щанда с български и троянски сувенири
ПРИ ГОСТУВАНЕТО си в Перн ле Фонтен, 17-19 май – научавахме какво се случва от кратките репортажи във фейсбук страницата на кмета Михайлова – тричленната троянска група (с двамата кметове пътува и служителката в общинската администрация и възпитаничка на варненската Френска гимназия Силва Капоунова) била посрещната царски. Присъствала на градското празненство по случай юбилейната годишнина от побратимяването с Троян, на която местният дамски хор „Мона Лиза“ пял и български песни, с български репертоар било и френското трио с многозначителното име „Троянска музика“, играли се български хора, имало и базар с български/троянски сувенири и разбира се троянска керамика. Но гвоздеят на честването било засаждането на дива троянска слива в центъра на Перн ле Фонтен; и до нея поставянето на масивен паметен знак (каменен блок)  с надпис на френски „20 ans de jumelage“ (20 години от побратимяването) с гербовете и имената на двата града Pernes les Fontaines и Troyan и годините 2004-2024

ГОДИШНИНАТА бе отбелязана и в Троян. Община Троян обяви ученически конкурс за есе на френски език на тема „Капризно и взискателно цвете ли е приятелството“, а победителят, 11-класничката от троянското Художествено училище (НГПИ „Проф. Венко Колев“) Дениса Иванова, получи наградата си на градското тържество по случай Деня на Европа 9 май. Тогава от Общината отправиха и поздравления към основателката и председателка на Комитета за побратимяване Веселина Попова, активистката на комитета Мая Бъчварова и към Бисерка Йовчевска, председател на гражданското сдружение „Посока Европа“, което днес е в основата на контактите ни с Перн ле Фонтен. 20-годишнината от побратимяването на нашите два града ще бъде почетена и на Празника на Троян – Петковден, 14 октомври, когато очакваме да ни гостува френска делегация, водена от кмета на Перн ле Фонтен Дидие Карл.

Кратка ретроспекция

Керамикът Кольо Йовков на Панаира на керамиката в Перн, 2009 г.
Перн ле Фонтен се намира в Южна Франция, на 100 км северно от Марсилия, в региона на град Авиньон. Първоначалното му име, още от римско време, е Патериус, а сегашното си получава през 1936 г. с декрет на френския президент. Новото име не е случайно – в Перн има над 40 фонтана, някои със сериозна история и естетическа стойност. Освен това в градчето, наброяващо днес едва 10,5 хил. жители, има 14 дворци, бивши резиденции на графове и барони, 7 градини, 13 църкви и много старинни сгради със средновековен привкус.
Приятелството с Троян тръгва случайно – жителката на Перн ле Фонтен Даниел Малкюи, която днес е председател на Комитета за побратимяване, присъства на изпълнение на троянското трио „Мелодика“, запознава се и се сприятелява с Мая Бъчварова, преподавателка по френски и част от триото, последва сближаване на троянския Комитет за побратимяване с наскоро учредения подобен комитет в Перн и така до подписването през 2004 г. на Клетвата за побратимяване.
Като и преди подписването, а още повече след него има многократни гостувания в двете посоки, главно с цел културен обмен. Последният подобен френски „десант“ в Троян бе преди пандемията от ковид, през 2019 г., когато в Троян пристигна женска група от Перн, практикуваща като хоби прочутата провансалска  бродерия „Бути“ и направи работилница (уъркшоп), към която имаше определен интерес. 
Години по-рано, първите връзки датират от средата на 80-те години, Троян се побратими с друг фрeнски град – Виньо на Сена (Vigneux sur Seine), намиращ се в непосредствена близост до столицата Париж.
 
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |