Ден на отворените врати в Училището за планински водачи

* Голямата атракция бе преминаването по т. нар. въздушен тролей над река Черни Осъм, * Имаше и катерене, игри, работилници по алпинизъм, първа помощ, топография и ориентиране
Традиции
По въздушния тролей над реката
НА 13 АПРИЛ, за поредна година, Училището за планински водачи (СУ „Васил Левски“) в с. Черни Осъм отвори вратите си за бъдещите ученици, родители и гости. И макар че цяла седмица валя, неблагоприятните метеорологични условия не попречиха на  настроението, въодушевлението и емоциите. И целта бе изпълнена – учениците успяха да покажат част от дейността на училището и да демонстрират своите знания и умения, свързани с професията на планинския водач.

Голямата атракция
КАК ПРОТЕЧЕ този Ден на отворените врати, чието мото бе „Планината – наш живот и призвание“? Започнахме с визитката на училището. Местоположението – Централна Стара планина, величествените върхове Ботев, Амбарица, Голям и Малък купен, Кръстците; учениците разказаха легенди за Крали Марко и сестра му Мара, за природния феномен Маркова дупка, за създаването на с. Черни Осъм и Троянския манастир - духовен и културен център в миналото и днес.

На катераческата стена се пробваха доста хора
НО ГОСТИТЕ се впечатлиха най-силно от дейностите по специалните предмети, представени от учениците под зоркия поглед на преподавателите. Голямата атракция бе преминаването по т. нар. въздушен тролей над река Черни Осъм. След проливните дъждове реката бе буйна и шумеше страшно, а всеки, преминал над нея, се чувстваше победител, защото всичко бе в реални условия, неподправено и много истинско.

Работилницата по оказване на първа помощ на пострадал в планината
ВРЕМЕТО не беше с нас и трябваше да продължим с дейностите в училище. Тук най-голям интерес предизвика катеренето на вътрешната стена в салона, като след няколко опита дори гостите започнаха да катерят по двойки. Проведоха се и игри, свързани с подреждане на раница за поход с необходимите пособия и вещи, изработване на носилки от подръчни материали, пренасяне на пострадал. Продължихме с работилници по алпинизъм, първа помощ, топография и ориентиране.

ДЕНЯТ си заслужаваше и бе изпълнен с нови запознанства, много емоции и вълнения.

Училище за планински водачи, с. Черни Осъм

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |