Кога и как Троян стана град

* Проф. д-р Орлин Събев направи преводите на два османски документа, довели до преобразуването на Троян в град на 13 март 1868 г., и ги предостави на Музея на занаятите; музейната шефка Елеонора Авджиева ги връчи на кмета Донка Михайлова * „В новата експозиция двата документа ще заемат полагащото им се място“
Откритието на годината  
Тема с продължение
В НАЧАЛОТО на годината (м. януари 2024 г.) научните търсения и изследователското партньорството на директора на троянския Музей на занаятите Елеонора Авджиева и известния български османист проф. д-р Орлин Събев доведоха до сериозно откритие, свързано с биографията на нашия Троян. „Откритието на годината“, както не без основание го определи г-жа Авджиева. По-конкретно – на базата на два документа, намиращи се в Османския архив в Истанбул (Турция) и разчетени от проф. Събев – бе установена точната дата, на която Троян от село се превръща в град (нахия), 13 март 1868 г.

А ДОКУМЕНТИТЕ
са: Уведомление (решение) на Османския кабинет (министерския съвет) от 13 март 1868 г., основаващо се на решение на Вилаетския меджлис в Русе, според което на тази дата (13 март 1868 г.) в Троян трябва да се назначи мюдюрин (управител на община, кмет), т. е. тогавашното село да получи статут на нахия (община, град); и Прошение (молба) от населението на Троян до ловешкия каймакам (от м. ноември 1867 г.), в което се казва, че в селото има над 2000 къщи и се нуждае от назначаване на мюдюрин, т. е. троянци искат селото им да стане град. Два документа, които потвърждават и конкретизират твърдението на историка на Троян Минко Ив. Марковски в забележителната му книга „Спомени и очерци из българските революционни движение 1868-1878“, че именно през 1868 г. Троян става град – възприето официално в по-ново време.

Проф. д-р Орлин Събев, Елеонора Авджиева
ТОГАВА, през януари, г-жа Авджиева спомена, че работата по темата продължава – проф. Събев се е ангажирал със задачата да свали копия от тези и други документи, свързани с Троян, от дигиталната платформа на Османския архив и да преведе пълните им текстове. Музейната директорка използва повода да изкаже специални благодарности към професора – за отзивчивостта, професионализма и ангажираността му с троянската (ни) (виж „Доказано: Троян става град на 13 март 1868 г.“ – бел. ред.).

КАКВО последва? На 13 март 2024 г. Троян не отбеляза рождения си ден, изключение бе нашият материал „ЧРД, град Троян!“. Вероятно Община Троян (общинската администрация) се отнасяше с известно недоверие към откритието. Или пък имаше притеснения от „дублирането“ с Петковден – 14 октомври, храмовия празник на троянската църква „Св. Петка“, възприет по времето на кмета Константин Фичев (мандат 1991/1995 г.) за официален празник на Троян. Може би тук е мястото да кажем, че противоречие няма, 14 октомври и 13 март са две важни дати за Троян и нищо не пречи да се отбелязват и двете, нещо повече – редно е да се отбелязват.

И АКТУАЛНОТО развитие – в началото на миналия месец (м. септември 2024 г.) проф. Събев е предоставил на Музея на занаятите преводите на Прошението (молбата) от населението на Троян и Уведомлението (решението) на Османския кабинет, а музейната директорка ги е връчила на кмета Донка Михайлова. Преводите бяха предоставени и на Т21, а ние избрахме да ги представим на читателите си сега, в навечерието на Петковден. „Ще преповторя оценката си – това е нещо много важно за Троян, основополагащо за градската ни история. В момента подготвяме проект за обновяване на историческата експозиция в Конака (малката музейна сграда), ще търсим финансиране от Министерството на културата, и в новата експозиция двата документа ще заемат полагащото им се място“, коментира г-жа Авджиева.

Факсимиле на Молбата от първенците на Троян
МОЛБА ОТ ПЪРВЕНЦИТЕ НА ТРОЯН ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА МЕСТНА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ

25 октомври/6 ноември 1867 г., Троян
До височайшата канцелария на каймакама в Ловеч.

Раболепната ни молба е следната: Нашето село Троян, макар и голямо селище с две хиляди къщи и седем-осем махали, се управлява само от няколко мухтари (селски/ махленски кметове). Освен това през него минават и много пътешественици и прочие. При това положение, за да се въведе ред, е силно наложително да бъдат назначени заптие (полицейски служител) и ксятиб секретар (писар). Отделно заявяваме, че ако по височайша воля бъде назначено заптие, населението на селото ще изплаща месечната му заплата от 500 гроша, или 6000 на година, както и месечната заплата на секретаря от сто и петдесет гроша, или 1800 на година (всъщност сумата е била 1950 гроша), а общо за двамата служители – годишно 7800 гроша.

Умоляваме положението да бъде проучено от по-горна инстанция, за да се даде височайше разрешение относно привеждането в действие на гореизложената потребност. Впрочем, решението принадлежи на онзи, който е овластен да заповядва.     
 
Бел. Следват 63 подписа и печати на троянски първенци.

Османски архив, Истанбул (BOA), MVL 1074/79, док. 1
Превод: Орлин Събев
РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПРИ ВЕЛИКИЯ ВЕЗИР ЗА ПРОМЯНА НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СТАТУТ НА ТРОЯН ОТ СЕЛО В ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪР

Протокол номер 126, 5/17 декември 1867 г., Истанбул

От съдържанието на протокола и приложените документи, дошли от управлението на Дунавския вилает и придвижени за разглеждане в министерския съвет, се разбира, че населението на село Троян, намиращо се в Ловчанската околия, е отправило прошение заради големината и важността на местоположението му то да стане административен център, ръководен от мюдюр, с условието годишното възнаграждение на мюдюра и секретаря, чието назначение е наложително, да се изплаща от страна на това население като добавена сума към годишните им данъци. Съгласно допълнителните уточнения, селото Троян се намира на важно място в подножието на Балкана до Ловеч и затова е необходимо в него да има полицейско присъствие и собствена общинска управа. Тъй като населението е заявило, че ще покрива необходимите разходи за месечни заплати в размер на 500 гроша за мюдюра и 150 гроша за секретаря, които ще бъдат назначени в споменатото село, или общо 650 гроша месечно, които ще бъдат прибавени към сумата на годишните им данъци, да се изготви заповед от името на великия везир (По това време, от февруари 1867 до септември 1871 г., велик везир е Мехмед Емин Али паша) до областната управа на споменатия вилает за назначаване на мюдюр и секретар, считано от [месец] март на [хиляда двеста] осемдесет и четвърта година , като [сумата за тези] възнаграждения се добави към [сумата на] данъците им, а на финансовото ведомство да се даде указание да се изготвят необходимите сведения от хазната.     

Османски архив, Истанбул (BOA), MVL 1074/79, док. 2
Превод: Орлин Събев

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |