Енчо Ганковски – почетен гражданин, д-р Дудевска – със златен герб

* Номинациите бяха на кмета Донка Михайлова, връчването на отличията ще е на празничната сесия на Общинския съвет на Петковден
Отличници
Енчо Ганковски, д-р Цветомила Дудевска
НА СКОРОШНАТА си сесия (29 септември) Общинският съвет в Троян гласува и прие двете предложения, внесени от кмета Донка Михайлова, за удостояването с почетни отличия и звания. Предложенията са на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и общинската Наредба за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на Община Троян, а номинирани бяха – керамикът Енчо Ганковски за най-високото троянско отличие званието „Почетен гражданин на Троян“ и д-р Цветомила Дудевска, д. м. за почетното отличие „Златен герб Троян“.

СПОРЕД регламента на споменатата наредба гласуването бе тайно и се изискваше положителен вот от минимум две трети от общия брой съветници (за почетното гражданство) и над половината от общия брой съветници (за златния герб). При гласуването г-н Ганковски получи 23 гласа (5-ма бяха против) от 28 присъстващи съветници, а д-р Дудевска бе одобрена с пълно мнозинство.

КАКВО четем в мотивацията за удостояването на двамата ни съграждани, предоставена според регламента от вносителя г-жа Михайлова.
    • ЕНЧО ГАНКОВСКИ е роден през 1946 г., завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“, специалност керамика при проф. Георги Коларов. В периода 1978-2010 г. е преподавател в троянското Художествено училище (сега НУПИ „Проф. Венко Колев“), учител на поколения керамици. Участвал е в близо 70 изложби, от които 19 самостоятелни. Негови декоративно-монументални пана красят представителни сгради в София, Пловдив, Панагюрище, Ловеч, Троян, Луковит и др. От 1989 г. е член на СБХ. Удостояван е с множество награди и отличия, сред които и „Златен герб Троян“ за „принос към развитието на българското приложно изкуство и издигане на авторитета на Троян“. Определен е като един от „онези значими троянци, които ни карат да се гордеем“. През 2021 г. г-н Ганковски отбеляза своята 75-годишнина, а през настоящата 2022 г. – 50 години творческа дейност.

    • Д-Р ЦВЕТОМИЛА ДУДЕВСКА е родена през 1965 г. Завършила е Медицинския университет в Плевен и има допълнителна квалификация за преводач на медицинска литература от немски език. Впоследствие придобива квалификация по здравен мениджмънт и магистърска степен по публична администрация от УНСС. През 2016 г. защитава докторска степен по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията. Владее отлично немски, английски и руски език. От 1999 г. е директор на държавната белодробна болница в Троян. „С висок професионализъм, иновативен научен подход и мениджърски умения д-р Дудевска води успешно 23 години Белодробната болница в нашия град през предизвикателствата на здравната реформа“, четем в представянето на номинираната лекарка. Подчертана е и обществената ангажираност на д-р Дудевска – общински съветник три мандата, председател на Комисията по здравна и социална политика към Общинския съвет, инициатор за създаването на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в здравеопазването, председател на Общинския фонд за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми, активист на гражданските сдружения „Българка“, Комитет за побратимяване и евроинтеграция, Сдружение за превенция на белодробните заболявания. Член е на Българското дружество по белодробни болести и на Европейското респираторно общество. Работи като изследовател в над 15 мултинационални клинични проучвания на лекарства за белодробни заболявания.
ПО ТРАДИЦИЯ връчването на отличията ще стане на тържествената сесия на Общинския съвет на 14 октомври, Петковден, празника на Троян.

Т21
 
Бележка на редактора

Защото Троян не започва от днес


* „Въпросът е: Новоучреденото през 1998 г. троянско отличие „Почетен гражданин на Троян“ отменя ли/отнема ли идентичното отличие, давано преди 10 ноември 1989 г. и преди 9 септември 1944 г.?“

ДВАМА уважавани и заслужили троянци – Енчо Ганковски и д-р Цветомила Дудевска, шапки долу за отличените! Но това не отменя нуждата от изясняването на един основополагащ въпрос – за статута на тези най-високи троянски отличия и особено за най-високото, званието „Почетен гражданин на Троян“. Който въпрос неспирно и безответно задавам вече две десетилетия.

ЩЕ ЗАПОЧНА по-отдалеч, от учредяването на почетното звание в края на 90-те години (инициаторът и моторът бе тогавашната общинска съветничка от левицата Цонка Карадочева). А голата истина е, че то бе учредено, за да се отличи един заслужил (червен) другар и, за равновесие и прикритие, и един от другия (политически) спектър – д-р Цанко Мондешки и Ганко Цанов, дълбок поклон към двамата големи троянци, те нямат нищо общо с това. Т. е. зачеването на най-високото троянско отличие бе партийно-политическо, за трупане на партийно-политически дивиденти, не друго, почитта към заслужилите стоеше отстрани. Нещо повече – бе без абсолютно никакви правила/статут. По-късно – тъй като покрай номинациите редовно се стигаше и до грозни, пак партийно-политически в основата си, дърления и дори до закрити сесии на Общинския съвет, за да не лъсне пред всички голата истина – се направи някакъв недообмислен и редовно нарушаван статут.

ПОСЛЕ статутът бе преправян на няколко пъти, за да се стигне до сегашния горе-долу приемлив, в някаква степен обективен и донякъде демократичен. Казвам „донякъде демократичен“, защото в общинската Наредба за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на Община Троян, уреждаща въпросния статут, се предвижда предварителен обществен дебат по номинациите, нищо че формулировката е леко неясна и обтекаема; цитирам: „Чл. 13, ал. 2. Комисията (по избора) взима своите решения, като се съобразява с мнението на гражданските организации, професионалните и творчески гилдии и сдружения, и с обществената оценка“. Аз лично не се сещам някой да (ни) е търсил „обществената оценка“, и в актуалния случай, и преди.

СЕГА за споменатия основополагащ въпрос, който, както казах, задавам от самото начало и никой не иска/не се решава да отговори. А трябва! Въпросът е: Новоучреденото през 1998 г. троянско отличие „Почетен гражданин на Троян“ отменя ли/отнема ли идентичното отличие, давано преди 10 ноември 1989 г. и преди 9 септември 1944 г.? И още един допълващ въпрос, този път реторичен: Не е ли редно от правна гледна точка това да се заяви ясно и аргументирано и не го ли изисква и коректното отношение към отличените в споменатите два периода и техните наследници? Нали Троян е град на 154 години и не започва от 1989 г., нито от 1944 г…

Генадий Маринов  
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |