Мистерията около Пенка Тотева е разбулена, задържан е убиецът

Пенка Тотева
* 59-годишната троянка от известната фамилия Тотеви изчезна при разходка на Турлата на 10 януари 2016 г., масираното издирване не даде резултат; година и половина по-късно в района бе открит човешки череп * Дългото и сложно разследване доказва убийство, извършителят е 30-годишен троянец * Пенка е била ударена с пистолет по главата, изнасилена и убита, а тялото е захвърлено в дере

Крими Актуализиран

РАЗБУЛЕНА е мистерията – научихме го от наши източници – около изчезването преди повече от три години (на 10 януари 2016 г.) на съгражданката ни Пенка Тотева, излязла на разходка на Турлата над Троян и сякаш потънала вдън земя. 59-годишната жена – от известната троянска фамилия Тотеви, живяла дълги години в столицата, но се завърнала в Троян да гледа болната си майка и по това време работеща като преводачка в троянската фирма „Калинел“ – бе издирвана безуспешно в продължение на седмици. В акцията се включиха множество полицейски екипи, спасители от ПСС – Троян, доброволци от града, колеги на изчезналата, използвани бяха и следови кучета, но нищо. В Троян пък плъзнаха какви ли не слухове – за прикрито убийство, за разкъсване от кучетата на богат троянец, за бягство при таен любовник и т. н. Година и половина по-късно (в края на м. май 2017 г.) случайно, от разхождащ се в същия район турист, бяха открити човешки останки – череп и кости; и именно по тях, след направена експертиза и дълго и сложно разследване, случаят е бил разплетен. 

Задържаният за убийството Ивелин Огнянов Цеков в съдебната зала, 19 април, сн. Росица Христова
ТОВА, КОЕТО научихме, е, че става дума за брутално убийство. Пенка Тотева е  умъртвена от 30-годишен наш съгражданин, троянец, роден 1989 г., с инициали И. О. Ц. (Ивелин Огнянов Цеков – бел. ред.), който е задържан. Разяснения за мотивите и подробностите около убийството ще очакваме от официалната информация на МВР. А стряскащо е, че през тези повече от три години убиецът е живял в Троян и е бил между нас... „Няма да обжалвам нищо“, заявил в съда при гледане на мярката му за неотклонение Ивелин (цитатът е по в. „24 часа“).

Т21

От брифинга в ОДМВР - Ловеч
  
Подробностите около убийството и разкриването на извършителя
* Пенка е била ударена с пистолет по главата, изнасилена и убита, а тялото е захвърлено в дере и покрито с шума; няма връзка между жертвата и убиеца, фаталната среща на Турлата е случайна 

На брифинга в Ловеч: прокурор Вълком, ст. комисар Маринов и гл. инсп. Петкова
ДНЕС СЛЕДОБЕД, 18 април, на съвместен брифинг в сградата на Областната дирекция на МВР в Ловеч областният полицейски началник старши комисар Милен Маринов, окръжният прокурор Валентин Вълков и полицейският шеф на Троян главен инспектор Радостина Петкова огласиха подробности около разкриването на убийството на съгражданката ни Пенка Тотева, извършено през 2016 г.

ПРОКУРОР ВЪЛКОВ припомни, че в средата на м. януари 2016 г. Пенка Тотева е обявена за общодържавно издирване, което не дава резултат, а на 25 май 2017 г. случаен минувач се натъква на части от човешко тяло и дрехи в местността Турлата (към мах. „Длъжковска“). Образувано е досъдебно производство и след направените серия експертизи в Института по криминалистика на МВР е установено, че останките са на изчезналата преди три години троянка. Извършена е и физикохимична експертиза, при която по наранения череп се установило наличието на капсулирани микрочастици.

ЗА ДА СЕ СТИГНЕ до ареста на 17 април на 30-годишния Ивелин Огнянов от Троян, сериозно помогнал психологическият профил на извършителя, изготвен от Института по психология на МВР. При задържането на заподозрения в дома му са намерени вещи и накити, които го свързват с жертвата. Подчертано бе, че през м. май 2017 г. същото лице е съдено и е изтърпяло 1-годишна присъда за незаконно притежание на огнестрелно оръжие (пистолет), а сега е открито съвпадение между микрочастиците по тогава иззетото оръжие и тези по черепа на жертвата; с този пистолет Пенка е била ударена по главата и е получила споменатото нараняване на черепа. Прокурор Вълков уточни, че няма връзка между жертвата и извършителя: „Жената, прибирайки се от работа, е обичала да се разхожда в района на убийството. Тялото й е било оставено в дере, покрито с шума. Има категорични данни, че е била изнасилена преди да бъде убита”.

ПОЛИЦАЙ №1 на Троян гл. инсп. Петкова заяви, че това е едно от най-сложните престъпления, по което е работила с колегите си от троянското управление. А началникът на ОДМВР - Ловеч ст. комисар Маринов допълни, че работата на полицейските служители е била само по черепните останки и за да се стигне до разриването на престъплението, експедитивно е свършен голям обем от задължителни действия, съгласувани с Окръжна прокуратура - Ловеч. И. О. Ц. е задържан за 72 часа, но предстои да му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение задържане под стража (на 19 април Окръжният съд в Ловеч е одобрил поисканата по-тежка мярка с мотивите, че става дума за тежко умишлено престъпления, криминалното досие на обвиняемия и съществуващата опасност да се укрие или извърши друго престъпление – бел. ред.).

Т21, по информация от ОДМВР – Ловеч

Бел. ред. Поздравления за успешното полицейско разследване, довело до разкриването на един от най-заплетените и тежки криминални казуси в Троян и района през последните години. Но въпреки това остава една неяснота, за която се говори – как така при масираните претърсвания на района непосредствено след изчезването на Пенка през (безснежния) м. януари 2016 г. следовите кучета не откриха тялото.

 Още по темата:

1 Коментара:

kiril каза...

Мале мале каква управа имаме храним мангалите,те по цял ден крадат от нас и ни убиват.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |