Празничният октомврийски афиш

* На 4-ти – „150 години град Троян“ в Народното събрание * На 12-ти – очакваната с огромен интерес фотографска изложба „Портрет на един град“, автори проф. Цочо Бояджиев и Цветан Тончев * На 13-ти – откриване на Международния фестивал на занаятите в Орешак * На 14-ти, Петковден – букет от събития с финално 3D мапинг шоу и пиротехнически спектакъл 
Предстоящо
На Петковден в Троян
ПРАЗНИЧНИЯТ троянски октомври, месецът в който честваме празника на града и храма ни Петковден (14 октомври), и тази година ще е наситен със събития. Дори повече от обичайното, тъй като ще празнуваме и значим юбилей – 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

МЕСЕЦЪТ ЗАПОЧВА с концерт, 1 октомври, на прочутата акордеонистка и наша землячка, „господарката на сцената“ Вероника Тодорова, която пристига от Германия специално за събитието. На 4 октомври в сградата на Народното събрание в София ще бъде открита изложбата „150 години град Троян“, представяща значимите събития и значимите личности на нашия град. На 5 октомври е премиерата на култовата британска комедия „Ало-ало“, дело на местна самодейна трупа, режисьор е Роберт Янакиев. През първия уикенд на месеца, 5-7 октомври, Троян за пореден път ще е домакин на Държавното първенство по летен биатлон в малките възрастови групи. На 10 октомври е откриването на паметник на именития троянски инженер акад. Ангел Балевски (в родната му махала – градинката на ул. „Христо Ботев“, до офиса на „ВиК Стенето“); същия ден са две други събития, свързани с акад. Балевски – представяне на филм за него и среща с учени от БАН и Техническия университет, чийто шеф дълги години е бил нашият съгражданин.

Гледка от Троян, снимка проф. Цочо Бояджиев
НА 12 ОКТОМВРИ в галерия „Серяковата къща“ се открива една очаквана с огромен интерес фотографска изложба – „Портрет на един град“, нейни съавтори са големият български философ, дългогодишен преподавател в Софийския университет и наш земляк проф. Цочо Бояджиев, чиято любов към фотографията и фотографско майсторство са широко известни и известният троянски фотограф Цветан Тончев. По същото време в галерията се открива Есенният салон на троянските художници, а вернисажът ще завърши с концерт на троянеца Иван Шопов и група „Авигея“, композиции от новата им съвместна продукция „Канатица“. На 13 октомври – 111-годишнината от рождението на великия Иван Хаджийски ще бъде отбелязана с работилница за граждански каузи „Градът и гражданството“, организирана съвместно от института „Иван Хаджийски“ (София), Община Троян и троянски училища. На същия ден, 13-ти, в Националното изложение в Орешак се открива Международният фестивал на занаятите, съпътстван от изложбата „Приятелите на Троян“.

СЪБИТИЯТА на празничния Петковден, 14 октомври, са множество: празнична литургия в троянската църква „Св. Петка“, дефиле на духови оркестри, тържествено издигане на знамето на Троян, празнична сесия на Общинския съвет, откриване на музейната изложба „Провинциална хроника“, детски спортни игри, шоу спектакъл на Общинския младежки духов оркестър с мажоретки, празничен концерт с участието на Васил Найденов, Ани Ненова, Силвия Кацарова и Радко Петков, вечерно 3D мапинг шоу и пиротехнически спектакъл. На 14-ти е и традиционният троянски Маратон по ориентиране.

НА 25 ОКТОМВРИ е юбилейният концерт „10 години фолклорен ансамбъл „Траяна“. В края на месеца са няколко събития, свързани с книгите. На 30 октомври Нидал Алгафари ще разговаря с троянци за последните си четири книги (зала „Форум“ ), а на 31 октомври е троянската премиера на документалната книга на земляка ни Христо Борисов „Влакът дойде в Троян“, посветена на 70-годишнината от построяването на жп линията Ловеч - Троян (Информационно-културен център). На 31-ви е и поредното, второ, гостуване в Троян на поетесата Мария Донева от Стара Загора, която ще сподели стихове и мисли с троянските си почитатели (галерия „Серяковата къща“).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |