Троянският Петковден и 150-годишнината

* Президентът Радев: „Който иска да види най-доброто от България – да заповяда в Троян!“ * Кметът Михайлова: „Нужно е България да бъде общност на предприемчиви хора, както го правим в Троян!“
 * Изключителният финал на един изключителен празник
Празнично
Посрещането на президента Румен Радев
Хиляди бяха на празничния троянски площад
Финалната заря ще се помни, сн. Петър Петров
Мажоретките на Ботевград танцуват за троянци, сн. Петър Петров
Хора и камери – по много и от двете
ТРОЯН отпразнува величествено този си Петковден (14 октомври 2018 г.) – празника на небесната ни покровителка и патрон на троянския храм св. Параскева-Петка, на който отбелязахме големия троянски юбилей, 150-годишнината от обявяването на селището ни за град. С много, сред тях и доста качествени събития – тук специално ще откроим двете съпътстващи изложби, фотографската „Портрет на един град“ в градската галерия и историко-документалната „Провинциална хроника“ в Музея на занаятите, много хора, много гости, високи също, сериозни имена на сцената, слънчево като лятно време (това направи лапсуса на водещия на площадната церемония, обичания български актьор Владо Карамазов, още по-забавен – в началото той поздрави троянци с „Честит Петровден!“), невиждан празничен 3D мапинг финал…

И СЪС СПАЗВАНЕТО на една традиция – на големите троянски годишнини да ни идва на крака държавният глава. Президентът Румен Радев пристигна с група свои съветници и преди официалната част се разходи сред множеството по площада и разговаря с хората, дори даде автографи на няколко ентусиазирани троянчета; спря се и пред паметника на Иван Хаджийски и коментира грешката на един от участниците в телевизионното шоу „Стани богат“, който не успя да отговори на въпроса с какво е изобразен Иван Хаджийски на паметника в родния си Троян – писалка, книга, колело… 

Издигането на троянското знаме, сн. Петър Петров
Военен ескорт за троянския флаг
За почест пред знамето, сн. Петър Петров
КАКТО обикновено троянският Петковден започна с празнична служба в църквата „Св. Петка“, водена от Негово високопреосвещенство Ловешкият митрополит Гавриил. След службата празникът се пренесе на централния троянски площад – с едночасов концерт на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия, Ловеч, Ботевград и Троян. А след концерта бе церемонията по издигане на троянското знаме на пилона пред сградата на Общината – редом със синьото знаме на Обединена Европа и националния трибагреник. Троянският флаг бе изнесен с военен ескорт, а честта да го издигне бе на кмета Донка Михайлова, под звуците на марша на железния 34-ти пехотен Троянски полк и своеобразен троянски химн „Балкански чеда на славни деди“, изпълнен на живо от духовите оркестри на Троян и Сухопътните войски. На официалната трибуна пък бяха десетки важни личности – президентът Радев, група депутати, сред тях съгражданите ни д-р Валя Александрова, инж. Иван Миховски и Пламен Христов, областният управител Георги Терзийски, ловешкият митрополит Гавриил, представители на делегациите от приятелските градове Елванген и Хам (Германия), Перн ле Фонтен (Франция) и Кашира (Русия), почетните граждани на Троян Станимир Беломъжев и Цвятко Дочев, политически лидери, дипломати, шефове на институции и др.

Словото на държавния глава
Връчване на Почетния знак на президента, сн. Петър Петров
Сред хората
ВЪВ ФОКУСА на тази най-официална част на празника, разбира се, бяха поздравителните слова – на кмета, президента, владиката. „Радвам се, че днес мога да споделя с вас този важен повод – празника на град Троян и деня на св. Петка Българска. Заедно днес ще отбележим и един внушителен юбилей – 150 години от обявяването на Троян за град. Днес ще бъдат почетени събития и хора, оставили ярка следа не само във вашата история, но и в паметта на нашия народ. Защото през годините Троян се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, което разцъфтява и днес. Г-жа Михайлова ми връчи една книга, озаглавена „150 причини да посетиш Троян“, мога да допълня заглавието „…и да се върнеш в Троян“. Защото няма българин, който да не свързва името на града с поне няколко от неговите прочути символи – запазените стари занаяти, троянската керамика, прословутата троянска сливова и най-вече националната духовна крепост Троянския манастир „Успение Богородично“, се чу в приветствието на президента Румен Радев. Финалът на президентското слово бе запомнящ се: „Който иска да разбере повече за нас (българите), нека продължава да чете и препрочита написаното от троянеца Иван Хаджийски. А който иска да види най-доброто от България – да заповяда в Троян!“. Преди речта си държавният глава връчи на кмета Михайлова Почетен знак на президента на Република България по повод 150-годишнината от обявяването на Троян за град. „Няма по-високо от това отличие днес, троянци го заслужават и се радвам, че вие го оценявате“, бе отговорът на г-жа Михайлова.

Словото на кмета Донка Михайлова
В ЕМОЦИОНАЛНОТО кметско приветствие водещите думи бяха общност и предприемачество. „Дълго мислих думите, които трябва да кажа днес. И открих две думи – общност и предприемачество. Защото Троян е общност, общност на хора, които обичат своя град. Началото на тази общност се случва във времето, когато Горната и Долната махала преодоляват противоречията си и се съгласяват да вдигнат църква. Виждаме общност и в годината (преди Освобождението), когато Троян е изпепелен до основи и нашите деди преди да изградят домовете си наново, градят покрива на църквата и ново училище, защото знаят, че им трябва храм на вярата и храм на просветата. Днес троянци сме известни като общност, която е заедно, когато е трудно, когато трябва да отстояваме интересите на своя град – браним болницата си и общинското ВиК дружество, създаваме наши троянски фондове за лечение на нуждаещи се съграждани, за асистирана репродукция, за обучение на медицински кадри. Втората дума е предприемачество. Сигурно няма да е пресилено да кажа, че преди осемнадесет века тук, по тези земи, се случва един своеобразен европейски модел – на хора от различни народи, тръгнали от Дунава към Бяло море да търгуват, да се срещат, да говорят на различни езици. Сигурно сред тях е имало хора със силно чувство за градоустройство, за да изберат такова място – в подножието на красивата планина, на брега на река и до минерални извори. Днес Троян е град със своеобразен икономически модел, базиран основно на местния бизнес, бизнес, отговорен към съдбата на съгражданите ни, който ще продължи да работи за увеличаване на доходите ни. В последните няколко години ние усвоихме над 70 млн. лв. от европейските фондове – пари, които мога да кажа, гледайки ви смело в очите, са усвоени честно, в интерес на гражданите на Троян“, заяви г-жа Михайлова. Запомнящ се бе и кметският финал: „Ако днес някой ме пита какво ще каже Троян на България на своя 150-годишен градски юбилей, ще отговоря: Нужно е България да бъде общност на предприемчиви хора, както го правим в Троян!“.

Приветствието на Негово високопреосвещенство Ловешкия митрополит Гавриил
Президентът целува ръка на владиката, сн. Петър Петров
ДНЕС е голям празник, защото днес Троян празнува своята покровителка преподобна Параскева (Петка), на която през 1835 г. е построил величествен и прекрасен храм. Преди да бъде град е построил такъв храм, какъвто и днес големи градове невинаги имат“, бяха поздравителните думи към троянци на дядо Гавриил. Водещите (до Карамазов бе троянката Пенка Райковска) съобщиха и за множеството писмени приветствия, включително поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов, в който се казваше: „Благодаря ви за поканата по повод празника на Троян. Бих искал да отправя към всички вас моите сърдечни поздрави и пожелания за здраве и успех в добрите начинания“.

Общинският младежки духов оркестър на Троян, сн. Петър Петров
ВЕДНАГА след церемонията на площада бе празничната сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени почетните отличия по случай Петковден, а след нея – откриването на музейната изложба „Провинциална хроника“ (и за двете – виж отделно). В празничния следобед троянският площад бе за децата –  забавни и спортни игри под надслов „Децата на Троян празнуват“. Привечер бе концертът на представителния Общински младежки духов оркестър с мажоретки под диригентството на маестро Марин Цочев и титуляря маестро Илиян Тодоров (сега зам.-областен управител), последван от концерт на звездите на българската естрада Силвия Кацарова и Васил Найденов.

Величествено, под звуците на "Токата и фуга" на Бах, сн. Петър Петров
Момент от впечатляващия 3D мапинг
Миг от зарята
ТОЧНО в 20:00 ч. започна нещо невиждано досега в Троян, изключителният финал на един изключителен празник – 3D мапинг шоу, което представи на внушителен екран (специално подготвената централна фасада на читалищната сграда) знакови сцени и факти от троянската биография. Заселването на града още по римско време, битките срещу поробителите, опожаряването и Освобождението, двете изначални троянски емблеми – троянската керамична шарка и троянската сливова, Иван Хаджийски, жаждата за просвета, електрификацията и индустриализацията, жаждата за модерност… И накрая, под звуците на „Токата и фуга“ на Бах – уникална, спираща дъха с мащаб и артистизъм заря в нощното троянско небе. Пред очите на хилядите зрители на троянския площад. Наистина изключителен финал!

Т21 

Още по темата:

    0 коментара:

    Публикуване на коментар

    Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
    (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

     

    ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |