Троянският Петковден 2020 – на празник като на празник

* Предния ден студ и есен, на празника – слънце и лято; и въпреки короната и всичко останало – ярко, многолюдно, самочувствено
* Кметът: „Днес ние празнуваме обичта си към Троян“ * На финала – голям концерт на „Фондацията“ и пищна заря
Отзвуци
Сред публиката на троянския Петковден 2020
Троян празнува, Петкоавден, 14 октомври 2020 г.

ПРЕДНИЯ ден – студ и есен. На Петковден, 14 октомври, троянския празник – слънце и лято. Което ни напомни думите на Ловешкия владика дядо Гавриил, казани на празничната вечерня в троянския храм „Св. Петка“ в навечерието на Петковден и преповторени при откриването на изложбата на икони в Музея на занаятите, петковденския подарък за Троян и троянци от културната институция – троянци са благословени, че над тях бди и ги закриля небесната им покровителка св. Петка. Явно е така, петковденското троянско лято бе красноречив знак.

Официалната трибуна и водещата
Закъде без медиите, на преден план – Дани Балабанова, БТА, Ловеч
И без депутатите – вдясно Милко Недялков, след откриването на музейната изложба

ПРАЗНИКЪТ и тази година, въпреки короната и всичко останало, бе много ярък, наситен, многолюден, самочувствен. Празникът на един град, който има основанията да празнува и има с какво да се похвали. А това че гостите на официалната трибуна бяха по-малко от обичайното, вероятно заради епидемичната ситуация, нямаше никакво значение; ще отбележим трима от депутатите от нашия район – д-р Валя Александрова, инж. Иван Миховски и Милко Недялков, почетните граждани на Троян инж. Владимир Младенов и Кольо Йовков, зам.-областния управител Бойко Пъдарски, председателя на ловешкия местен парламент адв. Петър Цолов, архиерейския наместник отец Марин и отец Стефан от Троянския манастир, поета Боян Ангелов, поредния трети носител на наградата „Ламар“, която му бе връчена на празника  С писмени поздравления Троян почетоха президентът Румен Радев, председателката на парламента Цвета Караянчева, кметовете на няколко приятелски общини. 

Издигане на жълтото троянско знаме с герба на града

КАКТО си му е редът, троянският Петковден започна с църковна служба, водена от отец Марин. След което се пренесе на градския площад, където най-напред бе един неизменен и важен ритуал – на пилоните пред Общината, под звуците на гордия марш на 34-ти пехотен Троянски полк, изпълнен на живо от духовия оркестър на маестро Марин Цочев, бе издигнато жълтото троянско знаме с герба, което се развя до националния трикольор и синьото звездно знаме на Обединена Европа, внушителен момент. По традиция честта на издигне знамето бе на кмета Донка Михайлова, съпровождана от почетен военен ескорт. След което бе традиционното кметско слово.

Речта на кмета
Младежкият духов оркестър на маестро Марин Цочев – без тях тук празник не става
И тримата тенори поздравиха троянци за празника

„ДНЕС ние празнуваме обичта си към Троян. Всъщност празниците са за това, да забавим крачка и да осъзнаем колко важен за нас е нашия град, колко обичаме хората, които живеят в него, нашите близки. Едно проучване за Троян показва, че ние, троянците, ценим особено три неща: корените си, планината и предприемачеството, което носим в себе си“, каза в началото г-жа Михайлова. Като припомни троянските заслуги за освобождението от турско, героизма на железния 34-ти пехотен Троянски полк през Първата световна война, свидните троянски жертви, сред тях и Иван Хаджийски. Спомена още акад. Ангел Балевски, наречен „един от най-светлите умове в българската наука“; напомни и една полушеговита мисъл на големия троянец: „Не, аз не съм от провинцията, от Троян съм“. Казано бе и за троянските икономически успехи през годините до днес, когато успешното предприемачество пак е знакова троянска особеност. Г-жа Михайлова завърши с оценка на настоящата ситуация: „Трудни са времената, различни, необичайно, неочаквани. В тези времена ние отново се обединяваме около важни ценности – здравето на нашите съграждани, запазването на работните места и доходите и духа на троянеца, останал непреклонен и в най-трудните времена. Знам, че този дух ще ни позволи да преодолеем трудности, можем го винаги, когато сме били заедно. На многая лета, Троян!“. 

Поздравлението на председателя инж. Петко Пенков

ОТ ПЛОЩАДА празникът влезе вътре, в модерната зала на Общината, където се проведе извънредната петковденска сесия на Общинския съвет с една единствена точка в дневния ред – връчване на почетни троянски отличия. Сесията започна с приветствие на председателя инж. Петко Петков и в него се чу следното: „Само с общи усилия и съпричастност и в празниците, и в делниците ще съградим нашето общо бъдеще. Нека работим така, че идните поколения троянци да имат самочувствието и да се гордеят с града ни, както ние се гордеем с него днес. В тези тежки времена, в тази тежка и трудна за оцеляване 2020 г., повече от всякога наша отговорност е да продължим да надграждаме и да работим за развитието на Троян. Много по-силно трябва да се стараем – със съвместните усилия на Общината и институциите, с инициативността и волята на троянци – да постигнем развитие и стабилност. Отправям своята благодарност към всички, които с делото си изградиха миналото и градят бъдещето на Троян. А на младите хора, което се реализират тук, пожелавам да съхранят своя устрем и да следват завещаното“.

Красимира Илиева - майката на новия почетен гражданин на Троян Владимир Илиев, получава отличието от името на сина си

НАЙ-ВИСОКОТО троянско отличие – званието „Почетен граждан на Троян“, бе за спортната звезда Владимир Илиев, постигнал през миналия сезон най-големия успех в историята на българския мъжки биатлон – сребърен медал от Световното първенство в Йостерсунд (Швеция), избран за спортист на България и за четвърти път за спортист на Троян през 2019 г. Почетната грамота и плакета получи Красимира Илиева - майката на големия, който в момента е в тренировъчен режим и няма възможност да присъства. А малко по-късно новият почетен гражданин на Троян благодари в профила си във фейсбук: „За мен е изключителна чест да бъда избран за почетен гражданин на Троян, редом до толкова велики троянци. Искрени благодарности към кмета на общината г-жа Михайлова и Общинския съвет, които през годините доказаха, че оценяват и подкрепят своите спортисти“.

ВРЪЧЕНИ бяха и четири отличия Почетен знак „Златен герб Троян“.

Д-р Виолета Койновска получава наградата на НЧ "Наука - 1870 г."
Борис Йовчев с наградата на НУ "Св. св. Кирил и Методий"
Емил Атев прие отличието на КК "Атнес"
Христо Калистерски от името на РК "34-ти пехотен Троянски полк"

• На троянското читалище НЧ „Наука - 1870 г.“ – за 150-годишнината на „първата голяма организация, която учи и възпитава, без да е училище“, създава свободни граждани и преодолява консервативното еснафство; наградата получи председателката на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска, която благодари за високата оценка на труда на читалищните хора и на важната им културна мисия.

• На Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“, отбелязало през 2020 г. своя 100-годишен юбилей; отличието бе връчено на директора Борис Йовчев, който в благодарствените си думи подчерта, че не приема наградата само за НУ „Св. св. Кирил и Методий“, а за „всичките 7 вида учебни заведения, минали през тази сграда“ и за „стотиците учители, хилядите ученици и всички тези троянци, които милеят и пишат и ще пишат историята на това училище“.

• На Карате клуб „Атнес“, член на Националната федерация по карате и на Международната асоциация по карате годжу-кай със седалище в Токио, отбелязал през 2020 г. своята 30-годишнина, който освен че е ковачница на шампиони, работи целенасочено за развитие на спорта за подрастващите; „Мисля, че свършихме добра работа за тези 30 години, обещаваме и занапред да продължим с още повече усилие и ентусиазъм“, се чу в благодарствените думи на председателя на клуба Емил Атев.

• На Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци, Троян, Севлиево (НД „Традиция“), който за своите 10 години, основан е през 2010 г. в Априлци, е организирал 43 възстановки, издал е 10 исторически книги и е най-големият реконструкторски клуб в България; наградата получи председателят на клуба Христо Калистерски и в благодарственото си слово изтъкна ролята на многото съмишленици и спомоществователи и подчерта, че „оттук нататък, както се казва – само напред и нагоре, за да популяризираме Троян и да работим за благото на нашия град“.

"Фондацията" на Петковден в Троян, 14 октомври 2020 г.
Внушителната заря завърши троянския Петковден

ПРАЗНИЧНАТА троянска петковденска вечер бе рокаджийска – на сцената излезе „Фондацията“ на Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Великолепната петорка направи страхотен концерт от час и половина, а Дони, който пя в Троян и на скорошния Фестивал на сливата, си призна публично, че вече се чувства троянец. А че на всички – и на музикантите на сцената, и на стотиците в публиката – им бе много гот, е вън от съмнение, бяхме там и потвърждаваме. Финален „акорд“ на празника бе внушителната 10-минутна заря, разтърсила площада и града.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |