Троянският Петковден 2022

* Кметът Михайлова: „Още преди 18 века тук, на тези земи, европейските идеи имат своите измерения. Защото точно тук се срещат представители на различни европейски народи – пътуват, общуват и създават бъдещето“ * Министър Зарков: „Благодаря ви, че ме направихте част от този празник“ * Валя Балканска: „Троян е твърд град“
Празнично
ПРЕПЪЛНЕН с народ площад, слънчево като лятно време. Приповдигнат и тържествен както обикновено бе и този троянски Петковден, 14 октомври – денят на духовната покровителка на троянската църква и на града ни св. Петка Българска, празникът на Троян. Имаше ги и поздравите и речите. И разветите най-отпред европейски знамена, сред тях синьото знаме със звездичките на Обединена Европа. Имаше ги и важните гости – правосъдният министър Крум Зарков, ловчанският владика Гавриил и и. д. игуменът на Троянския манастир отец Стефан, областният управител Светослав Славчев, представители на управата на съседните общини Карлово и Тетевен. А когато над троянския площад се извиси космическият глас на Валя Балканска, обичаща града ни и гостуваща ни за пореден път на Петковден, стана още по-празнично.

ДЕНЯТ на Троян започна с празничната света Божия литургия в троянската църква „Св. Параскева/Петка“, водена от митрополит Гавриил. След това Музеят на занаятите по традиция подари на троянци и гостите на града своя петковденска изложба – „Музеи. Истории за хора с кауза“, разказ за музейните сбирки в нашия край и личностите, местни будители, които са ги създали.

СЪЩИНСКАТА церемония бе на площада. И както се полага, започна с тържествено издигане на знамето на Троян, честта се падна на кмета Донка Михайлова, на пилоните пред сградата на Общината, редом с националния трибагреник и знамето на Обединена Европа – изнесено с военен ескорт и под звуците на марша на 34-ти пехотен Троянски полк, изпълнен на живо от общинския духов оркестър. Последваха речите – на кмета, владиката Гавриил и министър Зарков.

„В ПРАЗНИЧНИЯ календар на нашия град има много хубави дни – дни, в които сме заедно и се чувстваме добре от това. Петковден е различен празник, нашият ден. 154 години Троян е град и на този ден, в който отброяваме години, ние се връщаме към миналото, говорим за настоящето и мечтаем за бъдещето“, бяха първите думи на г-жа Михайлова. След което градоначалникът направи интересна препратка към древното европейско начало на Троян (и България), което – струва ни се, макар и не съвсем ясно назовано – бе във връзка с днешния избор на България и заплахата срещу европейската (ни) интеграция и европейското: „В този ден се връщаме назад и търсим корените си. Мисля, че няма да е пресилено, ако кажем, че още преди 18 века тук, на тези земи, европейските идеи имат своите измерения. Защото точно тук се срещат представители на различни европейски народи – пътуват, общуват и създават бъдещето. Точно тук, където е минавал римският път Виа Траяна, свързващ Дунава с Бяло море, се разполага селището ни. И може би нашите предци са имали особено усещане за градско развитие, защото създават това селище в подножието на най-красивата част на планината, на брега на една красива река, недалеч от минерални извори“. Финалът на кметското слово бе уверено-оптимистичен: „В този ден търсим всичко, което ни движи напред. Нашите съседи казват, че троянци сме особени хора. Че винаги, когато има важни неща за града, ние успяваме да оставим зад гърба си противоречията и да бъдем заедно. Това усещане за общност имаме ние днес и вярваме, че то ни движи напред“.
 
СЛУЖЕБНИЯТ правосъден министър, който е и едно от знаковите лица на политическата левица в България, също каза силни думи за Троян и троянци, прозвучали по-скоро искрено, отколкото куртоазно. „Благодаря ви, че ме направихте част от този празник. Всеки път, когато имам щастието да дойда в Троян, съм впечатлен от онази толкова рядка комбинация между автентичния български дух, между свещената ни традиция и вярата в утрешния ден. Тук освен нашата история, която се усеща на всеки ъгъл, се вижда енергия, живост, активност, от която много населени места са лишени. Тук нацията ни, която отново се готви да се изправи срещу тежки предизвикателства, придобива самочувствие, вяра и увереност, които са ни толкова необходими. За мен е голяма чест да бъда тук и да ви пожелая от сърце: честит празник! И нека св. Петка Българска пази вас, вашите семейства, вашия град и Майка България!“, заяви г-н Зарков.

А В ПРИВЕТСТВИЕТО на дядо Гавриил се чу следното: „Ние българите обичаме преподобната Параскева/Петка, много църкви и манастири има (на нейно име). Пожелавам на вашия град, на всички вас, на скъпите гости Господ по молитвите на своята велика угодница преподобна Параскева да дарува на всички здраве, дълголетие, духовно и морално благополучие. Искам да ви кажа, че ние сме творци на нашето бъдеще – в този смисъл, че когато се стараем да вършим добри дела, да служим на Господа и хората, тогава и Господ ни пази от всякакви беди и злини. Честит празник и за много години!“.

ПРАЗНИЧНАТА церемония на площада приключи с космическия глас на Валя Балканска – тя и нейните гайдари разтупкаха сърцата и насълзиха очите на мнозина. А последната песен на родопчанката, Любен-Каравеловата „Хубава си, моя горо“, бе кулминацията. „Троян е твърд град, вие сте твърди хора. Честит празник!“, бяха приветствените думи на голямата певица.

ПОСЛЕДВА празничната сесия на Общинския съвет, чиято първа и единствена точка бе връчването на две почетни троянски отличия – най-високото, званието „Почетен гражданин на Троян“, на именития керамик Енчо Ганковски и почетния знак „Златен герб Троян“ на заслужилата троянска лекарка и дългогодишен ръководител на Белодробната болница в града ни д-р Цветомила Дудевска, д. м. (виж повече за двамата в „Енчо Ганковски – почетен гражданин, д-р Дудевска – със златен герб“ – бел. ред.).

ВЕЧЕРТА пък бе от празнична по-празнична – концертът „Да послушаме кино“ на Плевенската филхармония с участието на джазмените Васил Петров, Хилда Казасян и Теодоси Спасов, подарък за троянци от Община Троян. И накрая – истински празничен завършек с пищна заря и лазерно шоу в троянското небе.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |