Френска изисканост и белота насред Троян

* Провансалска бродерия „Бути“, демонстрирана от гостенките от побратимения ни Перн ле фонтен, е призната за френско национално богатство * Изразяваме своята болка и съпричастност. И вярата си, че Парижката Света Богородица отново ще извиси величествения си ръст!
Гости
Работилницата за изработка на „Бути“ в Троян, 10 април 2019 г.
НА 9 И 10 АПРИЛ троянци имаха възможност да се срещнат с едно френско национално богатство. За такова е призната специфичната провансалска бродерия „Бути“, демонстрирана в Информационно-културния център от гости от Перн ле фонтен (департамент Воклюз, регион Прованс). Това беше акцентът в гостуването на Музея на провансалските костюми от побратимения с Троян френски град.

ИДЕЯТА се родила по време на честванията за 150-годишнината на Троян миналата година, когато гостът в официалната делегация, зам.-кметът на Перн ле фонтен г-жа Никол Нейрон, посетила Инфоцентъра. Музеят на провансалските костюми е разположен в стара къща в 10-хилядното южно френско градче, на първия етаж се продават луксозни платове, на втория е експозицията. Десет костюма бяха донесени в Троян и облечени върху манекени или разхождани от петимата усмихнати френски гости.

РАБОТИЛНИЦАТА по изработка на „Бути“ събуди интереса на много троянки. В характерните мотиви на тази старинна техника е запазена историческата памет на областта Прованс. А корените й са повлияни от древни цивилизации – бродерията е прекосила Средиземноморието и през 14. век се е настанила в гръцкия квартал в Марсилия. Върху двупластова бяла тъкан чрез ситни бодове на ръка се оформят дребни фигури. После се пристъпва към пълнежа им с фитили памук, докато се получи една истинска бяла скулптура. Поставена на слънце, ефирната тъкан още повече откроява плътните елементи. Думата „Бути” произлиза от някогашната чемширена игла със заоблен край, с която се работело. През 17. век около 6000 жени в Марсилия се занимавали с този занаят. Луксозната бродерия станала посланик на френското качество по света, тъй като по-голямата част от продукцията заминавала за Англия, Холандия, Португалия и Испания. Бродираните тъкани били неотменна част от моминския чеиз, разменяли се като подаръци и се считали за много ценни предмети. С течение на времето предаването на този занаят започва да изчезва. Изящните произведения на приложното изкуство остават на съхранение по тавани и мазета. Днес тази старинна техника се използва във висшата мода, търси се и осъвременяване на мотивите, за да влиза тя в домовете на хората.

Една от провансалските ни гостенки в действие
ГОСТЕНКИТЕ от Перн ле фонтен са сред тези френски дами, които работят за запазване и популяризиране на бродерията „Бути“. Веднъж седмично те се събират в своя клуб. Демонстрират техниката в различни градове. Миналата година например са били в побратимен град в Швейцария, а при идването си в България първо са посетили Пловдив по повод Европейските дни на художествените занаяти. В Троян техен домакин беше Общината в сътрудничество с местното сдружение „Посока Европа“, като за гостите пряко отговаряше преподавателката по френски език в Художественото училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“) Бисерка Йовчевска.

ПРОВАНСАЛСКИТЕ костюми не идват за пръв път при нас. През 2013 г. традиционният френски текстил беше представен на поредната Национална изложба на занаятите с международно участие в Националното изложение в Орешак. Сега в Инфоцентъра докосването до този текстил беше буквално. Френските гости бяха всеотдайни в предаването на прецизните си умения и заявиха, че са възхитени от изключителния интерес, който са срещнали в Троян. Тукашните жени се запалиха по „Бути“ и се роди идеята също да се срещат редовно, за да изработят завършени бродерии. Така френското „благородство на белотата“ намери свои нови познавачи и ценители.

Нели Генкова-Маринова
 
Бележка на редакцията

Изразяваме своята болка и съпричастност
* И вярата си, че Парижката Света Богородица отново ще извиси величествения си ръст!

Броени дни след гостуването на симпатичната френска група в Троян се случи тежкият инцидент, фокусирал вниманието на цивилизования свят – пожарът в катедралата на Света Богородица в Париж, наричана „Парижката Света Богородица“ (Notre-Dame de Paris, Нотърдам дьо Пари) и овековечена в едноименния роман на Виктор Юго; една европейска и световна културна ценност от специален висш порядък, емблема на духа и европейската цивилизация. 

Изразяваме своята болка и съпричастност. И вярата си, че Парижката Света Богородица отново ще извиси величествения си ръст!

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |